BLOOMBERG | Boris Johnson: Laivajupakka Venäjän kanssa 'tuskin pahin' ihmismuistiin. "Luonnollista" ja Venäjä on "karhu".


Pääministeri Boris Johnson: Venäjän karhu "ei tule" pidättelemään Iso-Britanniaa laivastojupakan jälkeen

POLITIIKKA | Iso-Britannia: Tulemme jatkamaan laivoja Krimin vesillä. Tilanne kärjistyi samalla kun Yhdysvallat ja Euroopan maat pyrkivät lähentymään Venäjää.

BRITTIPÄÄMINISTERI Boris Johson puolusti Iso-Britannian aseistetttua yhteydenottoa Venäjän kanssa Mustallamerellä ohittaen Moskovan protestit, samalla kun Lontoo jatkoi sen "vesioikeuksien" puolustamista Krimin kiisteillyillä vesillä.

"Minusta se oli ihan luonnolista käyttää kansainvälisiä vesiä," Johnson kertoi toimittajille sotilastukikohdassa Hamshiressä torstaina, samalla olematta sanomatta oliko hän henkilökohtaisesti hyväksynyt brittiläisen laivaston sota-aluksen reitin. "Tärkeä pointti on se miten emme hyväksy Venäjän Krimin valtausta." Kun häneltä kysyttiin hänen reaktiostaan Venäjän suhteen, jossa maa väitti brittien valehdelleen tapauksesta, vastasi hän: "Venäjä on karhu."

VENÄJÄ VAROITTI Iso-Britanniaa uusimasta, maan "provokaatioiksi" kutsumista, teoista.  Puhelussa tiedoitusvälineiden edustajien kanssa Kremlin tiedoittaja Dimitri Peskov kertoi ettei Venäjä ollut poissulkenut mitään vaihtoehtoja sen maan rajojensa tukemisesta.

Venäjän ulkoministeriö myöhemmin kutsui Iso-Britannian lähettilään Deborah Bronnertin ja "vahvasti tuomitsi" laivan teot. "Tällaisten tekojen kertaus, ottaen huomioon niiden mahdolliset jälkiseuraukset, kuuluvat pääasiassa [vain ja ainoastaan] brittien harteille." -WWW-sivuston julkilausuma kertoi.

Venäjä kertoi käyttäneensä pommeja ja konetulta "varoituslauksissa" pakottaa HMS Denfender -sota-aluksen poistumaan vesiltä joita Venäjä pitää ominaan, näin keskiviikkona, mutta Iso-Britannia torjui jutun olleen kyse "konekivääriharjoittelusta" joka ei vaikuttanut aluksen kulkureittiin.

Iso-Britannia ja sen liittolaisen eivät myönnä Krimiä osaksi Venäjän maaperää sen jälkeen kun Venäjän presidentti Vladimir Putin liitti sen osaksi maataan, kyseessä on strateginen osa Ukrainan niemimaata. Tilanne kärjisti Iso-Britannian ja Venäjän välejä vaikka Putin ja Yhdysvallat siirtyivät eteenpäin paikaten suhteita.

JOHNSON torjui ajatukset tapauksen olevan uusi alhaisin taso Iso-Britannian ja Venäjän välillä, sen sijaan hän kertoi, että hän pystyy muistamaan monia sellaisia kertoja elämässä jotka olivat pahempia tapauksia kuin nykyinen onnettomuus. Brittijohtajan kommentit tulivat julki sen jälkeen kun Ranskan ja Saksan johtajat olivat olleet neuvotteluissa Venään kanssa viime viikon Putin-Biden -huippukokouksen jälkeen.

KREMLIN TIEDOITTAJA kieltäytyi määrittelemästä mitä muita keinoja Venäjällä saatttaa ottaa Naton alusten suhteen tulevaisuudessa. Mutta varaulkoministeri Sergei Ryabkov kertoi, että jos Iso-Britannia ei kuuntele tavanomaista järkeä, niin saattaa Venäjä pommittaa "ei vain laivan matkareittiä mutta myös kohdetta itseään." Asiasta kertoi merkittävä valtiojohtoinen media TASS.

Retoriikan kärjistyminen ei tarkoita, että Venäjä olisi valmis upottamaan brittiläisen laivan; Tästä kuitenkin tulee ilmi Venäjän huolet miten Ukrainalle saatetaan myöntää Nato-jäsenyys, kertoi Maxim Shepovalenko, väräpäälikkö moskovalaisessa strategian anayytikko-puolustusteollisuuden konsulttijärjestössä.

Venäjä kertoi Mustanmeren onnettomuuden kestäneen puolisentuntia, jossa Defender-alus ei ottanut huomioon radiovaroituksia. Laiva jatkoi matkaansa vaikka Venäjän rannikkovariosto ampui sen tykkiänsä, jättäen alueen, samalla kun Su-24 -hävittäjä pudotti pommeja aluksen reitille, puolustusministeriö kertoi. Iso-Britannia ei hyväksynyt kertomusta.

Yleisradioyhtiö BBC:n ja Daily Mailin toimittajat jotka olivat Defender -aluksella onnettomuuden sattuessa kuvasivat tapahtumaa intensiiviseksi, jossa miehistö laittoi päällensä suojavarusteet ja venäläiset laivat lähestyivät 100-200 metrin etäisyydelle.

Iso-Britannian puolustussihteeri Ben Wallace kertoi The Times -uutislehdelle ettei brittilaivasto tule olemaan pahoillaan laivan "viattomasta" retkestä kiistellyillä vesillä.

BLOOMBERG

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-24/russia-warns-u-k-not-to-repeat-provocative-naval-stand-off

 
 

Kommentit