Xinhuan tärkeämmät: Suvanteesta puhtaaseen energiapohjaan Kiinan Gansu nopeuttaa vihreää kehitystä
Lähde: Xinhua, Toimittaja: huaxia, 31.8.2022 klo 21.00.46

* Viimeisen vuosikymmenen aikana Kiinan Gansun maakunnan keskimääräinen vuotuinen talouskasvu oli 6,9 prosenttia, ja se onnistui nostamaan noin 5,52 miljoonaa ihmistä pois köyhyydestä.

* Samaan aikaan se on edistynyt ekologian ja ympäristön suojelemisessa, nousevien teollisuudenalojen kehittämisessä ja itsensä rakentamisessa puhtaaksi energiapohjaksi.

* Puhtaita energiavarojaan hyödyntäen Gansu pyrkii vauhdittamaan uutta energiakehitystä ja edistämään Kiinan hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteita.

LANZHOU, 31. elokuuta (Xinhua) - Qilian-vuorten juurella 43-vuotias Liu Guonian on kasvattanut ja paimentanut hevosia yli 20 vuoden ajan.

Liu työskentelee Shandan Horse Breeding Farmilla, joka on yksi maailman vanhimmista hevostarhoista, jolla on yli 2000 vuoden historia. Se toimii nyt massiivisena hevoskasvatuslaitoksena Kiinassa.

Vuosien mittaan Liu ja muut paimenet ovat nähneet Qilian-vuorten ekologista muutosta – elintärkeää ekologista estettä ja merkittävää aluetta biologisen monimuotoisuuden suojelulle Länsi-Kiinassa. Siellä on myös paljon alppien ituplasmaa ja se toimii tärkeänä käytävänä villieläinten muuttoliikkeelle.


PAREMPI YMPÄRISTÖ

"Vuoret täällä ovat vihreämpiä ja vesi on kirkkaampaa", sanoi Liu.

Mineraalivarojen liikakäytön ja laittoman rakentamisen vuoksi ympäristö kärsi aikoinaan vakavia vahinkoja.

Asia herätti paljon huomiota keskushallinnossa. Vuodesta 2017 vuoteen 2021 keskus- ja maakuntien viranomaiset investoivat 19,5 miljardia yuania (noin 2,82 miljardia Yhdysvaltain dollaria) Qilian-vuorten ekologiseen ennallistamiseen ja kestävään kehitykseen.

Eri tasojen hallitusten valvonnassa Qilian-vuorten luonnonsuojelualueiden malminetsintä- ja kaivoshankkeet sekä ydinalueen yritysprojektit on suljettu.

Tämän päivän Qilian-vuoret ovat saaneet uuden ilmeen. Paikalliset ovat usein havainneet harvinaisia ​​lajeja, kuten lumileopardeja, tiibetiläisiä luonnonvaraisia ​​aaseja ja valkohuulisia peuroja, ja ne ovat jääneet kameraan.

Parempi ympäristö tuo taloudellista hyötyä. Sen jälkeen kun Shandan Horse Breeding Farmin lähellä sijaitseva suurnopeusjuna-asema otettiin käyttöön vuoden 2021 lopulla, historiallisella karjatilalla vieraili enemmän turisteja.

Rautatieaseman avaaminen tarjoaa elintärkeää kuljetustukea ympäristönsuojelulle ja kestävän teollisuuden kehittämiselle Qilian-vuoristossa, sanoi Chen Jin, Gansun maakunnan Shandanin piirikunnan apulaisjohtaja.

Gansu, liikenteen solmukohta muinaisen Silkkitien ja Belt and Roadin varrella, on syrjäinen sisämaan alue Luoteis-Kiinassa.

Karu luonnonympäristö, riittämättömät infrastruktuurit ja heikko teollinen perusta ovat haitanneet sen kehitystä ja tehneet siitä keskeisen taistelukentän maan eeppisessä taistelussa köyhyyttä vastaan.

Viimeisen vuosikymmenen aikana provinssin keskimääräinen vuotuinen talouskasvu oli 6,9 prosenttia, ja se onnistui nostamaan noin 5,52 miljoonaa ihmistä pois köyhyydestä.

Samaan aikaan se on edistynyt ekologian ja ympäristön suojelemisessa, nousevien teollisuudenalojen kehittämisessä ja itsensä rakentamisessa puhtaaksi energiapohjaksi.

MAASEUDUN VAROITUS

Kymmenen vuotta sitten lähes 40 prosenttia maaseudun asukkaista oli vielä köyhyydessä. Vuoden 2020 loppuun mennessä Gansu oli nostanut kaikki 75 köyhää maakuntaansa köyhyydestä.

Ma Qiangqiang, 27, on avannut kahvilan Ehelan kylään Gannanin Tiibetin autonomisessa prefektuurissa.

Viime vuosien aikana Ehela on muuttunut perinteisestä tiibetiläisestä pääosin maanviljelyyn ja karjanhoitoon tukeutuneesta kylästä matkailukohteeksi, joka houkuttelee vierailijoita naapurikaupungeista ja itse ajavia matkustajia kaukaa.

Ma:n innovatiivinen tapa käyttää jakkimaitoa on antanut hänen kahvilleen ainutlaatuisen maun – ja hänen liiketoiminnalleen vauhtia.

"Avasin myymälän rakkaudestani kahviin, ja olen onnekas voidessani ajaa hyvien aikojen tulvaan", sanoi Ma.

Viime vuonna matkailun osuus kyläläisten kokonaistuloista oli 40 prosenttia, ja kotitalouksien tulojen vuotuinen lisäys saattoi olla jopa 30 000 - 40 000 juania, sanoi Ehelaa hallinnoivan kunnan apulaisjohtaja Ren Junhong.

VIHREÄ ENERGIA

Runsaasti tuulivoimavaroja sisältävä Gansu päätti kehittää tuulivoimaa vuonna 2006 ja pyrki kansalliseksi uuden energian perustaksi ja laitevalmistuskeskukseksi.

Kuluneen vuosikymmenen aikana yli 100 sähköntuotantoyritystä on käynnistänyt uusia energiaan liittyviä palveluita Gansussa, jossa on myös runsaasti aurinkoenergiaa.

Lisää:
https://english.news.cn/20220831/dc96d5a9f46f4af28e378a32f338021a/c.html

Kommentit