90% ukrainalaisista saattaa joutua köyhyyteen | Radio Free Europe 

YK: 90 prosenttia ukrainalaisista voi ajautua köyhyyteen, jos sota jatkuu

Jos Venäjän provosoimaton hyökkäys Ukrainaan muuttuu pitkittyneeksi konfliktiksi, lähes 30 prosenttia Itä-Euroopan maan 44 miljoonan asukkaasta voi pudota köyhyysrajan alapuolelle, kun taas 62 prosenttia olisi vaarassa joutua köyhyyteen vuoden sisällä. YK:n kehitysohjelma UNDP on sanonut.

UNDP lainaa Ukrainan hallituksen arviota, jonka mukaan sota on tähän mennessä aiheuttanut vähintään 100 miljardin dollarin tappion kriittistä infrastruktuuria, kuten teitä, siltoja ja sairaaloita, ja saanut ainakin puolet Ukrainan yrityksistä sulkemaan, kun taas toinen puoli toimii. selvästi alle kapasiteetin.

"Ukrainan sota aiheuttaa käsittämättömiä inhimillisiä kärsimyksiä, traagisia ihmishenkien menetyksiä ja miljoonien ihmisten siirtymiä. Vaikka välittömän humanitaarisen avun tarve ukrainalaisille on äärimmäisen tärkeää, pitkittyneen sodan akuutit kehitysvaikutukset ovat nyt tulossa ilmeisempi", UNDP:n johtaja Achim Steiner sanoi.

"Hälyttävän talouden taantuman ja sen aiheuttaman kärsimyksen ja vaikeuksien jo ennestään traumatisoituneelle väestölle on nyt saatava tarkempi huomio. Vielä on aikaa pysäyttää tämä synkkä kehityskulku."

UNDP, yksi suurimmista YK-järjestöistä paikan päällä Ukrainassa, jonka pitkäaikaisessa kumppanuudessa hallituksen kanssa sen toiminta on laajentunut maan kaikkiin 24 hallintoalueeseen ja vähintään 332 kuntaan, kertoi mobilisoineen laajan verkostonsa keskittyä "välittömään kriisinhallintaan ja hallituksen ydintoimintojen ylläpitämiseen hätätilanteiden hallinnassa ja julkisten palvelujen tarjoamisessa".

UNDP vaati samalla konfliktin välitöntä lopettamista.

"Vältäksemme lisää kärsimystä, tuhoa ja köyhtymistä tarvitsemme rauhaa nyt", Steiner sanoi.

"Osana YK:n horjumatonta sitoutumista Ukrainan kansaa kohtaan UNDP:n ensisijaisena tavoitteena on auttaa säilyttämään kovalla työllä saavutettuja kehityshyötyjä. Siihen kuuluu hallituksen tukeminen kriittisten hallintorakenteiden ja -palvelujen ylläpitämisessä, jotka muodostavat kaikkien yhteiskuntien perustan."UNDP, joka on ollut toiminnassa Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen alkamisesta 24. helmikuuta, ehdotti useita välittömiä toimenpiteitä konfliktin vaikutusten vähentämiseksi ukrainalaisten hyvinvointiin.

"UNDP liittyy YK:n kriisikoordinaattoriin edistämään monikäyttöisen käteistavun käyttöä, mikä voisi auttaa tavoittamaan suurimman joukon kipeästi tarvitsevia ihmisiä koko maassa", YK:n virasto sanoi.

Varhaisten ennusteiden perusteella UNDP ehdotti ensimmäisenä hätätoimenpiteenä kuukausittaista noin 250 miljoonan dollarin käteismaksua, joka toimisi turvaverkkona noin 2,6 miljoonalle ihmiselle, joiden tulojen menetys asettaisi heidät välittömään köyhyyteen.

"Kunnianhimoisempi väliaikainen perustulo, joka tarjoaa perustulon 5,50 dollaria päivässä per henkilö, maksaisi 430 miljoonaa dollaria kuukaudessa, alustavien arvioiden mukaan", UNDP sanoi.

UNDP suunnittelee myös yhteistyötä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kanssa miljoonien ukrainalaisten pakolaisten avuksi.

"Tämä yhteinen tuki pakolaisille ja vastaanottaville yhteisöille", UNDP sanoi, "keskittyy toimeentuloon tulojen ja työllisyyden kautta."

https://www.rferl.org/a/un-ukraine-90percent-poverty/31755484.html

Kommentit