Jari Tuominen: Yhdysvallat pahimmassa kriisissä aina sitten toisen maailmansodanÄskettäin Fedin johto on äänestänyt äärimmäisen elvytyspolitiikan jatkamisen puolesta, koska “taloudella menee niin hyvin”. Klassisesti enemmän valtionvelkaa tarkoittaa vähemmän taloudellista kasvua.


Yhdysvalloille on edullista tarjota halpoja pohjalainoja kaikille, samalla pitää markkinakorot alhaisina, ja maksaa hyvin vähän globaalin velkarahan saamisesta kiertoon kotimaassa.

Nyt on kauhistuttavaa huomata miten Fed saattaa, joidenkin lähteiden mukaan, nostaa korkoja lähivuosina – mutta muun muassa Peter Schiff ei tähän usko. Puhutaan vuodesta 2023, silloin korkoja “saatetaan” nostaa. Muutenkin: keskuspankki Fed myös jatkaa bondien tukiostoja, 80 miljardilla kuukaudessa – vuodessa siis lähestulkoot biljoonalla dollarilla ostetaan bondeja – ei siis sijoittajat, vaan itse velallinen.

Taloudesta puuttuu tällä hetkellä 7 miljoonaa menetettyä työpaikkaa vuoden 2020:n lukemaan verrattuna, pienyrityksillä menee joko huonosti tai ovat jo kuopanneet liiketoimensa kokonaan. Eli on työttömiä lisää miljoonittain johtuen konkurssiaallosta, muun muassa matkailu- ja ravitsemusalalla.

Inflaatiosta on esiintynyt viime aikoina uusia merkkejä, kuten kasvavat maahantuontihinnat. Viime aikoina hinnat ovat kasvaneet arviolta 1,1 (%)-prosenttiyksikköä kuukausitasolla.

Dollari siis globaalisti ostaa vähemmän kuin aiemmin – arviolta ainakin 10% arvonmenetys vuositasolla – vertailtuna edellä mainittua arvoa – silti Fed “ei usko” inflaatiohon, eli rahanarvon menetykseen.

Yhdysvaltain bondien myynnille ennakoidaan laskua, samalla kuluttajahinnat nousevat merkittävällä vauhdilla. Fed kutsuu tätä transitionaaliseksi siirtymäajan taloudeksi. Peter Schiffin mukaan kyseessä on kaikkea muuta kuin siirtymäajan talous.

Jonkun verran huvittava esimerkki inflaatiosta, rahanarvon meneyksestä, on ollut Chipotle -pikaruokaketjun hintojen nousu. Tämä koska minipalkkapäätös edellyttää ravintolayhtiötä maksamaan 15 dollarin palkkaa, ja siten yhtiö päätti nostaa hintoja 4%:lla jotta kulut katetaan. Eli taloudelle meni arviolta vain kuukausi, jotta se huomasi palkkojen korotukset.

Pörssi-indeksi S&P 500 suljettiin viime viikolla kaikkien aikojen ennätyskorkeudella. Tämä on melko käänteinen edelliselle viikolle. Peter Schiff sanoi podcastissaan, että odotukset ovat muuttuneet. Kesäkuun FOMC-kokouksen jälkeen sijoittajat olivat hermostuneita siitä, että Fed aikoi tiukentaa rahapolitiikkaa taistellakseen inflaatiota vastaan. Nyt ajattelu näyttää olevan, että inflaatio-ongelmaa ei ole. Se on todellakin vain ohimenevää. Kaikki todella on nyt hyvin, koska -- Fed kertoo meille niin!

Ulkomaankaupanvaje on kasvanut jatkuvasti, ja on vuositasolla tällä hetkellä arviolta 2 biljoonaa dollaria.

Eikä tässä vielä kaikki, veteraanikansanedustaja Ron Paul kertoo meille miten Yhdysvaltain vapauksien puute, jollei varsinainen riisto, itse asiassa,... on yhteydessä Fedin rahoituspolitiikkaan! Ron Paul tarkoittaa miten rahoituspoliittinen kontrolli todellisuudessa vastaa poliittista kontrollia.

Fed jatkaa elvytystä ja korot pysyvät nollan rajamaissa. Mitään ei tehdä ollenkaan.

Myös saksalainen biljoonien eurojen kokoinen jättipankki Deutsche Bank on ollut lähiaikoina huolissaan Fedin tuottamasta inflaatiosta, Peter Schiff ei ole siis keksinyt näitä väitteitä. Äskettäin Fed on yllättävästi reagoinut projektioissaan osoittavan inflaation olevan arviolta kolme prosenttiyksikköä – eli korkeammalla kuin aikaisemmin. Todellinen inflaatio on huomattavasti korkeammalla jo perusmittareistakin laskien, kuten Amerikan kaupan kassalla.

Saksalaisilla on syy olla huolissaan, johtihan maineikas Saksan talouden hyperinflaatio natsien nousuun ja talouden romahtamiseen.

Tukahduttamislaite on jo olemassa valvontavaltiona, poliisin militarisointina ja suurten teknologioiden yhteistyönä suuren hallituksen kanssa erimielisyyksien poistamiseksi. Nyt presidentti Biden ja hänen kongressiliittolaisensa haluavat käyttää Yhdysvaltain 6. tammikuuta Capitolian myllerrystä perustellakseen hallituksen toimivallan laajentamisen "kotiterroristien" pysäyttämisen nimissä. Osa tästä uudesta kampanjasta laajentaa "ekstremismin" sensuuria, joka määritellään minkä tahansa näkemyksenä, joka uhkaa status quoa. Bidenin hallinto on ottanut sivun kommunistisesta leikekirjasta ehdottaen, että ihmiset ilmoittavat "radikalisoituvista" ystävistään ja perheestään. 

Jari Tuominen

Tietolähteet:

https://schiffgold.com/guest-commentaries/ron-paul-the-road-to-big-government-authoritarianism-is-paved-with-fiat-currency/

https://schiffgold.com/guest-commentaries/the-fed-might-raise-rates-years-from-now/

https://schiffgold.com/key-gold-news/another-inflation-warning-import-export-prices-rise-faster-than-expected/

https://schiffgold.com/commentaries/why-are-us-treasury-bond-sales-are-about-to-spike/

https://schiffgold.com/key-gold-news/despite-tax-day-the-federal-government-runs-another-massive-deficit-in-may/

https://schiffgold.com/peters-podcast/peter-schiff-the-fed-is-spoon-feeding-us-a-lie/

https://schiffgold.com/peters-podcast/peter-schiff-this-surging-inflation-is-anything-but-transitory/

https://schiffgold.com/commentaries/chipotle-menu-price-hike-spotlights-inflation-problem/

https://schiffgold.com/peters-podcast/peter-schiff-everything-is-great-because-the-fed-says-so/
Kommentit