Fed joutuu valehtelussaan ansaan, ja ei vieläkään tunne inflaatio dynamiikkaa. | Yahoo News

Yahoo Finance | Mohamed El-Erian: "Fed joutui kognitiiviseen ansaan"

Jari Tapio Tuominen, kommentini uutiseen: Inflaation kogniitivinen dynaamikan luonne ei ole Fedin osaamisalaa, ja psykologiakin jätetty suuresti opiskematta ihan varmasti.

"Emme vielä aivan täysin ymmärrä inflaatio dynamiikkaa..." - Monia järkyttänyt kommentti Yhdysvaltain keskuspankista, Federal Reservesta, useissa uutisissa.

Alexandra Garfinkle · Vanhempi toimittaja
pe 5. elokuuta 2022 klo 16.43

Englannin keskuspankki ilmoitti torstaina suurimmasta koronnostostaan ​​sitten vuoden 1995, seuraten Yhdysvaltain keskuspankkia, joka on nostanut korkoja vastatakseen pilviin kiihtyvään inflaatioon. Mutta jotkut Fedin tarkkailijat uskovat, että Yhdysvaltain keskuspankki toimi liian hitaasti.

Federal Reserve joutui "kognitiivisen ansaan," joka sai keskuspankin uskomaan, että inflaatio oli ohimenevää, Mohamed El-Erian, Allianz SE:n päätaloudellinen neuvonantaja ja PIMCO:n entinen toimitusjohtaja, sanoi tuoreessa "Influencers with Andy Serwerin" -jaksossa.

Inflaatio on saavuttanut uuden ennätyksen 40 vuoteen, ja viimeisimmät luvut osoittivat jyrkän 9,1 prosentin piikkiä vuodentakaiseen verrattuna. El-Erian sanoo, että Fed on vastuussa siitä, kuinka korkea inflaatio on noussut pilviin.

"Jos [Fed] olisi kuunnellut yrityksiä, ne olisivat olleet paljon nöyrämpiä sanoessaan, että emme aivan ymmärrä inflaatiodynamiikkaa... ja kuitenkin Fed jäi koukkuun ajatukseen, että se on ohimenevää, ja sitten se sai itsensä kognitiiviseen ansaan", hän kertoi Yahoo Financen päätoimittajalle Andy Serwerille.

Termi "siirtyvä" on terävä viittaus. El-Erian, joka on myös Cambridgen Queens' Collegen presidentti, viittaa Fedin johtajan Jerome Powellin vuoden 2021 väitteisiin, joiden mukaan hinnankorotukset olivat "väliaikaisia". Lopulta Powell käveli sen takaisin ja kertoi lopulta kongressille marraskuussa, että oli "hyvä aika jättää sana eläkkeelle".

El-Erian - josta on tullut yksi keskuspankkitoiminnan kuuluisimmista tarkkailijoista - uskoo, että Fed ja Powell tekivät nimenomaan vakavan virheen lähestyessään inflaatiota. Ajattelemalla inflaatiota lyhyellä aikavälillä Fed pystyi vastustamaan politiikan muutoksia, jotka olivat välttämättömiä sen hidastamiseksi. Hän uskoo, että siihen olisi sisältynyt määrällisen keventämisen tai QE:n luopuminen, eräänlainen rahapolitiikan muoto, jossa keskuspankki ostaa arvopapereita lisätäkseen rahan tarjontaa ja alentaakseen korkoja.
 

El-Erian ja määrällinen kevennys (itse asiassa varsinaisesti "stimulus" ekonomistien pörssikielellä) QE menevät taaksepäin

QE alkoi marraskuussa 2008, suuren finanssikriisin syvyydessä, ja sen tavoitteena oli vauhdittaa taloudellista toimintaa yhdessä alhaisten korkojen kanssa, mikä johti halvaan rahaan, joka voisi teoriassa lähettää Yhdysvaltain talouden tynnyriin. Ja vuosien varrella monet ovat väittäneet, että se toimi, vaikka toiset ovat eri mieltä. Fed jatkoi QE:n eri iteraatioita yli kymmenen vuoden ajan. Kriitikot sanovat, että markkinat jäivät koukkuun virtaavaan käteiseen, mikä johti kriiseihin, kun Fed yritti sulkea QE-hanan - kuten tapahtui vuoden 2013 "kartion kiukuttelun" tapauksessa.

 

Jatkuu:

El-Erianin PIMCO osallistui Fedin neuvontaan, kun se aloitti QE:n, mutta ajan myötä hänestä on tullut kriittinen käytäntöä kohtaan ja kannattanut "normalisointia".

Kuluttajahinnat nousivat nopeasti vuoden 2021 aikana, vaikka monet ajattelivat, että nousut saattavat olla väliaikaisia ​​toimitusketjun kriisin vuoksi.

Sittemmin on kuitenkin käynyt selväksi, että kuluttajat todennäköisesti jatkavat vaikeuksia lähitulevaisuudessa, olipa kyse sitten kaasusta tai päivittäistavaroista, kun otetaan huomioon työministeriön kesäkuun luvut. Näin ollen Fed on pyrkinyt taistelemaan inflaatiota vastaan ​​supistamalla tasettaan ja nostamalla korkoja. Itse asiassa juuri viime viikolla Fed ilmoitti toisen peräkkäisen koronnostonsa 0,75 prosenttiyksiköllä. El-Erian kuitenkin väittää, että Fed päästi ongelman riistäytymään käsistä eikä kääntynyt tarpeeksi nopeasti.

"Päädyit tähän absurdiin tilanteeseen maaliskuussa ja lisäsit edelleen likviditeettiä", hän kertoi Yahoo Financelle. "Se teki vielä QE:tä maaliskuussa... Joten se on huono analyysi, huono ennuste, liian vähän-liian myöhään ja väärin kommunikaatio - ja näin olemme päätyneet tähän sotkuun."

El-Erian ei tietenkään ole Fedin ainoa kriittinen tarkkailija, sillä muut merkittävät nimet, kuten entinen Fedin kuvernööri Robert Heller, entinen Federal Reserve Bank of New Yorkin presidentti William Dudley ja jopa entinen Fedin puheenjohtaja Ben Bernanke ovat kaikki kyseenalaistaneet keskuspankin. pankin lähestymistapa inflaatioon viime kuukausina.

Allie Garfinkle on Yahoo Financen vanhempi tekninen toimittaja. Löydä hänet Twitteristä @agarfinks.

 

Lähde: Yahoo Finance

https://finance.yahoo.com/news/el-erian-the-fed-fell-into-a-cognitive-trap-134333680.html

 

Kommentit