Fennovoima aloittaa välimiesmenettelyn Rosatomia vastaan ​​ja vaatii 2 miljardia euroa | Interfax

22. elokuuta 2022 klo 15.32

MOSKOVA. 22.8. (Interfax) - Suomen Fennovoima on käynnistänyt välimiesmenettelyn Venäjän valtion atomienergiayhtiö Rosatomia vastaan ​​epäonnistuneesta Hanhikivi-1-ydinvoimalaitoshankkeesta, Fennovoiman toimitusjohtaja Joachim Specht kertoi Helsingin Sanomille.

#Yritystiedot #Tuomioistuin #Suomi #Ydinvoima #Rosatom #Venäjä #Oikeudenkäynti



Fennovoima haastaa Rosatomin oikeuteen noin 2 miljardilla eurolla, mukaan lukien 800 miljoonan euron käsiraha Rosatomin suomalaiselle tytäryhtiölle RAOS Projectille, hän sanoi.

Specht sanoi, että Rosatom oli varoittanut Fennovoimaa hankkeen lisäviivästyksistä aiemmin tänä vuonna, että on olemassa riski, että se viivästyy useilla vuosilla. Tämä oli yksi syy siihen, miksi Suomi joutui lopettamaan Hanhikivi-1-projektin, hän sanoi.

Rosatomin 34-prosenttisesti omistama suomalainen energiayhtiö Fennovoima irtisanoi toukokuun alussa yksipuolisesti Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen rakentamissopimuksen Rosatomin tytäryhtiön RAOS Voima Oy:n kanssa. Myöhemmin Fennovioma peruutti rakentamislupahakemuksensa vedoten viime vuosien merkittäviin projektiviivästyksiin ja Venäjän sotilaallisen operaation Ukrainassa pahentamiin riskeihin.

Rosatom odottaa saavansa takaisin kaikki Hanhikiven hankkeeseen liittyvät kustannukset Suomessa, kun jälkimmäinen vetäytyi rakennusurakasta, ja on valmis hakemaan kansainvälistä välimiesmenettelyä, Rosatomin päällikkö Aleksei Lihatšov sanoi.

"Ainoastaan ​​yksi hanke - Hanhikiven ydinvoimalaitos Suomessa - on pysäytetty. Tilanne on juridisesti kiistanalainen, ja käännymme kansainväliseen välimiesmenettelyyn saadaksemme kaikki kulut takaisin. Siitä oli ennakkotapaus: Belene [NPP] -projekti Bulgariassa, jonka pysäyttämisestä kansainvälinen välimiestuomioistuin myönsi meille yli 600 miljoonaa euroa", Likhachev sanoi heinäkuun alussa.

https://interfax.com/newsroom/top-stories/82441/

Kommentit