TASS | Venäjän ulkoministeriö odottaa selityksiä Vrbeticessä pidetyistä kielletyistä ammuksista - diplomaatti


26. huhtikuuta, 22:02

Tšekin tasavallan, Bulgarian ja Ukrainan tulee antaa selvennyksiä, ulkoministeriön tiedottaja sanoi

Moskova, 26. huhtikuuta / TASS /. Venäjä odottaa Tšekin tasavallan, Bulgarian ja Ukrainan antavan selityksiä uutisista, joissa ammuksia pidettiin Tšekin tasavallassa Vrbeticen varastoissa jalkaväkimiinojen vastaisen yleissopimuksen kiertämisen aikana, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoi kommentissaan maanantaina.

Venäjän ulkoministeriö kiinnitti huomiota saksalaisen Die Welt -lehden tietoihin, joiden mukaan "satoja jalkaväkimiinoja" oli varastoitu Tšekin tasavallan Vrbeticen ratkaisun varastoihin, diplomaatti huomautti.

"Nämä tiedot asettavat kyseenalaiseksi Tšekin tasavallan tietoisen täytäntön sitoutumisen jalkaväkimiinojen vastaisen yleissopimuksen mukaisiin sitoumuksiinsa. Samanlaisia ​​kysymyksiä herättää myös Bulgaria, jonka kansalainen The New York Timesin perusteella päätellen oli aseiden omistaja. varastoihin ja myös Ukrainaan näiden ammusten potentiaalisena vastaanottajana ", kommentissa todetaan.

"Odotamme Tšekin tasavallan, Bulgarian ja Ukrainan toimittavan tarvittavat selitykset Vrbetice-varikoilla pidettyjen jalkaväkimiinojen ilmoituksista kiertäen jalkaväkimiinojen vastaista yleissopimusta", venäläinen diplomaatti sanoi.

Tšekin tasavallan viranomaiset väittivät 17. huhtikuuta, että Moskova oli osallisena vuoden 2014 räjähdyksissä maan itäosassa sijaitsevissa Vrbetice-varikoissa, joissa kuoli kaksi ihmistä ja karkotettiin 18 Venäjän suurlähetystön työntekijää kutsumalla heitä tiedustelupäälliköksi. Venäjän ulkoministeriö teki päättäväisen protestin ja karkotti 20 Tšekin suurlähetystön työntekijää vastavuoroisesti.

Tšekin tasavallan presidentti Milos Zeman sanoi 25. huhtikuuta, että Tšekin turvallisuustietopalvelun raporteissa ei ole mainittu minkäänlaista näyttöä "venäläisten agenttien" läsnäolosta Vrbeticen sotatarvikevarastossa, ja tämä teoria oli noussut esiin vasta viime viikkoina.

Lisäksi Tšekin presidentin mukaan maan lainvalvojat löysivät todisteita siitä, että bulgarialainen asekauppias Emilian Gebrev oli ollut osallisena räjähdyksissä Vrbeticen kylän ammustavarikoilla vuonna 2014.

TASS

https://tass.com/politics/1283321

Kommentit