Afganistanista tulossa turistirysä terroristeille | NYT


USA:n TERRORIASIANTUNTIJA: Taliban veljeilee terroristien kanssa? Yöunet menetetty.

Afganistanissa ei ole jäljellä enää mitään mitä ryöstää: raportti.

VUOSIKYMENNIÄ SOTIA: ISIS ja Al-Qaida edelleen äärimmäisen vaarallisia...

YHDYSVALLAT ja sen liittolaiset ovat yrittäneet tuhota terroristit Afganistanissa yli 20 vuoden ajan. Tupla-itsemurhapommi-iskut ovat merkki uhkien jatkuvasta olemassaolosta.

DOHA, QATAR --- Terrorismiasiantuntijat eivät saa unta, uhkien pitäen heitä valveilla jatkuvasti, … ja tämä oli näin jo ennen Talibania. Nyt näyttää siltä, että Afganistanista saattaisi olla tulossa suorainen turistipaikka terroristeille, varsinkin Al-Qaidalle ja ISIS:lle.

Molemmat ryhmät ovat kuitenkin osoittautuneet kykeneviksi sopeutumaan, terrorismin asiantuntijat sanovat kehittyessään hajanaisemmiksi organisaatioiksi, jotka etsivät jatkuvasti uusia globaaleja ongelmakohtia juurtuakseen väkivaltaiseen ääriliikkeeseen.

Kabulin lentokentän lähellä torstaina tehdyt kaksois -itsemurhaiskut korostivat tuhoisaa voimaa, jonka näiden ryhmien on edelleen aiheutettava joukkotappioita Yhdysvalloista huolimatta. Ja he herättivät ahdistavia kysymyksiä siitä, pystyvätkö Talebanit noudattamaan keskeistä lupaustaan, jonka he antoivat, kun Trumpin hallinto sopi alkuvuodesta 2020 Yhdysvaltojen joukkojen vetämisestä maasta - että Afganistan ei enää olisi pysähdyspaikka hyökkäyksille Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia.

Kaksi islamilaisen valtion väittämää räjähdystä, jotka tappoivat Kabulissa torstaina kymmeniä ihmisiä, mukaan lukien ainakin 13 amerikkalaista palvelusjäsentä, vahvistivat pelkoa siitä, että painajainen muuttuu nopeasti todellisuudeksi.

"En voi kertoa teille, kuinka järkyttävää ja masentavaa tämä on", sanoi Saad Mohseni, yhden Afganistanin suosituimman televisiokanavan Tolon omistaja. "Tuntuu siltä, että se on palannut normaaliin tapaan - enemmän pommituksia, enemmän hyökkäyksiä, paitsi että nyt meidän on käsiteltävä kaikki tämä Taleban -hallinnon aikana."

Yhdysvaltojen ja sen kansainvälisten kumppaneiden kaksikymmentä vuotta kestäneet sotilaalliset toimet terrorismin tukahduttamiseksi ovat vaatineet suuria maksuja Al -Qaidalle ja islamilaiselle valtiolle, tappamalla monia heidän taistelijoita ja johtajia ja estäen suurelta osin hallitsemasta aluetta.

Talebanin salama valloittaa maan tuskin takaa, että kaikki Afganistanin militantit ovat heidän hallinnassaan. Päinvastoin, islamilaisen valtion Afganistanin tytäryhtiö-joka tunnetaan nimellä Islamilainen valtio Khorasan tai ISIS-K-on katkera, vaikkakin paljon pienempi kilpailija, joka on tehnyt tänä vuonna kymmeniä hyökkäyksiä Afganistanissa siviilejä, virkamiehiä ja itse Talebania vastaan.

Kuukausina ennen Yhdysvaltain joukkojen vetäytymistä Afganistaniin kaatui noin 8 000–10 000 jihadilaistaistelijaa Keski -Aasiasta, Venäjän Pohjois -Kaukasuksen alueelta, Pakistanista ja Xinjiangin alueelta Länsi -Kiinassa, YK: n raportti päättyi kesäkuussa. Useimmat liittyvät Talebaniin tai Al -Qaidaan, jotka liittyvät läheisesti toisiinsa.

Toiset ovat kuitenkin liittoutuneita ISIS-K: n kanssa, mikä on suuri haaste vakaudelle ja turvallisuudelle, jonka Taleban lupaa tarjota maalle.

Vaikka terrorismin asiantuntijat epäilevät, että ISIS-taistelijat Afganistanissa kykenevät toteuttamaan laajamittaisia hyökkäyksiä länsimaita vastaan, monet sanovat, että islamilainen valtio on nyt vaarallisempi useimmissa osissa maailmaa kuin Al-Qaida.

"On selvää, että islamilainen valtio on suurin uhka Irakissa ja Syyriassa, Aasiassa tai Afrikassa", sanoi Hassan Abu Hanieh, islamilaisten liikkeiden asiantuntija Ammanissa, Jordaniassa. "On selvää, että ISIS on levinnyt laajemmin ja houkuttelevampi uusille sukupolville."

Juuri keskiviikkona amerikkalaiset viranomaiset varoittivat ryhmän erityisistä uhista, mukaan lukien se, että se voisi lähettää itsemurhapommittajia soluttautumaan väkijoukkoon Kabulin Hamid Karzain kansainvälisen lentokentän ulkopuolella.

Uhka näyttää vaikuttaneen presidentti Bidenin päätökseen pitää kiinni 31. elokuuta asetetusta määräajasta vetää kaikki amerikkalaiset joukot maasta.

"Joka päivä, kun olemme maassa, on toinen päivä, jonka tiedämme, että ISIS-K pyrkii kohdistamaan lentoaseman ja hyökätä sekä Yhdysvaltojen että liittoutuneiden joukkojen ja viattomien siviilien kimppuun", Biden sanoi keskiviikkona.

Kuusi vuotta sitten tyytymättömien Pakistanin Taleban-taistelijoiden luoma ISIS-K on kiihdyttänyt tuntuvasti hyökkäyksiä tänä vuonna, YK: n raportissa todetaan.

Ryhmän joukot olivat laskeneet noin 1500-2000 taistelijaan, noin puoleen huippuarvostaan ​​vuonna 2016, ennen kuin amerikkalaiset ilmaiskut ja afganistanilaiset hyökkäykset tekivät veronsa ja tappoivat monia sen johtajia.

Mutta kesäkuusta 2020 lähtien ryhmää on johtanut uusi kunnianhimoinen komentaja Shahab al-Muhajir, joka yrittää rekrytoida tyytymättömiä Taleban-taistelijoita ja muita militantteja. YK: n raportissa todetaan, että ISIS-K on edelleen aktiivinen ja vaarallinen.

Afganistanin islamilainen valtio on ollut enimmäkseen Talebania vastaan. Toisinaan nämä kaksi ryhmää ovat taistelleet nurmesta etenkin Itä -Afganistanissa, ja ISIS on äskettäin tuominnut Talebanin vallanneen Afganistanin. Jotkut analyytikot sanovat, että Taleban -verkostojen taistelijat ovat jopa lähteneet liittymään ISIS: ään Afganistanissa ja lisänneet sen joukkoon kokeneempia taistelijoita.

Islamilaisen valtion historia osoittaa, kuinka vaikeaa voi olla terroristiverkostojen sulkeminen ja hillitseminen. Ryhmä alkoi Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen Irakiin vuonna 2003 Al-Qaidan haarana, mutta myöhemmin se hajosi ja perusti niin kutsutun kalifaatin, islamilaisen teokratian, suurelle osalle Irakia ja Syyriaa, joka oli huipussaan Britannian kokoinen .

Ryhmän äärioikeisto maailmanlaajuisesta laajentumisesta, sosiaalisen median laaja käyttö ja elokuvaväkivalta houkuttelivat taistelijoita ympäri maailmaa, inspiroivat tappavia hyökkäyksiä arabimaissa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja kannustivat Yhdysvaltoja muodostamaan kansainvälisen koalition sen torjumiseksi.

Kun Yhdysvallat ja sen kumppanit pommittivat ryhmän pääalueita, Islamilainen valtio levisi muualle. Monet näistä tytäryhtiöistä ovat pysyneet aktiivisina sen jälkeen, kun ryhmä menetti viimeisen alueensa Syyriassa maaliskuussa 2019, mukaan lukien Länsi- ja Keski -Afrikassa, Siinailla ja Etelä -Aasiassa.

Al -Qaida on myös muuttunut merkittävästi sen jälkeen, kun Osama bin Laden valvoi järjestöä ja levitti näkemyksiään televisioasemille toimitettujen videonauhoitusten kautta.

Se myös perusti tytäryhtiöitä Jemeniin, Irakiin, Syyriaan ja osiin Afrikkaa ja Aasiaa, joista osa muutti tai jopa hylkäsi ryhmän ideologian paikallisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Ryhmän nykyinen johtaja Ayman al-Zawahri on iäkäs ja hänen uskotaan olevan sairas ja asuvan jossain Afganistanissa, kun se ei ole vastannut Bin Ladenin asemaa islamilaisten radikaalien keskuudessa.

Yleensä Al-Qaida ei ylläpitänyt samanlaista operatiivista valvontaa tytäryhtiöissään kuin Islamilainen valtio, mikä saattoi antaa jälkimmäiselle edun, sanoi islamivaltiosta kirjoittaneen kirjan päätoimittaja Hassan Hassan. Newlines -lehdestä.

Al -Qaidalle "se on kuin avata Dominon franchise ja lähetät jonkun ulos laadunvalvontaan", hän sanoi. Islamilainen valtio sen sijaan "ottaisi askeleen pidemmälle ja nimittäisi johtajan alkuperäisestä organisaatiosta".

ISIS pelästytti myös kaupunkeja ympäri maailmaa vaatimalla niin sanottuja yksinäisiä susihyökkäyksiä, joissa jihadisti ilman ryhmän komentajien määräyksiä nauhoitti videon, jossa hän vakuutti uskollisuutensa ryhmän johtajalle ja teki sitten julmuuksia. Keskusryhmä julkistaisi ja tukisi hyökkäyksiä.

Nämä kaksi ryhmää ovat edelleen katkeria vihollisia, kilpailevat rekrytoituneista ja rahoituksesta ja ovat taistelleet suoraan toisiaan vastaan ​​Afganistanissa, Syyriassa ja muualla.

Afganistanista voi nyt tulla heidän ensisijainen taistelukenttä, kun Yhdysvallat vetää joukkonsa ja Taleban laajentaa valvontaansa.

Viime vuonna Trumpin hallinnon kanssa solmitussa sopimuksessa Taleban vannoi, ettei al -Qaida saa käyttää Afganistanin aluetta hyökätäkseen Yhdysvaltoihin. Mutta kuinka tarkasti Taleban kunnioittaa tätä sitoumusta ja voivatko he, jäävät avoimiksi kysymyksiksi.

Islamilaisella valtiolla ei ole tällaisia ​​rajoituksia, mikä voisi antaa sille paremmat mahdollisuudet hyödyntää kaaosta, joka ympäröi Yhdysvaltojen vetäytymisen määräaikaa 31. elokuuta ja siirtymistä Yhdysvaltojen tukemasta hallituksesta Talebaniin.

"Siirtyminen turvallisuusjoukkoista toiseen tarjoaa oletuksena mahdollisuuden ISIS: lle", Hassan sanoi.

Se, miten Taleban päättää hallita tällä kertaa, vaikuttaa todennäköisesti Afganistanin terroristiryhmien tulevaisuuteen. Kabulin valloittamisesta lähtien julkisissa lausunnoissaan Talebanin virkamiehet ovat esittäneet suvaitsevaisempia kasvoja, jotka viittaavat siihen, etteivät he pakottaisi samaa tiukkaa tulkintaa islamilaisista säännöistä samalla rautaisella nyrkillä kuin ennen kuin heidät syrjäytettiin Yhdysvaltojen johtamasta hyökkäyksestä. 2001.

Mutta ryhmä on tuskin yhtenäinen, sanoi islamilaisten liikkeiden asiantuntija Abu Hanieh, ja johtajuuden maltillisuus saattaa johtaa kovan linjan jäsenten iskuihin islamilaisessa valtiossa.

"Tämä on suuri haaste Talebanille", hän sanoi. "Vaikka he haluaisivat päästä eroon radikaalisesta siivestä, se ei olisi helppoa."

Ben Hubbard raportoi Dohasta, Qatarista, Eric Schmitt Washingtonista ja Matthew Rosenberg Mexico Citystä. Adam Nossiter osallistui raportointiin Pariisista.

NEW YORK TIMES

https://www.nytimes.com/2021/08/26/world/asia/Afghanistan-isis-qaeda.html


Kommentit