Siistiä! Uusia työkaluja rikosten ratkaisemiseksi, ja apuna nykyaikainen mikrobiologinen DNA-tiede.


'..."Kehossamme elävät bakteerit näyttävät olevan meille ainutlaatuisia", Gilbert sanoo. Ja ihmiset vuodattavat näitä bakteereja kaikkialle. "Ajattele Pig-Pen", hän sanoo. Tämä on Peanuts -sarjakuvan hahmo, jota ympäröi aina lika. "Se on kuin tämä pilvi ympärilläsi." Jos kosketat pintaa, jätät jälkeesi miljoonia bakteereja ja muita mikrobeja. Jos jokaisen ihmisen mikrobiyhteisö on ainutlaatuinen, tämä bakteeritahra voi toimia sormenjäljen tavoin.'


https://www.sciencenewsforstudents.org/article/cool-jobs-new-tools-solve-crimes

Tapaa kolme tutkijaa, jotka kehittävät huippuluokan rikosteknisiä tekniikoita

Tutkijat käyttävät rikostekniikkaa rikosten ratkaisemisessa. Tutkijat kehittävät uusia tekniikoita, jotka voivat auttaa.

Eräänä kevään iltapäivänä Napervillessä, Ill., Kaksi murtovarkautta hiipyi esikaupunkitaloon kirkkaalla päivällä. He ottivat ruokaa jääkaapista. He istuivat sohvalle. He ottivat kehystettyjä valokuvia. "Emme varastaneet mitään", sanoo Candace Young. Hän oli yksi "murtovarkaista". Heidän tehtävänään oli simuloida rikosta - tietenkin tieteen nimissä.


Virheistä ja murtovarkaista

Yksi Gilbertin ensimmäisistä tehtävistä oli bakteerien tutkiminen Etelämantereella. Jotkut näistä bakteereista muuttavat niiden jään rakennetta, joissa ne elävät. Hän yritti oppia, miten he tekevät tämän toivoen tehdä jäätelöstä tasaisemman.

"Työni vie minut moniin eri paikkoihin", hän sanoo. Mutta nyt hän tutkii bakteereja ja muita mikrobeja, jotka muodostavat yhteisöjä, joita kutsutaan mikrobiomeiksi (MY-kroh-BY-oams). Mikrobiomi voi muodostua missä tahansa. Gilbert on eniten kiinnostunut niistä, jotka muodostuvat ihmisistä. Ihmisen nenä, kädet, suolisto ja monet muut paikat voivat kumpikin sijoittaa oman erillisen mikrobiyhteisönsä.

"Kehossamme elävät bakteerit näyttävät olevan meille ainutlaatuisia", Gilbert sanoo. Ja ihmiset vuodattavat näitä bakteereja kaikkialle. "Ajattele Pig-Pen", hän sanoo. Tämä on Peanuts -sarjakuvan hahmo, jota ympäröi aina lika. "Se on kuin tämä pilvi ympärilläsi." Jos kosketat pintaa, jätät jälkeesi miljoonia bakteereja ja muita mikrobeja. Jos jokaisen ihmisen mikrobiyhteisö on ainutlaatuinen, tämä bakteeritahra voi toimia sormenjäljen tavoin.

Fake -ryöstössä Gilbert ja hänen kollegansa yrittivät kaapata tällaisia ​​”sormenjälkiä”. Mikrobinäytteiden kerääminen rikospaikalta tai epäillyltä on yllättävän yksinkertaista. Opiskelijatutkijat vain ajavat puuvillapyyhkeitä pinnan yli. Sitten ne sulkevat jokaisen pyyhkeen steriilissä astiassa. Jokaisessa näytteessä on yleensä satoja tuhansia-tai jopa miljoonia-yksisoluisia organismeja. Ja jokaisella mikrobilla on oma DNA: nsa.

Takaisin laboratoriossa Gilbertin tiimi ottaa DNA: ta näytteen mikrobeista. He käyttävät koneita DNA -koodin katsomiseen. Tulokset kertovat heille, mikä lajien seos oli läsnä. Tämä sekoitus vaihtelee henkilöstä toiseen.

DNA: n ottaminen näytteestä on halvempaa ja helpompaa kuin yrittää tunnistaa mikrobeja visuaalisesti mikroskoopilla, Gilbert selittää. "Mikrobit ovat hyvin, hyvin, hyvin pieniä", hän sanoo. "Bakteerilajit, jotka ovat yhtä erilaisia ​​kuin antilooppi mustekalasta, voivat näyttää samanlaisilta mikroskoopilla." Mutta heidän DNA: nsa, hän toteaa, kertoo tarinan siitä, keitä he ovat ja mitä he tekevät.

Hänen ryhmänsä on järjestänyt kymmeniä murroja - toistaiseksi Illinoisissa, New Yorkissa ja Floridassa. He yrittävät todistaa, että he voivat löytää murtovarkaiden mikrobien sormenjäljet ​​eri olosuhteissa. Näitä ovat erityyppiset kodit ja eri vuodenajat. Tiedemiehet pyytävät myös eri taustoista tulevia ihmisiä murtautumaan.

Heidän tutkimuksensa ei ole vielä valmis. Tämän ymmärtämiseen menee vielä vuosi tai enemmän, Gilbert sanoo. Ja vaikka tiimi julkaisee tutkimuksensa tulokset, tieteellä on pitkä matka. "Menee monta vuotta, ennen kuin [mikrobien sormenjälkiä] käytetään oikeassa rikosteknisessä toiminnassa", Gilbert epäilee.

Jonathan Eisen, joka ei ole mukana murtotutkimuksessa, on samaa mieltä. Hän on mikrobiologi Kalifornian yliopistossa Davisissa. "Mielestäni tämä tekniikka voi olla uskomattoman tehokas", hän sanoo. Mutta hän haluaisi nähdä teoksen julkaistavan. Ja hän varoittaa, että on liian aikaista käyttää mikrobien sormenjälkiä oikeiden rikosten ratkaisemiseksi.

Yksi ongelma on, että tiede mikrobien DNA: n analysoinnista on edelleen epätarkka. Kuvittele, että annat saman sarjan mikrobeja neljälle tutkijaryhmälle, Eisen sanoo. Luulisi, että jokainen ryhmä löytää samanlaisia ​​bakteeripopulaatioita. Mutta näin ei tapahdu. Niiden tulokset voivat vaihdella paljon sen mukaan, kuka analyysin tekee. Hän sanoo: "Sinun pitäisi olla hyvin skeptinen [tällaisen tekniikan] käyttämisestä tutkimuksessa, jossa jonkun henki ja turvallisuus ja tulevaisuuden vapaus ovat vaakalaudalla."


Halkeilevat karvat

Ihmisten DNA -todisteet ovat edelleen paras tapa yhdistää epäilty rikokseen. Näiden todisteiden analysointiprosessi on johdonmukainen ja luotettava. Lisäksi asiantuntijat voivat verrata todisteita ihmisten DNA: n valtaviin tietokantoihin. Jos heidän DNA: nsa ilmestyy rikospaikalle, epäilty oli todennäköisesti paikalla. Tutkijat eivät kuitenkaan löydä DNA -todisteita jokaiselta rikospaikalta. DNA ei vain pysy noin kauan. Hauraat geneettiset säikeet voivat hajota helposti.

Hiukset ovat kuitenkin vahvempia aineita. Sen proteiinit kestävät usein satoja vuosia.

Ja nämä tarjoavat uuden tavan tunnistaa ihmiset. "Se on epäsuoraa DNA -näyttöä", toteaa Deon Anex. Hän on kemisti Lawrence Livermoren kansallisessa laboratoriossa Kaliforniassa. Anex etsii tapoja sovittaa hiusten proteiinit ihmisiin.

DNA sisältää ohjeet proteiinien rakentamiseen. Solut noudattavat näitä ohjeita ja muodostavat rakennuspalikoita, joita kutsutaan aminohapoiksi. Nämä aminohapot muodostavat proteiineja. Pieni ero DNA: ssa, jota kutsutaan mutaatioksi, voi muuttaa proteiinin aminohappomeikkiä.

  • Jatkuu alta. Lue Lisää:

Kommentit