CommonDreams.org, USA | MILJÄRDÖÖRI VERO. Yksinkertainen, tehokas ja suosittu: verota äärimmäisen rikkaita sijoittaaksesi Amerikkaan.

 
https://www.iltalehti.fi › Uutiset › Ulkomaat

Maailman rikkaimmat eivät maksa juuri lainkaan veroja - Iltalehti

Jopa Trumpin äänestäjät pitävät ajatuksesta vaatimattomasta lisäverosta multimiljonääreille.

Chuck Collins, OtherWords 23. syyskuuta 2021

Kun lainsäätäjät pyrkivät viimeistelemään historiallisia työ- ja infrastruktuuripaketteja, käynnissä ovat valtavat taistelut sen rahoittamiseksi.

Yksinkertaisin, tehokkain ja suosituin tapa on verottaa äärimmäisen rikkaita, kuten miljardöörejä, jotka ovat nähneet varallisuutensa kasvavan 1,8 biljoonaa dollaria pandemian aikana. Valitettavasti lainsäätäjät ovat menettäneet useita mahdollisuuksia tehdä niin.

Esimerkiksi House Ways and Means -komitea ei ole ryhtynyt ilmeisiin toimiin, kuten verottamaan osaketuloja samaan tahtiin kuin työtuloja, tai sulkemaan porsaanreikiä, joita miljardöörit käyttävät välttääkseen liittovaltion kiinteistöveroa.

Toisaalta komitea on myös ehdottanut joitain voimakkaita eriarvoisuutta torjuvia uudistuksia, jotka pitäisi sisällyttää lopulliseen lainsäädäntöön. Yksi näistä lupaavista ehdotuksista on "Millionaires Surtax".

Ajatus on yksinkertainen: kaikki tulot, joita multimiljonäärit ansaitsevat tietyn summan yli, joutuisivat vaatimaan lisäveroa.

Millionaires Surtax esiteltiin alun perin vuonna 2019 ja uudelleen vuonna 2021 Marylandin senaattori Chris Van Hollen ja Virginian edustaja Don Beyer. Tämä lasku säätäisi 10 prosentin lisäveron parien tuloista, jotka ansaitsevat vähintään 2 miljoonaa dollaria (ylin 0,2 prosenttia). Veropolitiikkakeskus arvioi, että tämä keräisi peräti 635 miljardia dollaria 10 vuoden aikana.

Amerikkalaiset verotuksellisen oikeudenmukaisuuden puolesta ovat koordinoineet kansallista kampanjaa, joka on nyt asettanut tämän käsitteen liittovaltion budjettineuvottelujen keskipisteeseen.

Äskettäin julkaistu House Ways and Means -suunnitelma eroaa hieman alkuperäisestä ehdotuksesta. Se määräisi 3 prosentin lisäveron erittäin varakkaiden kotitalouksien tuloille, jotka ansaitsevat 5 miljoonaa dollaria tai enemmän vuodessa ja nostavat arviolta 127 miljardia dollaria 10 vuoden aikana. Sitä sovelletaan myös investointituloihin, mukaan lukien sijoitusrahastot.

Se on varmasti pienempi matka, mutta kannattaa jatkaa.

Verouudistuksen Pyhä Graali tietysti poistaisi kokonaan myyntivoittojen etuuskohtelun ja verottaisi varallisuudesta saatavat tulot samalla tasolla kuin palkatulot. Lyhyesti sanottuna ultramiljonäärien tuloista perittävä lisämaksu on tärkeä askel kohti pääoman ja palkkatulojen yhdenvertaistamista.

Millionaires Surtax on helppo ymmärtää, helppo soveltaa ja tehokas - koska se kattaa kaikenlaiset tulot, minkä vuoksi varakkaiden on vaikea välttyä. Se on laser-keskittynyt superrikkaaseen. Jos et ole monimiljonääri, et maksa ylimääräistä penniäkään.

Lisämaksu on ylivoimaisesti suosittu.

Hart Research Associatesin kyselyn mukaan 73 prosenttia äänestäjistä kannattaa ajatusta, mukaan lukien 76 prosenttia riippumattomista ja maltillisista. Jopa suurin osa Trumpin äänestäjistä (57 prosenttia) ja republikaanit (53 prosenttia) kannattaa politiikkaa. Millionaires Surtax -lainsäädännön ovat hyväksyneet 72 eri kansallista organisaatiota.

Tulevina viikkoina kongressi keskustelee Build Back Better -suunnitelman koosta ja maksamisesta. Millionaires Surtaxin pitäisi pysyä osana tätä yhdistelmää, ja sitä voitaisiin jopa laajentaa nostamalla korkoa 3 prosentista 10 prosenttiin - ja alentamalla tuloraja 2 miljoonaan dollariin.

Millionaires Surtax ei käsittele vaurauden valtavaa eriarvoisuutta, mutta siinä keskitytään suurelta osin varallisuudesta peräisin olevien tulojen verottamiseen. Katso lisää miljonääreistä Surtaxista amerikkalaisten veron oikeudenmukaisuutta varten luomalla kampanjasivustolla: www.surtax.org.

https://www.commondreams.org/views/2021/09/23/simple-effective-and-popular-tax-extremely-rich-invest-america

Kommentit