Bill Gatesin unelma? Microsoft, GM ja Amazon ovat suuria sotilaallisia urakoitsijoita nykyään. | People's World

21 biljoonaa dollaria 20 vuoden sodasta: Mutta ei rahaa ihmisinfrastruktuuriin?


Syyskuun 11. päivästä 2001 lähtien Yhdysvallat on käyttänyt hämmästyttävät 21 biljoonaa dollaria ulkomaiseen ja kotimaiseen militarisointiin. Samaan aikaan koko republikaanipuolue ja kourallinen keskustademokraatteja yrittävät estää tai supistaa 3,5 biljoonan dollarin ihmisinfrastruktuurilain, joka kattaa seuraavat kymmenen vuotta, koska he sanovat, että kansalla ei ole siihen varaa.

"Globaalin terrorismin vastaisen sodan" todelliset kustannukset, jotka on laskettu Brownin yliopiston Costs of War and National Priority -projektin tuomitsevissa raporteissa, nostettiin hetkeksi huomiota Yhdysvaltojen irtautumisen jälkeen 20 vuotta kestäneestä Afganistanin romahduksesta, ennen kuin poliittiset valtasivat sen. taistelut Washingtonissa.

Kauhean ja traagisen ihmisuhrien – yli 900 000 kuollutta ja 38 miljoonaa siirtymään joutunutta – lisäksi Yhdysvaltain armeija on käyttänyt alusta lähtien 16 biljoonaa dollaria ulkomaan operaatioihin, miehitykseen ja kansakunnan rakentamiseen 85 maassa eli lähes puolessa maapallon maista. Afganistanin sodasta. Lisäksi hallitus käytti 3 biljoonaa dollaria veteraanien terveydenhuoltoon ja etuuksiin ja lähes 1 biljoona dollaria kotimaan turvallisuuteen.

Todelliset kustannukset ovat todennäköisesti korkeammat, koska kuolemat heijastelevat vain "suoraan tapettuja". Ja "ikuiset sodat" jatkuvat Jemenissä, kun taas Yhdysvaltain veteraanien terveydenhuoltokustannukset vuoteen 2050 mennessä ovat 2,2 biljoonaa dollaria enemmän.

Ja tietysti kapitalismin takia joku rikastui hyvin. Yli 7 biljoonaa dollaria tästä kokonaissummasta meni sotilasalan urakoitsijoille, ja kolmasosa tästä luvusta meni kouralliselle parhaille sotilasyrityksille yhä monopolisoituneella sektorilla. Nykyään Microsoft, GM ja Amazon ovat suuria sotilaallisia urakoitsijoita.

Sotilasmenot kasvoivat 70 % vuosien 2000 ja 2010 välillä, ja sotilasyhtiöiden osakkeiden tuotto oli fantastinen, kun Wall Streetin muut tuotot olivat ennallaan. "Viiden suurimman puolustusyrityksen osakkeet, joiden arvo oli 10 000 dollaria "War on Terrorin" alkaessa, ovat nykyään lähes 100 000 dollaria verrattuna vain 61 000 dollariin koko osakemarkkinoilla", NPP:n raportti sanoi. Samaan aikaan rekrytoidun henkilöstön keskipalkka oli 10,20 dollaria tunnilta.

Se, mitä nykyään kutsutaan sotilas-teolliseksi-kongressi-mediakompleksiksi – yhdessä fossiilisten polttoaineiden teollisuuden ja muiden Yhdysvaltain pääoman taantumuksellisten sektoreiden kanssa ja jota johtaa GOP:n presidentti ja kongressi – joutui näiden menojen läpi lietsomalla pelkoja ja käyttämällä hyväksi surua. kaksoistorneihin ja Pentagoniin tehtyjen terrori-iskujen jälkeen. Jokainen, joka kyseenalaisti kulut tuolloin, leimattiin "epäisänmaallisiksi" ja syytettiin "pehmeästä terrorismia vastaan".

Myös amerikkalaiset ovat kärsineet vakavista seurauksista. Kotimaisten menojen leikkaaminen ja sosiaalisen turvaverkon ja maan infrastruktuurin jättäminen repeämään oli perusteltua Pentagonin korkeiden budjettien tarpeella. Yhdysvaltalaiset ovat kuitenkin vielä vähemmän turvassa, koska eksistentiaaliset uhat tulevat nyt ilmastokriisistä, ydinvaarasta ja maailmanlaajuisista pandemioista.

Kaksikymmentä vuotta on hukattu taistelussa siirtyä vihreään energiaan ja aloittaa planeetan parantamisprosessi. Arvioiden mukaan 4,5 biljoonalla dollarilla voitaisiin täysin dekarbonoida Yhdysvaltain energiajärjestelmä, 1,7 biljoona dollaria voisi pyyhkiä pois opiskelijavelat, 2,3 miljoonalla dollarilla luoda miljoona uutta työpaikkaa hintaan 15 dollaria/tunti eduilla ja 25 miljardilla dollarilla voitaisiin rokottaa maailman väestö COVID-19:ää vastaan. ydinvoimala.

Yhdysvaltain armeijabudjetti on 725 miljardia dollaria vuodessa ja se on valtava. Peace Actionin mukaan Pentagonin budjetti kattaa 60 prosenttia kaikista liittovaltion menoista. Militarisointi koskettaa kaikkia Yhdysvaltain talouden ja yhteiskunnan osa-alueita, ja jokainen kongressipiiri saa runsaasti rahoitusta, mikä vaikeuttaa sen erottamista.

Yhdysvallat kuluttaa armeijaan enemmän kuin seuraavat 11 maata yhteensä, mukaan lukien 800 sotilastukikohdan kaukaisen verkoston ylläpitäminen ja 220 000 yhdysvaltalaisen sotilaan tukeminen maailmanlaajuisesti. Lisäksi Yhdysvaltain armeija on aloittanut ydinasekapasiteettinsa modernisoinnin. Modernisointi maksaa vähintään 1,5–2 biljoonaa dollaria 30 vuoden aikana ja ruokkii uutta maailmanlaajuista ydinasekilpailua. Ei ole yllättävää, että tarkistetut arviot ovat jo nousseet kustannusten (eli voiton) ylitysten vuoksi.

Bidenin päätös lopettaa USA:n epäonnistunut ulkopolitiikka, joka perustuu miehitykseen ja kansakunnan rakentamiseen, tehtiin sotilaallisen messingin vastustuksen vuoksi, mutta amerikkalaiset tukivat sitä laajasti. Muutos tarjoaa mahdollisuuden uuteen ja erilaiseen ulkopolitiikkaan, joka ei ole riippuvainen sotilaallisesta voimasta, vaan keskittyy globaaliin yhteistyöhön.

Biden todellakin kannattaa uutta ulkopolitiikkaa "keskiluokkaa varten", joka liittyy "sisäpolitiikkaan" ja huolehtii maan räikeistä tarpeista. Se on politiikka, joka keskittyy globaalin yhteistyön rakentamiseen ilmastokriisin lopettamiseksi.

https://peoplesworld.org/article/21-trillion-for-20-years-of-war-but-no-money-for-human-infrastructure/

Kommentit