Kuusi kuukautta sodan jälkeen venäläisiä tavaroita virtaa edelleen Yhdysvaltoihin | Associated Press

25. elokuuta 2022, BALTIMORE (AP) – Kuumana, kosteana itärannikon päivänä tänä kesänä Baltimoren satamaan saapui massiivinen konttilaiva, joka oli täynnä vanerilevyjä, alumiinitankoja ja radioaktiivista materiaalia – kaikki peräisin pellolta ja metsistä ja Venäjän tehtailta.

Presidentti Joe Biden lupasi "aiheuttaa kipua" ja antaa "murskaavan iskun" Vladimir Putiniin rajoittamalla kauppaa hyödykkeillä, kuten vodkalla, timantilla ja bensiinillä Venäjän puoli vuotta sitten hyökänneen Ukrainan seurauksena. Mutta satoja muun tyyppisiä luvattomia tavaroita, joiden arvo on miljardeja dollareita, mukaan lukien Pietarista, Venäjältä Baltimoreen suuntautuvasta aluksesta löytyneet, virtaa edelleen Yhdysvaltain satamiin.

Associated Press havaitsi, että yli 3 600 lähetystä puuta, metallia, kumia ja muita tavaroita on saapunut Yhdysvaltojen satamiin Venäjältä sen jälkeen, kun se aloitti ohjuksien ja ilmaiskujen laukaisun naapuriinsa helmikuussa. Se on merkittävä pudotus verrattuna vuoden 2021 samaan ajanjaksoon, jolloin saapui noin 6 000 lähetystä, mutta se lisää silti yli miljardin dollarin arvosta kauppaa kuukaudessa.

Todellisuudessa kukaan osapuoli ei odottanut kaupan pysähtyvän hyökkäyksen jälkeen. Tiettyjen tuotteiden tuonnin kieltäminen aiheuttaisi todennäköisesti enemmän haittaa näille aloille Yhdysvalloissa kuin Venäjällä.

"Kun asetamme pakotteita, se voi häiritä maailmanlaajuista kauppaa. Joten meidän tehtävämme on pohtia, mitkä pakotteet vaikuttavat eniten ja antavat samalla maailmanlaajuisen kaupan toimia, suurlähettiläs Jim O’Brien, joka johtaa ulkoministeriön pakotteiden koordinointitoimistoa, sanoi AP:lle.

Asiantuntijoiden mukaan maailmantalous on niin kietoutunut yhteen, että pakotteita on rajoitettava, jotta vältytään nostamasta hintoja jo ennestään epävakailla markkinoilla.

Myöskään Yhdysvaltain pakotteet eivät ole tyhjiössä; Euroopan unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan kieltojen kerrokset johtavat monimutkaisiin kauppasääntöihin, jotka voivat olla hämmentäviä ostajille, myyjille ja päättäjille.

Esimerkiksi Bidenin hallinto ja EU julkaisivat erilliset luettelot venäläisistä yrityksistä, jotka eivät voi vastaanottaa vientiä, mutta ainakin yksi niistä yrityksistä – joka toimittaa Venäjän armeijalle metallia valmistaakseen Ukrainassa pommeja pudottavia hävittäjiä – myy edelleen miljoonia. AP:n mukaan metallidollareita amerikkalaisille ja eurooppalaisille yrityksille.

Jotkut yhdysvaltalaiset maahantuojat hankkivat vaihtoehtoisia materiaaleja muualta, kun taas toiset sanovat, ettei heillä ole vaihtoehtoja. Puun tuontipuun osalta Venäjän tiheät koivumetsät muodostavat niin kovaa, vahvaa puuta, että useimmat amerikkalaiset puiset luokkahuonekalusteet ja monet kodin lattiat valmistetaan siitä. Venäjän satamiin saapuu lähes päivittäin rahtikontteja venäläisistä tavaroista - rouheista, painonnostokengistä, krypto-kaivosvarusteista, jopa tyynyistä.

Venäjältä tuotujen tavaroiden jakautuminen osoittaa, että jotkut tuotteet ovat selvästi laillisia ja jopa Bidenin hallinnon rohkaisemia, kuten yli 100 lannoitelähetystä, jotka ovat saapuneet hyökkäyksen jälkeen. Nyt kiellettyjä tuotteita, kuten venäläistä öljyä ja kaasua, saapui Yhdysvaltojen satamiin vielä kauan sen jälkeen, kun "leikkausaikojen" takia sanktiot julkaistiin, mikä antoi yrityksille mahdollisuuden saattaa päätökseen olemassa olevat sopimukset.

(C) Associated Press

JULIET LINDERMAN ja MARTHA MENDOZA, 25. elokuuta 2022.

https://apnews.com/article/russia-ukraine-putin-biden-baltimore-only-on-ap-81a34ce2eecebe491f52ace380ce87fb

Kommentit