Ulkoministeri Lavrov sanoo, että Venäjä on saanut USA:n takuut Iran-sopimuksesta | Arab News

MOSKOVA: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi tiistaina, että Moskova on saanut Washingtonilta takeet kyvystään käydä kauppaa Teheranin kanssa osana meneillään olevia neuvotteluja Iranin ydinsopimuksen pelastamiseksi.

#Iran #Venäjä #Pakotteet #Moskova #Busher #Ydinvoimala #Ydinvoima #Lavrov #SergeiLavrov

Torstai. 18. elokuuta 2022


”Saimme kirjalliset takuut. Ne sisältyvät itse sopimuksen tekstiin Iranin ydinohjelmaa koskevan yhteisen kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman jatkamisesta”, Lavrov sanoi lehdistötilaisuudessa Moskovassa iranilaisen vastineen Hossein Amir-Abdollahianin kanssa.

Yli 10 kuukautta kestäneet neuvottelut Wienissä ovat saaneet suurvallat lähelle Iranin ydinohjelman säätelyä koskevan vuoden 2015 yhteisen kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman (JCPOA) uudistamista.

Neuvottelut keskeytettiin sen jälkeen, kun Moskova vaati aiemmin tässä kuussa takeita lännen asettamista pakotteista sotilaallisen operaation jälkeen Ukrainassa ei vahingoittaisi sen kauppaa Iranin kanssa.

Lavrov sanoi, että Moskovan Washingtonilta saamat takuut suojaavat Venäjän osallistumista Iranin ainoaan Bushehrin ydinvoimalaan.

Ministeri sanoi, että Moskova ja Teheran ovat samaa mieltä siitä, että länsimaiset pakotteet on määrätty kansainvälisen oikeuden syrjäyttämiseksi, ja syytti Washingtonia ja sen kumppaneita rangaistusten kohdistamisesta "ensisijaisesti tavallisiin kansalaisiin".
Vuoden 2015 sopimus helpotti Iranin pakotteita vastineeksi sen ydinohjelman rajoituksista.

Sopimuksen tarkoituksena oli varmistaa, että Iran ei pysty kehittämään ydinasetta, minkä se on aina kiistänyt etsivänsä. "Venäjä ei ole este sopimukseen pääsemiselle", iranilainen Amir-Abdollahian sanoi lehdistötilaisuudessa Lavrovin kanssa.

"Ukrainan kehityksen ja Wienin neuvottelujen välillä ei ole mitään yhteyttä", hän sanoi viitaten meneillään olevaan konfliktiin ja neuvotteluihin vuoden 2015 sopimuksen uusimisesta.

Hän ylisti Venäjän "erittäin myönteistä ja rakentavaa roolia" neuvotteluissa ja sanoi, että Moskova "pysyy Iranin islamilaisen tasavallan rinnalla neuvottelujen loppuun asti ja hyvän, vahvan ja kestävän sopimuksen saavuttamiseen".

Arab News

https://www.arabnews.com/node/2043331/world

 

Kommentit