Naton pääjohtaja mahdollisesti kostaisi "ydinaseilla" Venäjän ja Kiinan kyberhyökkäykset | Pravda


Nato haastaa Venäjän "ydinsotaan" kyberhyökkäyksistä

Naton PÄÄJOHTAJA: Meillä on oikeus ydinaseiden käyttöön vastauksena Venäjän kyberhyökkäyksiin.

Natolla on oikeus käyttää sotilaallista voimaa vastauksena kyberhyökkäyksiin, liiton pääsihteeri Jens Stoltenberg uskoo.

Stoltenberg selitti webinaarin aikana Etelä-Floridan yliopistossa, että Nato oli valmis vastaamaan kyberhyökkäyksiin turvautumaan Pohjois-Atlantin sopimuksen 5 artiklaan, joka vahvistaa kollektiivisen puolustuksen periaatteen.

- Hänen mukaansa Nato turvautuu 5. artiklaan, kun allianssi kohtaa hyökkäyksiä sotilaallisin keinoin.

Naton perustussopimuksen 5. artiklassa vahvistetaan Pohjois-Atlantin sopimusjärjestön kollektiivisen puolustuksen periaate. Artikkelissa määrätään kollektiivisesta vastauksesta, jos yhteen tai useampaan Naton jäsenvaltioon kohdistuu aseellinen hyökkäys.

Stoltenberg totesi suorasukaisesti, että muut maat ryhtyivät aggressiivisiin toimiin Naton liittolaisia ​​vastaan ​​liian kauan sitten. Vastustajan väitettiin käyttäneen ei-sotilaallisia keinoja hyökätä Naton kimppuun.

Pääsihteerin mukaan Naton on sopeuduttava tällaisiin olosuhteisiin mahdollisimman pian, joten järjestö oli valmis turvautumaan 5 artiklaan vastaamaan kyberhyökkäyksiin.

Hän sanoi myös, että Naton tulisi torjua disinformaatiota ja suojella aktiivisemmin allianssin elintärkeää infrastruktuuria.

Asiantuntijoiden mukaan tämän todistavat myös aikaisemmat vuotaneet asiakirjat. Esimerkiksi Pentagonin kyberstrategia, joka The Wall Street Journalilla oli käytössään, Yhdysvaltain puolustusministeriö vastaisi kyberhyökkäykset perinteisiin sotilaallisiin toimiin ja reagoisi niihin aggressiona.

Samalla Valkoisen talon jakama kansainvälinen kyberavaruuden toimintastrategia sanoo, että Yhdysvalloilla on oikeus vastata kyberhyökkäyksiin kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla, ydinaseet mukaan lukien.

Venäjä ei vertaa julkishallinnon elinten kyberhyökkäyksiä sotilaallisiin hyökkäyksiin eikä tunnusta tarvetta kostaa tällaisiin hyökkäyksiin ohjusiskuilla.

Lyhyesti sanottuna asiakirjassa, jonka otsikko on Ydinaseiden pelotetta koskevan valtion politiikan perusperiaatteet, sanotaan, että Venäjän federaation ydinaseiden käytön mahdollisuuden täsmentävät ehdot ovat seuraavat:

- "... vastustajan hyökkäys Venäjän federaation kriittisiä hallitus- tai sotilasalueita vastaan, jonka häiriintyminen heikentäisi ydinaseiden vastatoimia."

Aiemmin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsui Venäjää, Kiinaa, terrorismia, kyberhyökkäyksiä ja ilmastoa tärkeimmiksi uhkiksi liitolle ja Euroopan unionille.

https://english.pravda.ru/world/28862-nato_russia/

Kommentit