Kloonaus, solukannat | Voiko biotekniikka löytää nuoruuden lähteen? | Uutiset.

Analyysi, 16. syyskuuta 2021 

  • Miljardöörit panostavat ikääntymisen vastaiseen tutkimukseen, mutta voiko ikääntymistä todella parantaa?
  • Amazonin perustajan Jeff Bezosin kerrotaan sijoittaneen Altos Labsiin, uuteen ikääntymistä estävään start-up-yritykseen, joka toivoo pidentävän ihmisten elämää.Kirjailija: Darcy Jimenez

Kuolemattomuuden avaimen etsiminen saattaa kuulostaa supersankarielokuvapahiksen huolenaiheelta, mutta yhä useammat bioteknologiayritykset – ja miljardöörit, joilla on ylimääräistä rahaa – investoivat tutkimukseen, joka voisi estää ja kääntää ihmisten ikääntymisprosessin.

Heinäkuussa lyhyeltä avaruusmatkalta palattuaan seuraava rohkea raja-Amazonin perustaja ja monimiljardööri Jeff Bezos, jonka toivoo voittavan, on kuulemma ikuinen elämä. MIT Technology Review:n mukaan Bezos on investoinut Altos Labsiin, salaperäiseen uuteen start-up-yritykseen, joka pyrkii biologisesti ohjelmoimaan soluja nuorentamaan laboratoriossa. Yhtiön kerrotaan aikovan soveltaa tekniikkaa kokonaisiin eläinten ruumiisiin, mikä lopulta pysäyttää biologisen ikääntymisen ja pidentää ihmisten elinikää.

Altos Labsin, joka ei ole vielä julkistanut, perusti miljardööriyrittäjä ja teknologiasijoittaja Juri Milner aiemmin tänä vuonna. Toimitusjohtajaksi on nimitetty amerikkalainen tiedemies Richard Klausner, joka toimi Yhdysvaltain kansallisen syöpäinstituutin yhdestoista johtajana ja oli yksi Juno Therapeuticsin ja GRAILin perustajista.
 

Tiede ikääntymisen estämisestä

Vaikka monet ikääntymiseen keskittyvät bioteknologiayritykset pyrkivät taistelemaan ikääntymiseen liittyviä sairauksia vastaan, Altos Labs toivoo voivansa lykätä kuolemaa nuorentamalla koko ihmiskehoa solutasolla.

Altos Labsin tutkimus keskittyy biologiseen uudelleenohjelmointiin, jonka vuonna 2006 löysi tiedemies Shinya Yamanaka, joka tulee toimimaan yhtiön tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtajana. Yamanakan työ paljasti, että kun on lisätty vain neljä proteiinia, jotka tunnetaan nykyään Yamanaka-tekijöinä, soluista voidaan tehdä pluripotentteja – toisin sanoen niistä voi tulla mikä tahansa solu kehossa.

Vuonna 2016 Altos Labsiin liittyvän espanjalaisen biokemistin Juan Carlos Izpisúa Belmonten johtamassa tutkimuksessa havaittiin, että tekniikka vähentää solujen ja fysiologisia ikääntymisen merkkejä elävissä hiirissä ja pidentää niiden elinikää keskimäärin kuudella viikolla. Tutkimuksen menestyksen jälkeen Izpisúa Belmonte ylisti solujen uudelleenohjelmointia "elämän eliksiiriksi".

Toinen vuonna 2020 julkaistu tutkimus palautti onnistuneesti hiirten näön tekniikalla.

Vaikka tutkijat toivovatkin, että uudelleenohjelmoiduilla hiirillä havaitut lupaavat tulokset voitaisiin joskus siirtää ihmisiin, on todennäköisesti tehtävä vuosikymmeniä työtä, ennen kuin ihmisten iän kääntyminen tulee lähelle todellisuutta. Aiheesta on toistaiseksi julkaistu vain kourallinen artikkeleita, eikä kaikki ole ruusuista; vaikka jotkut hiiret näkivätkin pidentyneen eliniän biologisen uudelleenohjelmoinnin jälkeen, toisille kehittyi kasvaimia, jotka tunnetaan teratomoina kokeiden seurauksena.

Yamanaka kertoi MIT Technology Review:lle: "Vaikka voitettavana on monia esteitä, potentiaalia on valtavasti."

Altos Labs jatkaa myös "biologisen kellon" teknologiaa, jonka edelläkävijä on ikääntymisen tutkija Steve Horvath ja jonka avulla voidaan mitata tarkasti solujen tai kokonaisten organismien ikä. Ikääntymisen biomarkkeri auttaisi määrittämään kaikkien Altos Labsin kehittämien ikääntymishoitojen tehokkuuden ja vaikutukset.

 

Miljoona dollaria uskaltaa muuttaa ikää

Altos Labs ei ole kaukana ensimmäisestä biotekniikasta, joka on tutkinut ikääntymisen estämistä ja pitkäikäisyyttä – eikä se ole myöskään Bezosin ensimmäinen tutkimus alalle. Kaliforniassa sijaitseva UNITY Biotechnology, start-up, joka pyrkii hidastamaan tai kääntämään ikääntymisen oireita, on houkutellut sijoittajia, kuten Bezos, pääomasijoittaja Robert Nelson ja miljardööri PayPalin perustaja Peter Thiel kymmenen vuoden aikana perustamisestaan.

Yritys kärsi viime vuonna suuren iskun, kun sen johtava ikääntymistä estävä kandidaatti, nivelrikkolääke UBX0101, ei saavuttanut ensisijaista päätepistettään 12 viikon kohdalla vaiheen II kokeessa – ja UNITYn osakkeet putosivat tämän seurauksena 60 %.

Googlen tukema vuonna 2013 perustettu Calico Labs on yhdysvaltalainen T&K-biotekniikka, joka haluaa paljastaa ikääntymisen taustalla olevat biologiset prosessit ja torjua ikääntymiseen liittyviä sairauksia. Yhtiön päätavoitteena on kehittää ja markkinoida uusia hoitoja ikääntymiseen liittyviin sairauksiin, kuten hermoston rappeutumiseen ja syöpään, mutta se tutkii myös, kuinka biologinen uudelleenohjelmointi voi kääntää solujen ja kudosten ikääntymisen laboratoriossa.

Calico tekee pitkäaikaista tutkimusyhteistyötä globaalin biopharma AbbVien kanssa, mutta toistaiseksi on epäselvää, kuinka paljon kumppanuus on edistynyt uusien hoitomuotojen löytämisessä ikääntymiseen liittyviin sairauksiin.

Muita bioteknologiayrityksiä, jotka haluavat pidentää ihmisen elinikää solujen uudelleenohjelmoinnin avulla, ovat miljardöörien tukema AgeX Therapeutics, brittiläinen Shift Bioscience ja yhdysvaltalainen lääkevalmistaja Life Biosciences. Toistaiseksi yksikään ikääntymiseen keskittynyt yritys ei ole nähnyt uudelleenohjelmointiin perustuvan terapian edenneen kliinisiin ihmistutkimuksiin.
 

Voiko biotekniikka löytää nuoruuden lähteen?

P&S Intelligencen raportin mukaan maailmanlaajuisten ikääntymisen vastaisten markkinoiden ennustetaan nousevan pilviin nykyisestä noin 191,5 miljardista dollarista 421,4 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä. Kun varakkaat sijoittajat keräävät satoja miljoonia dollareita pelkästään uudelleenohjelmointialan rahoittamiseksi, tulevat vuodet voivat osoittautua lupaaviksi iänmuutostutkimukselle.

Vaikka tuore tutkimus on ehdottanut, että ikääntymisprosessi saattaa olla yksinkertaisesti pysäyttämätön, biologisen uudelleenohjelmoinnin kannattajat uskovat, että ikääntyminen on paljon muokattavampaa kuin uskomme. Joka tapauksessa Bezosin kaltaiset miljardöörit näyttävät olevan vakuuttuneita siitä, että pitkä nuoruus voisi joskus olla todellisuutta. Vaikka voitaisiin väittää, että halu ottaa luonnollinen ikääntyminen heijastaa bisnestitaanien tuhoon tuomittua tarvetta hallita sitä yhtä elementtiä elämästään, joka heidän on vielä valloitettava, innovatiiviset biotekniikat, kuten Altos Labs, ovat kehittäneet uskottavaa tiedettä, joka voisi tehdä sen mahdolliseksi.

Viimeisessä kirjeessään Amazonin osakkeenomistajille ennen lähtöään yhtiön toimitusjohtajana aiemmin tänä vuonna Bezos lainasi biologi Richard Dawkinsia kirjoittaen: ”Kuoleman torjuminen on asia, jonka parissa sinun on työskenneltävä… Jos elävät olennot eivät aktiivisesti toimi estääkseen sen, he lopulta sulautuisivat ympäristöönsä ja lakkaisivat olemasta itsenäisinä olentoina. Näin tapahtuu, kun he kuolevat."

Niille, jotka etsivät tapoja pidentää ihmisikää, kuolema ei ole väistämätön; pikemminkin se on ratkaistava ongelma. Nähtäväksi jää, onko ongelman ratkaisu ihmiskunnan ulottuvilla, mutta Altosin kaltaiset yritykset ja heidän taloudelliset tukijansa lyövät varhain vetoa, että se on. Jos läpimurto on mahdollista tulevina vuosikymmeninä, se tuo varmasti uuden paradigman ihmisten terveyteen ja biotieteiden uudet markkinat, joilla on lähes rajattomat mahdollisuudet.

(C) tekijäinoikeudet pidetään,  Pharmaceutical Technoogy -sivusto.


https://www.pharmaceutical-technology.com/analysis/billionaires-anti-ageing-research/

 

Kommentit