Aj Jazeera | Nato olisi lopulta aloittanut Ukrainan sodan: Khamenei Putinille

Uutiset | Vladimir Putin | Iranin ja Venäjän johtajat tapasivat Teheranissa vähän ennen kolmenvälistä huippukokousta Turkin presidentin Erdoganin kanssa.

Kirjoittaja: Maziar Motamedi, Julkaistu 19. heinäkuuta 2022 19. heinäkuuta 2022| Päivitetty: 19. heinäkuuta 2022 18:55 (GMT)

Teheran, Iran – Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei on kertonut Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että jos hän ei olisi aloittanut sotaa Ukrainassa, NATO, "vaarallinen olento", olisi tehnyt sen lopulta.

"Sota on väkivaltainen ja vaikea asia, eikä islamilainen tasavalta ole mitenkään iloinen siitä, että siviilit joutuvat siihen kiinni, mutta Ukrainan osalta, jos et olisi tehnyt aloitetta, toinen osapuoli olisi tehnyt aloitteen ja aiheuttanut sodan", Khamenei lainattiin verkkosivuillaan tapaamisen jälkeen Putinin Teheranissa tiistaina.
 

Hän sanoi, että länsi vastustaa vahvaa ja itsenäistä Venäjää ja lisäsi: "NATO ei tietäisi rajoja, jos sille olisi avoin tie, ja jos sitä ei pysäytettäisi Ukrainassa, se aloittaisi saman sodan käyttämällä Krimiä tekosyynä. ”

Putinin sanottiin kutsuneen sodassa menehtyneitä siviilejä "suureksi tragediaksi", mutta syyttävän länttä Venäjän "reaktion" aiheuttamisesta.

"Jotkut länsimaat olivat sanoneet vastustavamme Ukrainan Nato-jäsenyyttä, mutta suostuimme siihen Yhdysvaltojen painostuksesta, mikä osoittaa niiden itsenäisyyden puutteen", Venäjän johtaja sanoi.

Johtajat keskustelivat myös kahdenvälisistä suhteista ja Yhdysvaltain dollarin asteittaisesta poistamisesta kahdenvälisestä kaupasta Syyrian, Israelin ja Etelä-Kaukasuksen lisäksi.

Putin tapasi myös Iranin presidentin Ebrahim Raisin Teheranissa tiistaina. Tapaamiset järjestettiin vähän ennen Syyriaa koskevaa kolmenvälistä huippukokousta Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa, joka oli istunut Khamenein ja Raisin kanssa tunteja aiemmin.

Korkeimman johtajan toimisto julkaisi kuvan Khameneista kättelemässä Venäjän presidenttiä, mikä on harvinainen tapahtuma COVID-19-pandemian jälkeen. Khamenei oli vain kättelyt Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia, Iranin toista suurta liittolaista alueella, joka oli tehnyt yllätysvierailun Teheraniin toukokuussa.

Katkelma Putinin tapaamisesta Raisin kanssa osoitti, että he ylistivät kahdenvälisten suhteiden ja yhteistyön parantumista alueella.

"Kansainvälisen turvallisuuden osalta lisäämme yhteistyötämme", Putin sanoi ja lisäsi, että molemmilla mailla on tärkeä rooli Syyrian turvallisuuden varmistamisessa.

https://www.aljazeera.com/news/2022/7/19/russia-putin-meeting-iran-khamenei-and-raisi-tehran

 

Kommentit