Pörssissä pian edessä “taktinen” korjausliike kertoo uusi Forbes-lehti


 

Senioritoimittaja Mike O’Sullivan on nostanut esille kuuman perunan, jota ei ole uutisoitu vielä laajalti paljon.

Mike kuvaa miten ironista on, kun kaikkein velkaantuneimpien pörssinoteerattujen yhtiöiden arvostus on nyt ennätystasolla tällä kirjoitushetkellä. Ja kaikkihan sen tietää, finassiala käytännössä on täysin laamaantunut muun muassa koronaviruspandemian, ja muiden tapahtumien seurauksena.

Yleinen ajattelu on, että nyt ollaan, myös käytännössä, pörssin huipulla – ja huipulla tuulee – pörssin hinnat ovat korkealla ja haavoittuvaiset, eli tästä voidaan pudota vielä jonkin verran, ottaen huomioon esimerkiksi yleisen sykliteorian, jonka mukaan pörssin pitäisi jo olla tehnyt korjausliikkeen historiallisesti katsottuna.

Muutenkin on mielenkiintoista ajatella, esimerkiksi vähenevätkö sijoitustuotot vähäisiin tasoihin - ylivelkaantuminen, houkuttelevat halvat lainat (nollakorot) ja nousevatko markkinakorot?

Lokakuussa koimme viimeisimmän maltillisen markkinakorjauksen. Tästä tulee havainto miten S&P 500 -indeksi ei ollut tehnyt kahdeksaan kuukauteen korjausta sitä ennen, joka on historialllisesti katsoen epätavallista. Viimeisen 20 vuoden aikana on ollut vain viisi tapausta, jolloin markkinat ovat jatkaneet ilman korjausliikettä. Eli, nyt tianne näyttää vahvasti korjausliikkeen puoleen.

Kaatuvatko osakemarkkinat 2021? Nyt kun osakemarkkinat ovat nousseet 10 prosenttiä tai enemmän vuoden ensimmäisellä puoliskolla, se on yleensä päätynyt lähelle tai hieman yli korkean tason joulukuussa, mutta kesällä on melkein aina poikkeuksetta ollut buumi.

Käyttäytyminen optiomarkkinoilla vahvistaa tätä. Vaikka yleinen volatiliteetti on laskenut pitkän aikavälin keskimääräisen tason alapuolelle, markkinoiden vinoutuminen - mikä osoittaa sijoittajien suosiman vaihtoehtojen ajan - on äärimmäisessä osassa, mikä osoittaa, että jotkut konkarisijoittajat valmistautuvat myyntiin markkinoilla.

Lisätään tähän tosiasia, että monet riskinottohalukkuuden indikaattorit (jotka mittaavat, ostavatko sijoittajat riskialttiita vai turvallisia omaisuuseriä) ovat historiallisesti korkealla tasolla ja että markkinoiden volyymit ovat olleet alhaiset, osakkeiden näkymät viittaavat taktiseen eikä katastrofaaliseen korjaukseen.

Sijoittajat voivat suojata salkkuja, siirtyä osittain käteiseen ja silloin on tärkeätä pysyä takana ja miettiä osakemarkkinoiden taustalla olevia tekijöitä.

Keskuspankit ja inflaatio avainasemassa

Ainoa tekijä, joka tässä kohtaa, on keskuspankit. He, etenkin Fed, ovat reagoineet voimakkaasti ja anteliaasti COVID-kriisin taloudellisiin sivuvaikutuksiin, mutta toimintansa aiheuttavat epätasapainoa vakavan varallisuuden epätasa-arvon ja kasvavien inflaation merkkien muodossa.

Tähän mennessä useimmat keskuspankkiirit ovat siirtäneet nämä inflaation merkit ohimeneviksi, ja markkinat ovat päättäneet uskoa niitä. Kaikki merkit - perjantaisin työpaikkatiedot ovat tärkeitä - että korkeampi inflaatio on osoittautumassa tarttuvammaksi, ja lisäävät epävakautta rahoitusmarkkinoilla.

Tämän päivän ongelmana on, että sijoittajat eivät ole sijoittuneet tähän lainkaan, mikä tekee sitäkin todennäköisemmäksi, että näemme osakemarkkinakorjauksen hyvin pian.

Forbes ja Jari Tuominen.

https://www.forbes.com/sites/mikeosullivan/2021/06/28/time-for-a-stock-market-correction/?sh=5bb2c8674b54

Kommentit