Yhä enemmän maailman keskuspankkeja sukeltaa kultamarkkinoille, uskovat dollarin heikentyvän edelleen (tutkimustieto) | SchiffGold


 

6. heinäkuuta 2021 | Keskuspankit lisäsivät toukokuussa maailmanlaajuisesti vielä 56,7 tonnia kultaa varallisuuteensa, kun yhä useampi pankki astui kultamarkkinoille, näin World Gold Councilin viimeisimpien tietojen mukaan.


Keskuspankkien kullanostot hidastuivat viime vuonna ennätyksellisestä tahdista, jonka näimme vuosina 2018 ja 2019. Tämä suuntaus on jatkunut vuoteen 2021, mutta ostaminen on edellisvuoden vauhtia edellä, koska monet maat jatkavat keltaisen metallin kuormitusta.


WORLD GOLD COUNCILIn analyytikon mukaan "Viime kuukausien tasainen ostaminen on ristiriidassa epäjohdonmukaisemman kuvan kanssa vuoden 2020 puolivälistä, jolloin keskuspankit vaihtoivat netto-ostojen ja -myyntien välillä."

Toisen kuukauden ajan Thaimaa oli suurin keskuspankin kullan ostaja ja lisäsi toukokuussa varauksiinsa 46,7 tonnia kultaa. Tämä seuraa 43,5 tonnin korotuksen huhtikuussa. Thaimaa on lisännyt kultavarantojaan 60% maaliskuusta lähtien, jolloin sen koko omistusosuus on 244,2 tonnia. Thaimaan keskuspankin pääjohtaja Sethaput Suthiwartnarueput sanoi, että kulta koskee pankin tärkeimpiä tavoitteita, kuten turvallisuutta, tuottoa, hajauttamista ja pyrkimysriskien suojaamista.

Tämä on kolmas suora kuukausi, jolloin olemme nähneet yhden pankin suuren ostoksen. Maaliskuussa Unkari osti 63 tonnia kultaa kolminkertaistamalla varantonsa. Se oli yksi suurimmista keskuspankin kultaostoksista vuosikymmenien ajan. Unkarin keskuspankki ilmoitti lausunnossaan, että kulta on "tärkeä varariski".
 

- Koska kulta ei sisällä luotto- tai vastapuoliriskejä, kulttuuri helpottaa luottamuksen vahvistamista maahan kaikissa taloudellisissa olosuhteissa, mikä tekee siitä edelleen yhden tärkeimmistä varoista maailmanlaajuisesti.

Brasilia hyppäsi kultamarkkinoille toukokuussa ostamalla 11,9 tonnia keltaista metallia. Tämä oli Brasilian ensimmäinen merkittävä kultavarannon nousu vuodesta 2012. Sen kokonaisomistukset ovat nyt 79,3 tonnia. Se on korkein taso marraskuun 2000 jälkeen.

Turkki lisäsi toukokuussa varastoihinsa vielä 8,6 tonnia kultaa. Se oli kultaostojen toinen kuukausi useiden kuukausien myynnin jälkeen. Viiden edellisen kuukauden aikana turkkilaiset myivät 55,2 tonnia kultaa, mikä vääristi merkittävästi maailmanlaajuista keskuspankin kullan omistusta alaspäin. Turkki on käsitellyt valuuttakriisiä.

Kazakstan on ollut vakaa kullanostaja parin viime vuoden aikana. Suuntaus jatkui toukokuussa, kun Kasakh-pankki lisäsi varantoonsa 5,3 tonnia kultaa. Se oli suurin kazakstanilainen osto kesäkuusta 2020 lähtien.

Muut toukokuun ostajat sisälsivät:

Intia - 0,9 tonnia

Malta - 0,1 tonnia

Puola - 1,9 tonnia

Sambia - 0,1 tonnia

Toukokuussa myynti tapahtui jonkin verran ja bruttomyynti oli 18,9 tonnia. Kahdeksan kuukauden ostamisen jälkeen Uzbekistanin kultavarannot laskivat eniten, 11,5 tonnia. Kirgisian tasavalta (4,5 tonnia), Saksa (2 tonnia) ja Mongolia (0,7 tonnia) olivat muita suurimpia myyjiä kuukauden aikana.

Saksan varantojen lasku liittyy hallituksen kolikoiden lyöntiohjelmaan.

Samaan aikaan Ghanan keskuspankki ilmoitti suunnitelmistaan ​​lisätä kultavarantojaan paikallisesti tuotetun kullan osto-ohjelman avulla. Ghana on nyt kullan tuottaja maailmassa ja Afrikan suurin tuottaja. Ghanan varapresidentti Bawumia sanoi, että kulta auttaisi nostamaan paikallisen valuutan arvoa.

World Gold Councilin keskuspankkien kultavarantotutkimuksen mukaan 21% maailman keskuspankeista aikoo lisätä kultaa varaukseensa seuraavan vuoden aikana. Se on prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vuonna.

Tutkimus paljasti myös uskon heikkenemisen Yhdysvaltain dollariin ja jatkuvan suuntauksen kohti dollarin heikkenemistä.
 

- Vastaajat ennakoivat edelleen pitkän aikavälin rakenteellisia muutoksia kansainvälisessä rahajärjestelmässä, mikä jatkoi viime vuoden tutkimuksessa osoitettua suuntausta. Näkymät Yhdysvaltain dollariin suuntautuivat alaspäin, ja puolet vastaajista sanoi, että dollarin arvo laskee alle sen nykyisen osuuden. Keskuspankit ajattelevat edelleen, että kiinalaisten renminbien osuus kasvaa, ja 88% sanoo kasvavan nykyisen tason yli. "

HSBC:n johtava jalometallianalyytikko James Steel sanoi: "Jos keskuspankki pyrkii hajauttamaan toimintaansa, kulta on hieno tapa siirtyä pois dollarista valitsematta toista valuuttaa."

Ennätyksellisten vuosien 2018 ja 2019 jälkeen keskuspankin kullanostot ovat hidastuneet vuonna 2020, kun netto-ostot ovat yhteensä noin 273 tonnia. Se oli 11. suora vuosi keskuspankin kultavarannoissa.

Alhaisempien ostoprosenttien odotettiin vuonna 2020 olevan keskuspankkien vahvan ostovoiman vuoksi sekä vuosina 2018 että 2019. Koronaviruspandemian aiheuttama taloudellinen kaaos on vaikuttanut myös markkinoihin.

Keskuspankin kysyntä oli 650,3 tonnia vuonna 2019. Se oli 50 vuoden toiseksi korkein vuotuinen ostotaso, hieman alle vuoden 2018 656,2 tonnin nettohankinnan. WGC: n mukaan vuosi 2018 oli korkein vuotuinen keskuspankin kullan netto-osto sen jälkeen, kun dollarin vaihdettavuus kullaksi keskeytettiin vuonna 1971,... ja toiseksi korkein vuotuinen ennätys.

SchiffGold.com

https://schiffgold.com/key-gold-news/more-central-banks-dip-into-gold-market-adding-gold-to-reserves/Kommentit