Varoitukset Sabotaasidiplomatian yrityksestä, kun Israel hyökkää Iranin aluksen kimppuun | CommonDreams.org


"Israel näyttää lisäävän hyökkäyksiä Iraniin diplomatian heikentämiseksi."


Israelin ilmoitettiin ilmoittaneen Yhdysvaltain virkamiehille olevan takana miinan hyökkäyksessä Punaisellemerellä sijaitsevalle iranilaiselle alukselle, kyseessä on vaarallinen kärjistyminen, joka tapahtui samana päivänä. Amerikkalaiset ja iranilaiset neuvottelijat osallistuivat Euroopan johtamiin neuvotteluihin Wienissä vuoden 2015 ydinsopimuksesta.

Hyökkäyksen ajoitus, jonka iranilaiset tiedotusvälineet ilmoittivat tiistaina syyttämättä, herätti epäilyksiä siitä, että se toteutettiin nimenomaisella tarkoituksella heikentää toimia kohti diplomaattista ratkaisua ydinsopimuksessa. Vuonna 2018 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump rikkoi sopimusta, jota Israelin oikeistohallitus on vastustanut alusta alkaen.

"Israel näyttää lisäävän hyökkäyksiä Iraniin diplomatian heikentämiseksi", väitti Amwaj.median toimittaja Mohammad Ali Shabani. (englanniksi lisää): "Same Catch 22 for Tehran as before: respond, and get blamed. Don't respond, and invite further attacks. One exit: Statements of condemnation from Iran's counterparts in Vienna."

Iranin Yhdysvaltain kansallisen neuvoston puheenjohtaja Jamal Abdi twiittasi vastauksena miinahyökkäykseen, että "jotkut Yhdysvaltain lainsäätäjät kannattavat sitä, että Israel olisi tilassa neuvotteluihin Iranin kanssa, oletettavasti jotta he voivat räjäyttää neuvottelut sekä sisältä että ulkopuolella."

New York Times kertoi, että vaikka israelilaisten virkamiesten ei ollut vielä kommentoitava julkisesti hyökkäystä tiistai-iltana, "amerikkalaisen virkamiehen mukaan israelilaiset olivat ilmoittaneet Yhdysvalloille, että sen joukot olivat iskeneet [Iranin] alukseen noin kello 7.30. paikallinen aika."

"Iranin virallista vahvistusta hyökkäyksestä ei ollut tiistai-iltana", Times totesi, "mutta useat vallankumouksellisen vartiakaartin jäsenten ylläpitämät Telegram-sosiaalisen median kanavat syyttivät Israelia räjähdyksestä."

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Saeed Khatizadeh kertoi toimittajille keskiviikkona aamulla, että "tapahtuma ei aiheuttanut kuolemantapauksia, ja tekniset arvioinnit siitä, miten tapaus tapahtui ja mikä on sen alkuvaiheessa".

Ilmoitettu Israelin hyökkäys tapahtui, kun Bidenin hallinnon virkamiehet liittyivät edustajiin Euroopasta, Iranista ja muista osapuolista ydinsopimukseen keskustelemaan Yhdysvaltojen mahdollisesta paluusta vuoden 2015 sopimukseen, jota Biden sanoo tukevansa.

Iranin varaulkoministeri ja neuvottelujen johtava neuvottelija Abbas Araghchi sanoi tiistaina, että neuvottelut ovat "oikealla tiellä", mutta "on liian aikaista sanoa, että se on onnistunut".

Yhdysvaltojen sodanvastaiset ryhmät toivovat diplomaattista läpimurtoa vuosien mittaan tapahtuneen Trumpin miekkailun jälkeen, jonka aggressiivinen retoriikka ja toimet vetivät toistuvasti Yhdysvaltain ja Iranin koko sotilaallisen konfliktin partaalle.

"Amerikkalaiset ja erityisesti Iranin ja Amerikan yhteisö haluavat Bidenin hallinnon ratkaisemaan meneillään olevat kiistamme Iranin kanssa diplomatian avulla", Abdi sanoi aiemmin tällä viikolla antamassaan lausunnossa. "Trumpin aikana sodan haamu nousi suureksi ja sitä vältettiin vain kapeasti. On rohkaisevaa nähdä uusi vauhti kohti paluuta Bidenin sopimukseen."

"Yhdysvalloilla ei ole varaa päästää tätä ikkunaa kulkemaan palauttamatta vahvaa asesulkusopimusta, joka jo ohjasi Washingtonin ja Teheranin vaikeaa politiikkaa", hän lisäsi. "On aika tehdä sopimus uudelleen."

CommonDreams.org

https://www.commondreams.org/news/2021/04/07/warnings-attempt-sabotage-diplomacy-israel-reportedly-attacks-iranian-ship

 

Kommentit