Venäjä rakentaa uudenaikaisen neutronivoimalan - maailman ensimmäinen: Rosatom ja lähteet | Russia Today Business Section


Venäjän ydinvoimajätti Rosatom on aloittanut ainutlaatuisen voimalayksikön, jossa on innovatiivinen nopea neutronireaktori, BREST-OD-300, ja se sijaitsee Severskin kaupungissa Venäjän Tomskin alueella.


"Tämän hankkeen onnistuneen toteuttamisen ansiosta maastamme voi tulla maailman ensimmäinen ydinvoimateknologian omistaja, joka noudattaa täysin kestävän kehityksen periaatteita ympäristön, saatavuuden, luotettavuuden ja resurssien tehokkaan käytön suhteen", Rosatomin pääjohtaja sanoi Alexey Likhachev. "Tänään vahvistamme maineemme johtajana ydinteknologian kehityksessä maailmassa, joka tarjoaa ihmiskunnalle ainutlaatuisia ratkaisuja ihmisten elämän parantamiseksi", hän lisäsi.


Kurchatov-instituutin presidentin Mihail Kovalchukin mukaan hankkeen tavoitteena on tuoda ydinvoima uudelle tasolle.
 

  • Olemme aloittaneet maailman ensimmäisen kokeellisen esittelyvoimayksikön, jossa on lyijyjäähdytteinen nopea neutronireaktori BREST-OD-300. 300 MWe: n yksikkö tulee olemaan paikan päällä sijaitsevan suljetun ydinpolttoainekierron Pilot Demonstration Energy Complex (PDEC) -laitoksen päälaitos : pic.twitter.com/c9QrL8uGxJ

    - Rosatom Global (@RosatomGlobal) 8. kesäkuuta 2021


"BRESTin käynnistämisen myötä Venäjän Rosatom ja koko maailman ydinteollisuus etenevät eteenpäin", sanoi Kansainvälisen atomienergiajärjestön johtaja Rafael Grossi. Hän huomautti, että venäläisten organisaatioiden ja tutkimuslaitosten kehittämät ydinteknologiat johtavat maailman energia-alaa.

Reaktori toimii sekoitetulla uraani- plutoniumnitridipolttoaineella (MNUP-polttoaine), joka on erityisesti kehitetty laitosta varten. Voimalaitoksesta tulee erottamaton osa Pilot Demonstration Energy Complex (PDEC) - kolmen yhteenliitetyn ainutlaatuisen laitoksen klusteri, mukaan lukien ydinpolttoaineen tuotantolaitos (valmistusta ja uudelleenvalmistusta varten), BREST-OD-300-voimalaitos ja säteilytetyn polttoaineen jälleenkäsittelylaitos.

BREST-OD-300-reaktorin on tarkoitus alkaa toimia vuonna 2026. Polttoaineen tuotantolaitos rakennetaan vuoteen 2023 mennessä ja säteilytetyn polttoaineen jälleenkäsittelymoduulin rakentamisen on tarkoitus alkaa vuoteen 2024 mennessä, Rosatom sanoi. Lyijyjäähdytteisen reaktorin suunnittelu perustuu ns. Luonnollisen turvallisuuden periaatteisiin, mikä mahdollistaa sulaluukun hylkäämisen.

Nopeiden reaktorien etuna on niiden kyky käyttää polttoainekierron toissijaisia ​​sivutuotteita (erityisesti plutoniumia) tehokkaasti energiantuotantoon. Samalla kun korkealla regenerointikertoimella, nopeat reaktorit voivat tuottaa enemmän potentiaalista polttoainetta kuin kuluttavat, ja myös polttaa (eli käyttää energiantuotantoprosessissa) erittäin aktiivisia transuraanisia elementtejä, joita kutsutaan aktinideiksi.

RT

https://www.rt.com/business/526095-russia-fast-neutron-reactor-construction/

 

Kommentit