TASS | Putin, Macron ilmaisevat huolensa eskaloitumisesta Kaakkois-Ukrainassa


Keskustelun aloitti ranskalainen osapuoli

Moskova, 26. huhtikuuta / TASS /. Kaakkois-Ukrainan konflikti oli yksi avainaiheista puhelinkeskustelussa presidenttien Venäjän Vladimir Putinin ja Ranskan Emmanuel Macronin välillä. Johtajat ilmaisivat huolensa Donbassin eskaloitumisesta, Kremlin lehdistöpalvelu ilmoitti maanantaina.

"Erityistä huomiota kiinnitettiin Ukrainan konfliktiin. Johtajat ilmaisivat huolensa jännitteiden lisääntymisestä Kaakkois-Ukrainassa. Vladimir Putin kiinnitti huomiota Kiovan provosoiviin toimiin sanoen, että Kiova pyrkii tarkoituksella pahentamaan tilannetta kontaktilinjalla ja jättää Minskin huomiotta. Korostettiin, että Kiovan viranomaisten on noudatettava tiukasti voimassa olevia sopimuksia, jotka koskevat ennen kaikkea vuoropuhelun aloittamista Donetskin ja Luganskin kanssa ja Donbassin erityisaseman sisällyttämistä laeihin. Emmanuel Macron puolestaan ​​ilmoitti Putinille viimeaikaisista viimeaikaisista sopimuksistaan. keskustelee Ukrainan presidentin kanssa Pariisissa", siinä todetaan.

Presidentit toistivat sitoutumisensa tiiviiseen yhteistyöhön Normandian muodossa.

Tilanne Donbassissa on kiihtynyt helmikuun 2021 lopusta lähtien huolimatta osapuolten 22. heinäkuuta 2020 sovituista tulitauon torjunnan lisätoimenpiteistä. Ampumisia on raportoitu yhteyslinjalta käytännössä joka päivä, ja molemmilla osapuolilla on uhreja, myös siviileissä. Ukraina on syyttänyt Donbassin tasavaltoja eskaloitumisesta, kun taas Lugansk ja Donetsk syyttävät Ukrainaa heinäkuun 2020 sopimusten huomiotta jättämisestä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kävi 30. maaliskuuta verkkoneuvotteluja ranskalaisen kollegansa Emmanuel Macronin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa. Hän ilmaisi huolensa Kiovan epävakauttavista toimista Donbassissa.

Ukrainan presidentti Vladimir Zelensky vieraili Pariisissa 16. huhtikuuta. Pöytäkokouksen jälkeen Macron ja Zelensky ottivat yhteyttä Saksan liittokansleriin Angela Merkeliin. Verkkokeskustelujen aikana johtajat keskustelivat Donbassin tilanteesta. Merkel ja Macron korostivat Minskin sopimusten täytäntöönpanon merkitystä ja vaativat jatkotyötä Normandian muodossa.

Vuoristo-Karabahin ratkaisu


Presidentit keskustelivat myös Vuoristo-Karabahin ja sen ympäristössä tapahtuneesta kehityksestä korostaen, että alueen tilanne on edelleen rauhallinen, ja ilmaisevat valmiutensa koordinoida Vuoristo-Karabahin ratkaisun eri näkökohtia, Kreml kertoi maanantaina.

"Vuoristo-Karabahin alueen tilannetta tarkasteltiin uudelleen. Todettiin tyytyväisenä, että tilanne on edelleen rauhallinen ja suunniteltu työ jatkuu Venäjän ja Azerbaidžanin presidenttien ja Armenian pääministerin 9. marraskuuta 2020 ja 11. tammikuuta antamien lausuntojen toteuttamiseksi, 2021. Keskinäinen valmius koordinoida Vuoristo-Karabahin ratkaisun eri näkökohtia, erityisesti Etyjin Minsk-ryhmän välityksellä, ilmaistiin ", sanotaan lausunnossa.

Putin ja Macron keskustelivat myös Libyan nykytilasta sanoen, että poliittista prosessia, johon kaikki Libyan keskeiset voimat osallistuvat, olisi helpotettava.

Moskovan ja Prahan suhteet


Venäjän presidentti Vladimir Putin kommentoi Venäjän ja Tšekin tasavallan suhteiden tilannetta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin pyynnöstä korostaen Prahan toiminnan ja syytösten järjettömyyttä, Kremlin lehdistöpalvelu paljasti kahden johtajan välisen puhelun jälkeen.

"Vladimir Putin kommentoi Venäjän ja Tšekin suhteiden nykytilaa Emmanuel Macronin pyynnöstä korostaen esitettyjen syytösten ja Prahan toteuttamien toimien järjettömyyttä", sanotaan lausunnossa.

Kaksi johtajaa keskustelivat myös koronavirustartunnan torjunnasta ja käsittelivät blogger Alexey Navalnyn tilannetta, Kreml sanoi.

"Johtajat sopivat jatkavansa säännöllistä vuoropuhelua kansainvälisen ja kahdenvälisen asialistan kiireellisistä kysymyksistä", sanotaan lausunnossa.

Keskustelun aloitti ranskalainen osapuoli.

TASS

https://tass.com/politics/1283347

Kommentit