Yhdysvallat, Iran sanovat Wienissä, että he ovat valmiita palauttamaan ydinsopimuksen - Venäjän diplomaatti | TASS


Hän totesi, että Yhdysvalloilla ja Iranilla ei ole suoria yhteyksiä ja kommunikoivat sovittelijoiden välityksellä


Moskova, 6. huhtikuuta / TASS /. Sekä Yhdysvallat että Iran sanovat olevansa valmiita palauttamaan yhteisen kokonaisvaltaisen toimintasuunnitelman (JCPOA) kokonaisuudessaan, eikä heillä ole "avointa vastakkainasettelua" keskenään, sanoi Venäjän pysyvä edustaja Wienissä sijaitsevissa kansainvälisissä järjestöissä Mihail Uljanov tiistaina.

"Tehtävä on melko selvä - palauttaa kauppa kokonaisuudessaan. Sekä amerikkalaiset että iranilaiset sanovat olevansa valmiita. Luonnollisesti iranilaiset suhtautuvat Yhdysvaltoihin erittäin kriittisesti, mutta ei ole avointa vastakkainasettelua, ainakin siksi, että he eivät puhua keskenään ", hän sanoi Rossiya-24-televisiokanavan haastattelussa.

Hän totesi, että Yhdysvalloilla ja Iranilla ei ole suoria yhteyksiä ja kommunikoivat sovittelijoiden välityksellä. "Euroopan unionin edustajalla on keskeinen rooli välittäjänä iranilaisten ja amerikkalaisten välisissä yhteyksissä, mutta myös Venäjä voi osallistua, kuten mikä tahansa muu sopimuksen osapuoli", hän selitti.

Iranin ydinsopimuksen jatkotyö voi olla monimutkaista, ellei toukokuun loppuun mennessä saavuteta edistystä, Uljanov sanoi.

"Ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että [kauppa] palautetaan tänä vuonna. Sanoisin, että tehtävänä on tehdä se paljon aikaisemmin, koska jos toukokuun loppuun mennessä ei saavuteta vakavaa edistystä, meillä on jälleen ongelmia kansainvälisen tarkastuksen kanssa Atomic Energy Agency (IAEA) Iranissa ", hän sanoi Rossiya-24-televisiokanavan haastattelussa.

Venäjän diplomaatti totesi, että myönteisiä tuloksia voidaan odottaa jo ensimmäisen neuvottelupäivän jälkeen. "Olemme viime kädessä siirtäneet sanoja JCPOA: n (Iranin ydinohjelmaa koskevan yhteisen kattavan toimintasuunnitelman) merkityksestä toiminnalle. Se tapahtui tänään heti sen jälkeen, kun sekakomissio oli asettanut tehtäviä asiantuntijoille, jotka kokoontuivat ja alkoivat työskennellä molempien parissa pakotteiden poistaminen ja kysymykset Iranin paluusta sitoumuksiinsa ydinalalla. Tietenkin, se on vakava hetki, laadullisesti uusi hetki. Kaikkien neuvottelijoiden tehtävänä on tukea tätä prosessia. <…> Itse asiassa on jo selvää, että se ei tule olemaan helppo työ. Mutta mielestäni on todellisia perusteita odottaa positiivista tulosta ", Uljanov sanoi.
Venäjä-Yhdysvallat kilpailevat

Pysyvä edustaja Wienissä sijaitsevissa kansainvälisissä järjestöissä kertoi aikovansa tavata keskiviikkona Yhdysvaltain Iranin erityislähettilään Robert Malleyn, joka johtaa Yhdysvaltain neuvottelijaryhmää Iranin ydinsopimuksesta.

"Meillä on suhteita amerikkalaisiin melko säännöllisesti. Huomenna tapaan Yhdysvaltojen Iranin erityislähettilään herra Malley'n, joka johtaa amerikkalaisten asiantuntijaryhmää Wienissä", hän sanoi Rossiya-24-televisiokanavan haastattelussa.

Venäläisen diplomaatin mukaan nykyisen Yhdysvaltain neuvottelutiimin asemaa Wienissä voidaan luonnehtia "melko tasapainoiseksi, ilman ääripäitä". "He yrittävät ymmärtää, mitä tapahtuu, ja noudattavat neuvoja", venäläinen diplomaatti totesi. "Joten meillä ei ole vaatimuksia niille, jotka puhuvat tällä hetkellä Iranin ydinohjelmasta. He yrittävät löytää tien kohti edistystä."

Yhteisen kattavan toimintasuunnitelman sekakomissio (JCPOA) kokoontui aiemmin tiistaina Wienissä. Se oli komission ensimmäinen henkilökohtainen kokous vuonna 2021. Iranin poliittiset johtajat ja viisi kansainvälistä välittäjää (Venäjä, Iso-Britannia, Kiina, Ranska ja Saksa) keskustelivat asioista Iranin ydinsopimuksen täysimääräisen täytäntöönpanon palauttamiseksi. Komissio asetti kahdelle asiantuntijaryhmälle (pakotteiden poistamisesta ja ydinkysymyksistä) tehtävän selvittää konkreettiset toimenpiteet, jotka Washington ja Teheran toteuttavat JCPOA: n täysimääräisen täytäntöönpanon palauttamiseksi.

Iranin presidentti sanoi puhelinkeskustelussa ranskalaisen kollegansa Emmanuel Macronin kanssa 2. maaliskuuta, että JCPOA: sta ei keskusteltu ja ainoa tapa pitää se paikallaan oli Washingtonin kumoaminen Iranin vastaiset pakotteet. Samaan aikaan Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi 10. maaliskuuta, että Washington lieventää Iraniin kohdistuvia pakotteita vasta palattuaan sopimukseen.

TASS

https://tass.com/world/1274847

Kommentit