Yhdysvallat kiinni kemiallisissa aseissa, diplomaattilähteet | Venäjä on purkanut varastonsa jo 2017... | RTRT | Venäjä: "vuonna 2017 maamme tuhosi kaikki kansalliset kemiallisen sodankäyntiaineiden varastot, jotka OPCW on dokumentoinut".

Yhdysvallat on ainoa maa maailmassa, joka on edelleen kiinni kemiallisissa aseista, Venäjä sanoo Washingtonin julkistettua Novichok -kysymykset

Venäläiset diplomaatit ovat iskeneet Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun amerikkalaiset viranomaiset ovat allekirjoittaneet kirjeen, jossa vaaditaan tietoja opposition hahmon Aleksei Navalnyn väitetyn myrkytyksen olosuhteista, ja syytetään Washingtonia kaksinaismoraaleista.

Moskovan Washingtonin -suurlähetystö antoi tiistaina tulisen lausunnon sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja 44 muuta maata esittivät joukon vastauksia Venäjältä tapahtumasta osana kemiallisten aseiden kieltojärjestölle (OPCW) välitettyä tehtävää. Navalny ja hänen saksalaiset lääkärinsä väittävät, että hänet myrkytettiin viime vuonna hermostoaineella Novitšokilla. Lähettiläät puhalsivat syytökset "perusteettomiksi", ja Kreml on väittänyt, että kaikki Berliinin todisteita koskevat pyynnöt ovat jääneet vastaamatta.

Vastauksena väitteisiin suurlähetystö väitti, että Venäjä on "sitoutunut kemiallisten aseiden sopimusten mukaisiin velvoitteisiinsa" ja "vuonna 2017 maamme tuhosi kaikki kansalliset kemiallisen sodankäyntiaineiden varastot, jotka OPCW on dokumentoinut".

Lähettiläät väittävät kuitenkin, että "Yhdysvallat on edelleen ainoa maa maailmassa, joka ei ole tuhonnut vaikuttavaa kemiallisten aseiden arsenaaliaan". Vuonna 1991 Yhdysvaltain silloinen presidentti George H.W. Bush sitoutui tuhoamaan tappavien aineiden varastonsa, mutta edistymistä ovat sittemmin haitanneet monet ongelmat, ja käytöstäpoisto on edelleen käynnissä, ja jäljelle jää suuria määriä kemiallisia ammuksia, mukaan lukien sinappikaasukuoret.

RT

https://www.rt.com/russia/536722-us-chemical-weapons-novichok/

Kommentit