Xinhua | Kiina tukee pariskuntia, joilla on kolmas lapsi

 


- Kiina tukee pariskuntia, jotka haluavat saada kolmannen lapsen, koska maan väestön ikääntyminen on lisääntynyt viime vuosina.

- 60-vuotiaiden tai sitä vanhempien kiinalaisten osuus oli 18,7 prosenttia maan kokonaisväestöstä vuonna 2020, 5,44 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010.

- Uusi politiikka, jonka tavoitteena on nostaa Kiinan hedelmällisyysastetta, vastaa syntymälle sopivan yhteiskunnan rakentamisen tarpeisiin.


Peking, 31. toukokuuta (Xinhua) - Kiina tukee pariskuntia, jotka haluavat saada kolmannen lapsen, Kiinan kommunistisen puolueen (CPC) keskuskomitean poliittisen toimiston maanantaina pidetyn kokouksen mukaan.

Politiikan ja sen asiaankuuluvien tukitoimenpiteiden toteuttaminen auttaa parantamaan Kiinan väestörakennetta, vastaamaan aktiivisesti ikääntyvään väestöön ja säilyttämään maan henkilöresurssit, kerrottiin kokouksessa.

CPC: n keskuskomitean pääsihteeri Xi Jinping toimi kokouksen puheenjohtajana kuulemaan raportteja tärkeimmistä poliittisista toimenpiteistä väestön ikääntymisen torjumiseksi aktiivisesti 14. viisivuotissuunnitelmakaudella (2021--2025).

Kokouksessa tarkasteltiin päätöstä synnytyspolitiikan parantamisesta pitkän aikavälin tasapainoisen väestönkasvun edistämiseksi.

Kiinassa on suuri väestö, ja sen väestön ikääntyminen on lisääntynyt viime vuosina, kokouksessa todettiin.

Viimeisimpien väestönlaskentatietojen mukaan 60-vuotiaiden tai sitä vanhempien kiinalaisten osuus oli 18,7 prosenttia maan kokonaisväestöstä vuonna 2020, 5,44 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010.

Kiinan ikääntyvä väestö vähentää työvoiman tarjontaa ja lisää samalla perheiden vanhustenhoidon taakkaa ja painetta julkisten peruspalvelujen tarjontaan, kertoi Tilastotoimiston johtaja Ning Jizhe.

Chen Yuwenin puhelin soi maanantaina iltapäivällä, kun ystävät pommittivat häntä tonnilla viestejä kolmannen lapsen politiikasta.

"Ihmiset tiesivät, että halusin saada kolmannen lapsen, joten he kaikki tulivat kertomaan minulle hyviä uutisia", kertoi Chen, 36, kahden lapsen äiti Shanghaissa. Hänen vanhin poikansa on kahdeksanvuotias ja nuorempi poika on lähes neljä.

Chen toimi aiemmin Fortune 500 -yrityksen projektipäällikkönä. Saatuaan lapsensa ja panostettuaan aikaa ja intohimoa heidän kasvatukseensa hän aloitti postituksen mikroblogissa Sina Weibo. Hän on nyt vaikuttava hahmo äiti-lapsi -sisällössä, jolla on 2,4 miljoonaa seuraajaa.

Chen kirjoittaa äideihin ja lapsiin liittyvää sisältöä tällä hetkellä Weiboon. Kerran hän kirjoitti Weiboon, miksi hän haluaa toisen vauvan.

"Toisen lapseni kasvattaminen antoi minulle itseluottamusta", hän sanoi. "Nämä kaksi lasta ovat vuorovaikutuksessa ja sitoutuvat toisiinsa joka päivä, mikä on arvokasta."

Chen sanoi, että kun hän ja hänen miehensä vanhenevat, lapset voivat pitää huolta toisistaan.

"Lasten kasvatus ei ole helppoa, mutta se on myös erityinen, emotionaalinen ja korvaamaton kokemus", hän sanoi.

Nanjingin yliopiston sosiologian professori Chen Youhua sanoi, että kolmannen lapsen politiikka on nopea siirto, jonka tarkoituksena on nostaa Kiinan hedelmällisyysastetta.

Ikääntyvä väestö lisää työvoimakustannuksia ja paineita sosiaaliturvaverkkoon ja vahingoittaa siten talouden elinvoimaa ja talouskasvun vauhtia, professori sanoi.

"Uusi politiikka täyttää syntymälle sopivan yhteiskunnan rakentamisen tarpeet. Se auttaa vanhempia tekemään enemmän halukkaita ja vähemmän huolissaan enemmän lapsista ja antamaan heille mahdollisuuden kasvattaa lapsia hyvin", hän lisäsi.

Maanantaina pidetyssä kokouksessa tunnustettiin myös puolueen keskusviranomaisten hyväksymien tärkeimpien syntymäpolitiikkojen edistyminen vuoden 2012 18. CPC: n kansalliskongressin jälkeen.

Kiina antoi vuonna 2013 pariskunnille toisen lapsen, jos jompikumpi vanhemmista oli ainoa lapsi, ja vuonna 2016 avioliitot saivat kaksi lasta, jolloin yhden lapsen politiikka lopetettiin.

Kokouksessa vaadittiin ponnisteluja kolmannen lapsen politiikan toteuttamiseksi lain mukaisesti ja syntyvyyspolitiikan mukauttamiseksi asiaankuuluvaan talous- ja sosiaalipolitiikkaan.

Kokouksessa todettiin, että avioliiton ja perhearvojen edistämiseksi avioliitto-ikäisten nuorten keskuudessa on tarjottava koulutusta ja ohjausta.

Ponnisteluja tarvitaan synnytystä edeltävien ja synnytyksen jälkeisten hoitopalvelujen parantamiseksi, yleisen lastenhoitopalvelujärjestelmän kehittämiseksi, koulutuksen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi, laadukkaiden koulutusresurssien tarjonnan lisäämiseksi ja perheen koulutuksen vähentämiseksi.

Kiinan olisi myös jatkettava nykyisen palkkio- ja avustusjärjestelmänsä sekä etuuskohtelupolitiikkojen toteuttamista yhden lapsen perheille ja maaseutuperheille, joissa on vain kaksi tytärtä, jotka ovat syntyneet ennen kahden lapsen politiikan täytäntöönpanoa.

Kokouksessa kehotettiin pyrkimyksiä syventää kansallista keskipitkän ja pitkän aikavälin väestökehitysstrategiaa ja alueellista väestökehityksen suunnittelua pitkän aikavälin ja tasapainoisen väestökehityksen edistämiseksi.

Xinhua

http://www.xinhuanet.com/english/2021-06/01/c_139981452.htm

Kommentit