Pravda, Dmitri Medvedev | Venäjä ja USA palaavat kylmän sodan vastakkainasetteluun


23.04.2021 - (Venäjä »Politiikka) - Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev sanoi, että Moskovan ja Washingtonin suhteet ovat palanneet kylmän sodan aikakauteen.


”Viime vuosina Venäjän ja Yhdysvaltojen väliset suhteet ovat siirtyneet kilpailusta vastakkainasetteluun. Itse asiassa he ovat palanneet kylmän sodan aikakauteen. Pakotepaineet, uhkaukset, konfliktien kohtaaminen, itsekkäiden etujen suojaaminen - tämä kaikki upottaa maailman pysyvän epävakauden tilaan. Tällaisessa tilanteessa mikä tahansa väärä askel, kärsivällisyyden puute ja strateginen ymmärrys jokaisen sanan painosta voi kaataa paitsi kaksi erillistä maata, myös koko maailman vakavimpien ongelmien kuiluun, asettamalla sen uhan todelliseksi uhaksi, aina suoraan sotilaallinen yhteenottoon", Medvedev uskoo.

Medvedev muistutti Karibian vuoden 1962 kriisistä ja huomautti, että kahden suurvallan johtajat pelastivat maailman tuholta, jotka pystyivät säilyttämään järkevän arvioinnin ja tunnistamaan "kompromissin viisauden".

"Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä käytiin tasavertainen vuoropuhelu, joka esti uhkien ja ultimaattien kielen", Medvedev sanoi ja lisäsi, että Kuuban ohjukriisin ratkaisemisen jälkeen molemmat maat huomasivat, että yhteistyö kansainvälisten ongelmien ratkaisemisessa oli parempi kuin vastakkainasettelu.

- "Tämänhetkinen tilanne on hieman erilainen tänään: Yhdysvallat on kehittynyt epävakaaksi ulkopolitiikaksi. Tämä ilmeni muun muassa Iranin kanssa tehdyn ydinsopimuksen hylkäämisessä, avoimen taivaan sopimuksen vetäytymisessä, useita muita sopimuksia, ja tällä hetkellä - uuden presidentin retoriikassa", Medvedev korosti.

Hänen mukaansa Washingtonin ulkopolitiikan epävakaus johtuu sekä sisäisistä syistä että Yhdysvaltojen auktoriteetin heikkenemisestä länsimaiden johtajana. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Yhdysvalloilla ei ollut ollut samanlaista kilpailijaa jo 15 vuoden ajan, ja yksinkertaisesti menetti tapansa käydä tasavertaista vuoropuhelua.

- "Yhdysvaltain uudella hallinnolla, joka palauttaa asemansa maailman hallitsijana ja kollektiivisen lännen puolustajana (vakuuttaen itsensä tästä), ei ole mielenvoimaa myöntää, että jollakin maailmassa voi olla vertailukelpoinen infrastruktuurikyky ja sotilaallinen poliittinen potentiaali. Esimerkiksi Kiina tai Venäjä ", Medvedev kirjoitti.

Hän kehotti kahta maata ymmärtämään tasavertaisen vuoropuhelun tarpeen ja tarpeen tehdä myönnytyksiä, "hylkäämään ultimaattien ja töykeyden kieli, joka ajaa vuoropuhelun hautaan".

- "Siksi näiden yksinkertaisten sanojen" Venäjä maksaa hinnan "retoriikka, vaikka se kuulostaa hyvin amerikkalaiselta, johtaa maita sokkotielle", Medvedev totesi.

- Uusi jännitteiden kierros Moskovan ja Washingtonin välisissä suhteissa alkoi 15. huhtikuuta, kun Yhdysvallat ilmoitti uusista pakotteista Venäjän kansalaisia ​​ja yrityksiä vastaan. Lisäksi Venäjälle liittovaltion lainoihin (OFZ) määrättiin alakohtaisia ​​lisäseuraamuksia.
- Samana päivänä Washington ilmoitti karkottavansa kymmenen venäläistä diplomaattia väittäen, että diplomaattiedustustossa työskentelee Venäjän erityispalvelujen edustajia.
- Seuraavana päivänä, 16. huhtikuuta, Putinin avustaja Juri Ušakov suositteli Yhdysvaltain suurlähettilään John Sullivanin palaavan Washingtoniin neuvotteluihin.
- Sen jälkeen Venäjän ulkoministeriö ilmoitti kymmenestä Yhdysvaltain Venäjän suurlähetystön työntekijästä persona non grata; Amerikkalaiset diplomaatit käskivät poistua maasta 21. toukokuuta loppuun mennessä.
- Venäjä työskentelee reagoivien toimenpiteiden parissa.

Toimittaja: Dmitry Sudakov

https://english.pravda.ru/news/russia/14193-medvedev_cold_war/

Kommentit