FEDERAL RESERVE-HUIPPUPOMO: TYÖNANTAJANI ON OLLUT VUOSIKYMMENIÄ VÄÄRÄSSÄ...USA: Kukaan ei todellakaan tiedä, miten talous toimii. Uusi keskuspankin paperi on viimeisin merkki. | New York Times

NEW YORK TIMES, USA | Federal Reserve-pomo: Työnantajani on ollut väärässä vuosikymmeniä

Monet asiantuntijat harkitsevat uudelleen pitkäaikaisia ​​perusideoita, kuten inflaatio -odotusten tärkeyttä.

Se on jo pitkään ollut keskeinen talousteorian keskeinen oppi, että julkiset pelot inflaatiosta pyrkivät yleensä toteuttamaan itsensä.

Nyt kuitenkin tämän idean röyhkeä ja jopa iloinen poisto on tullut esiin epätodennäköisestä lähteestä, keskuspankin vanhemmasta neuvonantajasta nimeltä Jeremy B. Rudd. Hänen 27-sivuisesta paperistaan, joka julkaistiin osana Fedin talous- ja taloustieteen keskustelusarjaa, on tullut taloustieteilijöiden viruksen tunne.

Lehti kiistää ajatuksen siitä, että ihmisten odotukset tulevasta inflaatiosta vaikuttavat paljon tämänhetkiseen inflaatiotasoon. Tämä on erityisen tärkeää juuri nyt, kun yritetään selvittää, onko nykyinen inflaatiovauhti tilapäinen vai ei.

Mutta Rudd -paperi on osa jotain suurempaa. Se kuvastaa laajempaa uudelleenkäsittelyä keskeisistä ajatuksista talouden toiminnasta ja siitä, miten päätöksentekijät, etenkin keskuspankkien, yrittävät hallita asioita. Tämä muutos on sisältänyt myös keskusteluja työttömyyden ja inflaation välisestä suhteesta, alijäämämenojen vaikutuksesta talouteen ja paljon muuta.

Itse asiassa monet talouspolitiikan keskeisistä ajatuksista suuren maltillisuuden aikana-suhteellisen tasaisen kasvun ja alhaisen inflaation aika 1980-luvun puolivälistä vuoteen 2007, joka näyttää myös olevan merkki korkeasta vedestä taloustieteilijöiden liialliselle luottamukselle-näyttävät yhä enemmän olla parhaimmillaan epätäydellinen ja pahimmassa tapauksessa väärä.

On elävää näyttöä siitä, että makrotalous, vaikka tuhannet erittäin älykkäät ihmiset ovat vuosisatojen ajan yrittäneet selvittää sen, on edelleen epämiellyttävässä määrin musta laatikko. Tapa, jolla miljoonat ihmiset pomppivat pois toisistaan ​​- ostaminen ja myyminen, lainaaminen ja lainaaminen, hallitusten ja keskuspankkien ja yritysten ja kaiken muun ympärillämme - ovat niin monimutkainen järjestelmä, ettei kukaan ihminen ymmärrä sitä täysin.

"Makrotaloustiede käyttäytyy kuin teemme fysiikkaa kvanttivallankumouksen jälkeen ja ymmärrämme todella perustason ympärillämme olevat voimat", sanoi Peterson Institute for International Economicsin johtaja Adam Posen haastattelussa. "Olemme todella Galileon ja Copernicuksen tasolla", vain selvitämme maailmankaikkeuden toiminnan perusteet.

"Se vaatii enemmän nöyryyttä ja hyväksyntää, ettei kaikki sovi vielä yhteen malliin", hän sanoi.

Tai sano vähemmän kohteliaasti, kuten herra Rudd kirjoittaa paperinsa ensimmäisessä virkkeessä: "Valtataloustiede on täynnä ajatuksia, jotka" kaikki tietävät "pitävän paikkansa, mutta jotka ovat itse asiassa järjetöntä hölynpölyä."

Yksi syy tähän hän sanoo: "Talous on monimutkainen järjestelmä, jota on luonnostaan ​​vaikea ymmärtää, joten tällaiset ehdotukset" - kyseinen järjetön hölynpöly - "kaikki pelastavat meidät henkiseltä nihilismiltä".

Siitä lähtien maailman tehokkaimman keskuspankin henkilöstöekonomisti sanoi itse asiassa, että hänen oma työnantajansa on keskittynyt vääriin asioihin viime vuosikymmeninä.

Pääpoliittiset päättäjät, myös Ruddin johtajat Fedissä, uskovat, että inflaatio on suurelta osin itsensä toteuttavaa-että se, miltä ihmiset odottavat tulevan inflaation näyttävän, kykenee vaikuttamaan siihen, kuinka paljon hinnat nousevat lähitulevaisuudessa.

Yleisesti sanottuna 1970 -luvun suuri inflaatio käynnistyi, koska ihmiset alkoivat uskoa, että inflaatio jatkuu. Bensiinin hinnan nousu ei ollut pelkästään turhauttavaa kehitystä, vaan tulevien asioiden ennakoija, joten ihmisten täytyi vaatia korkeampia korotuksia, ja yritykset saattoivat luottaa siihen, että he veloittivat korkeamman hinnan kaikesta.

Tässä tarinassa Fedin suuri saavutus 1980-luvun alussa oli katkaista tämä sykli palauttamalla uskottavuus, joka ei salli jatkuvaa korkeaa inflaatiota (tosin vakavan taantuman kustannuksella).

Siksi tämän päivän keskustelut inflaationäkymistä käyttävät usein paljon aikaa keskittymällä esimerkiksi siihen, mitä joukkovelkakirjalainojen hinnat viittaavat inflaatioon viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, tai siihen, miten ihmiset vastaavat kyselykysymyksiin siitä, mitä he odottavat.

Rudd väittää, että ei ole vankkaa näyttöä siitä, että 1970 -luvun perinteinen tarina kuvaa todellista mekanismia, jonka kautta inflaatio tapahtuu. Hän sanoo, että tietojen kanssa on olemassa yksinkertaisempi selitys: yritykset ja työntekijät päättävät hintoihin ja palkkoihin viimeaikaisten olosuhteiden perusteella, eivät abstraktin tulevaisuuden ennusteen perusteella.

Esimerkiksi silloin, kun inflaatio on ollut alhainen viime aikoina, työntekijät eivät ehkä vaatisi korotuksia kuten ne vaatisivat maailmassa, jossa inflaatio oli korkea; Loppujen lopuksi heidän nykyiset palkkansa menevät aika pitkälle. Et tarvitse inflaatio -odotuksiin liittyvää teoriaa päästäksesi sinne.

Jotkut taloustieteilijät, jotka suhtautuvat myönteisesti ajatukseen, että keskuspankkiirit ovat liian fetišoineet tarkkoja inflaatio -odotuksia, eivät ole valmiita hylkäämään ajatusta kokonaan.

Esimerkiksi Englannin keskuspankin entinen päättäjä Posen sanoo, että on olemassa yksinkertainen ja vaikeasti kiistattava käsitys inflaatio-odotuksista, jota tukee suuri historia: että jos ihmiset eivät luota maan rahajärjestelmään, inflaatiokokeet voivat nousta ylöspäin. Talouspolitiikan uskottavuus ratkaisee. Mutta tämä ei ole sama kuin olettaa, että jokin kysely tai joukkovelkakirjamarkkinamittaus siitä, mitä inflaatiolle tapahtuu kaukaisessa tulevaisuudessa, on erityisen mielekäs lähitulevaisuuden ennustamisessa.

"On ollut jalo valhe, josta on tullut kriittinen osa maailmanlaajuisen rahapolitiikan katekismusta, että pitkän aikavälin inflaatio-odotukset eivät ole vain mielenkiintoisia, vaan myös ratkaisevia reaaliaikaisen inflaation määrääviä tekijöitä", sanoi Paul McCulley, entinen Pimco pääekonomisti kommentoi Ruddin paperia.

Tämä ei ole ainoa tapa, jolla talouspolitiikan taustalla olevat perussäännöt siirtyvät taloustieteilijöiden jalkojen alle.

Erityisen näkyvästi keskuspankkiirit uskoivat vuosien ajan, että työttömyysasteen ja inflaation välillä on tiukka suhde, joka tunnetaan nimellä Phillips -käyrä. 2000 -luvun aikana tämä suhde näytti kuitenkin heikentyneen ja siitä tuli vähemmän luotettava opas politiikan määrittämiselle.

Samoin korot ja inflaatio laskivat maailmanlaajuisesti syistä, joita tutkijat yrittävät edelleen ymmärtää täysin. Tämä tarkoitti alempaa "neutraalia korkoa" tai korkoa, joka ei stimuloi eikä hidasta taloutta, kuin laajalti uskottiin tapahtuvan vasta 2010-luvun puolivälissä.

Fedin politiikka juuri ennen pandemiaa oli monella tapaa tarkoitettu sisällyttämään nämä opetukset ja omaksumaan kestävät alhaisemmat korot - ja mahdollisuus pienempään työttömyyteen - kuin monet muut valtiovallan edustajat pitivät kohtuullisina muutama vuosi sitten.

Finanssipolitiikan alalla myös joitakin perinteisiä viisauksia on vahvistettu viime vuosina. Uskottiin, että suuri julkinen velkaantuminen aiheuttaisi korkojen nousun ja syrjäyttäisi yksityisen sektorin investoinnit. Mutta tuona aikana valtavia budjettivajeita on yhdistetty alhaisiin korkoihin ja runsaasti luottoja yrityksille.

Kaikki tämä tekee siitä haastavan ajan keskuspankkiireille ja muille politiikan muotoilijoille. "Jos olet päättäjä etkä luota vahvasti hallitsemasi pelin parametreihin, se tekee työstäsi paljon vaikeampaa", McCulley sanoi.

Mutta jos olet vastuussa miljoonien ihmisten elämään vaikuttavan talouspolitiikan tekemisestä, et voi vain kohauttaa olkapäitäsi ja sanoa: "Emme tiedä, miten maailma toimii, joten mitä meidän pitäisi tehdä?" Tarkastelet käytettävissä olevia todisteita ja teet parhaan mahdollisen tuomion.

Ja sitten, jos luulet, että osoittautuit vääräksi jossakin asiassa, julkaise röyhkeä paperi yrittääksesi saada sen oikein.

(C) NEW YORK TIMES


https://www.nytimes.com/2021/10/01/upshot/inflation-economy-analysis.html

Kommentit