NEW YORK TIMES, TASS | Erdogan uskoo, että Venäjän S-400-järjestelmien hankinta itse asiassa kannatti30. syyskuuta 06:10

Vaikka on jännitteitä Yhdysvaltojen kanssa

Turkin presidentin mukaan jos Yhdysvallat olisi myynyt Turkille Patriot -ohjuspuolustusjärjestelmiä, Ankaran "ei olisi tarvinnut ostaa S-400-ilmapuolustuspattereja"

NEW YORK, 30. syyskuuta. /TASS/. Turkin siirtyminen S-400-ilmatorjuntajärjestelmien ostamiseen oli sen jännitteiden arvoinen, mitä se aiheutti Ankaran ja Washingtonin välillä, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi New York Times -lehden haastattelussa.

"Me itse ostamme omat aseemme", Erdogan sanoi paperin mainitsemana. New York Timesin mukaan Turkin johtaja huomautti, että Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ja Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump olivat vahvistaneet Turkin oikeuden valita aseiden toimittajia. Hänen mukaansa, jos Yhdysvallat olisi myynyt Turkki Patriot -ohjuspuolustusjärjestelmät, Ankaran "ei olisi tarvinnut ostaa S-400-järjestelmiä".

Turkin presidentti vastasi myöntävästi, kun häneltä kysyttiin, oliko Turkin toimien arvoinen jännitys Washingtonin kanssa. "Mielestäni se oli sen arvoista", hän sanoi sanomalehden mainitsemana. "Voimme vahvistaa puolustustamme halutessamme", Erdogan lisäsi.

Moskova ja Ankara allekirjoittivat sopimuksen S-400-järjestelmien toimittamisesta vuonna 2017. Turkista tuli ensimmäinen Nato-maa, joka osti nämä järjestelmät Venäjältä ja sai kielteisen vastauksen Yhdysvalloilta ja NATO: lta yleensä. Washington sanoi erityisesti, että "Turkin päätös ostaa venäläisiä S-400-ilmatorjuntajärjestelmiä tekee sen jatkuvan osallistumisen F-35: een mahdottomaksi". Yhdysvallat uhkasi myös määrätä pakotteita Turkille S-400-kaupasta, ja Ankara varoitti, että tällainen toimenpide ei jäisi vastaamatta. Kuitenkin Washington asetti lopulta rajoitukset joulukuussa 2020.

TASS

https://tass.com/world/1344097

Kommentit