Afganistan romahtaa ja putoaa suoraan Talibanin käsiin - Bush vetoaa "naisten oikeuksien" puolesta | Guardian English Service, Verkkouutiset.fi

 


Taliban liike on valloittanut Islam Qalan Afganistanissa. Kyseessä on merkittävä Afganistanin ja Iranin välisen kaupan keskus. Järjestön delegaatio Moskovaan kertoi ryhmän hallitsevan 250:tä Afganistanin 398:stä alueesta. Väitettä on ollut mahdotonta puolueettomasti vahvistaa ja sen kieltää Afganistanin maan hallinto. Afganistanin sisäministeriö vakuutteli joukkojen läsnäolosta, myös maan raja-alueilla.  Taliban on rohkaistunut joukkojen vetäytymisestä, ja kun rauhanneuvottelut hallituksen kanssa ovat umpikujassa, näyttää järjestö hakevan täyttä sotilaallista voittoa.

Teoreettisesti Afganistanin hallituksen joukoilla on noin kolminkertainen ylivoima miehityksessä, mutta joukkojen moraali on lähiaikoina kärsinyt paljon Taliban-liikkeen aggressiivisista hyökkäyksistä.

YHDYSVALTAIN PRESIDENTIN Joe Bidenin mukaan 75000 Taliban-taistelijaa eivät uhkaa hallitusta Afganistanin hallituksella on käytössään noin 300 000 poliisia ja sotilasta, kertoo Verkkouutiset.fi -uutisjulkaisu.

Biden tähdensi liittouman nyt jo "saavuttaneen päämääränsä" Afganistanissa. Hän kertoi ettei hän halua lähettää "uutta sukupolvea" amerikkalaisia Afganistaniin "sotimaan".

Kuitenkin arvovaltaisen Guardian -uutisjulkaisun mukaan Afganistanin turvallisuusjoukot ovat romahduspisteessä, ja Afganistanista noin 85% on nyt Talibanien käsissä.

Yhdysvaltain arvovaltainen entinen presidentti GEORGE W. BUSH taas on huolissaan naisten syrjintäongelmista mahdollisen uuden Taliban-halinnon aikana, joka näyttää vain ajan kysymykseltä.

"Joukkojen poisvetäminen Afganistanista on virhe, ja voi aiheuttaa odottamattomia seurauksia. Naiset "tulee" kärsimään valtavasti.

Yhdysvaltain ja liittouman läsnäolosta Afganistanissa on mennyt noin 20 vuotta.

Lähiaikoina Taliban-liike on saanut haltuunsa yhä useampia, keskimäärin noin melkein koko Afganistanin maan. Suuriin asutuskeskuskaupunkeihin joudutaan tuomaan tukea ilmateitse, johtuen Talibanin valtauksista. Maassa on kova pula piloteistä ja lentäjistä. Afganistanin virallisen hallituksen joukkoja on tiedetty paenneen maan rajojen ulkopuolelle Talibanin offensiivejä.

Merkel on historiallisesti tukenut, Bushin mukaan, littouman (myös saksalaisten joukkojen) ja Yhdysvaltain läsnäoloa Afganistanissa, "nähtyään" sen suuren edun etenkin nuorille tytöille, ja naisille.

Brittilehti Guardian, ja Verkkouutiset.fi.

 


Kommentit