Lehdistötiedote | Venäjä vahvistaa rajaansa. Yhdysvaltojen Nord Stream 2 -vastainen ristiretki osoittautunut turhaksi. | TASS
Venäjän lehdistön tärkeimmät tarinat perjantaina 9. huhtikuuta


WASHINGTON, 10. huhtikuuta / TASS /. Iranin ydinohjelmaa koskevan yhteisen kattavan toimintasuunnitelman (JCPOA) osallistujat kokoontuvat jälleen Wieniin suunnilleen ensi viikon puolivälissä, Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea virkamies kertoi perjantaina toimittajille.

Neuvottelut Iranin ydinohjelman yhteisen kattavan toimintasuunnitelman (JCPOA) elvyttämiseksi pidettiin Wienissä 6.-9. Huhtikuuta, joihin osallistuivat Iran ja viisi kansainvälistä välittäjää (Saksa, Ranska, Iso-Britannia, Kiina ja Venäjä). . Yhdysvallat, joka vetäytyi sopimuksesta entisen presidentin Donald Trumpin toimikauden aikana, lähetti valtuuskuntansa myös Wieniin, mutta heillä ei ollut suoria yhteyksiä Iranin neuvottelijoihin. Yksi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kampanjasitoumuksista oli palata Iranin kanssa tehtyyn sopimukseen.

"Osapuolet kokoontuvat uudelleen ensi viikolla Wienissä joskus viikon puolivälissä", virkamies sanoi telekonferenssin välityksellä.

"Odotamme, että Yhdysvaltain joukkue palaa takaisin ja jatkaa tätä prosessia, selvittääkseen jälleen, mitkä vaiheet molempien osapuolten on toteutettava päästäkseen takaisin [JCPOA: n] vaatimuksiin", hän jatkoi. "Toivomme, että näemme Iranista enemmän viitteitä siihen, mitä he ovat valmiita tekemään, ja enemmän viitteitä siitä, että he ottavat rakentavan asenteen päästä sinne."

Virkamiehen mukaan Wienin neuvottelujen osallistujat keskustelevat toimenpiteiden järjestyksestä, jonka Washingtonin ja Iranin olisi toteutettava ydinsopimuksen elvyttämiseksi.

"Sekvensointikysymys ei tällä kertaa ollut niin keskittynyt", hän sanoi. "Luulen, että osallistujat, Wienissä olleet, kokivat, että ensisijaisena tavoitteena oli selvittää, voisivatko he määritellä yhteiset toimet, jotka Iranin on toteutettava ja jotka Yhdysvaltojen on toteutettava.

Hänen mielestään osapuolet palaavat sekvensointikysymykseen "jos ja kun pääsemme lähemmäksi yhteisymmärrystä siitä, mitä molempien osapuolten on tehtävä."

Maksimipainestrategia epäonnistui

Yhdysvaltain vakiintunut hallinto, jota johtaa Joe Biden, uskoo, että hänen edeltäjänsä strategia suurimmasta painostuksesta Iraniin on epäonnistunut, ja Washingtonin on nyt löydettävä tiensä takaisin neuvotteluihin Iranin ydinohjelmasta, Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies sanoi.

"Lähdemme periaatteesta, jonka mukaan suurin painostuskampanja, vetäytyminen JCPOA: sta ja määrätyt pakotteet eivät yksinkertaisesti ole onnistuneet parantamaan amerikkalaisia, amerikkalaisia ​​tai Amerikkaa", virkamies sanoi.

"Iran on edistänyt ydinohjelmaansa merkittävillä tavoilla ja jatkaa sitä edelleen, ja Iran on lisännyt sotaa alueella", hän jatkoi.

Virkamiehen mukaan käyttäytymiset, joista Trumpin hallitus ilmoitti olevansa huolestunut, ovat vain pahentuneet lähestymistavassa, jossa poistutaan sopimuksesta ja yritetään painostaa enemmän.

Hänen mukaansa Bidenin hallinto jatkaa tiivistä kommunikointia kongressin kanssa JCPOA: sta ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Yhdysvaltain diplomaatti vahvisti myös, että Yhdysvaltain hallitus pyrkii laajentamaan sopimuksia Iranin kanssa sisällyttämään Iranin ohjusohjelman ydintavoitteidensa kanssa.
Yhdysvaltain pakotteet

Yhdysvaltain ulkoministeriön korkean virkamiehen mukaan Iranin ydinohjelmaa koskevat neuvottelut ovat umpikujassa, jos Teheran odottaa kaikkien Yhdysvaltain vuodesta 2017 lähtien määrättyjen pakotteiden poistuvan.

"Esillä olevat sanktiot täyttävät nämä vaatimukset [ristiriidassa JCPOA: n kanssa] ja ymmärtävät, että jotkut pakotteet eivät", virkamies sanoi. "Ja vielä kerran, jos Iran pitää kiinni kannasta, jonka mukaan kaikki vuoden 2017 jälkeen määrätyt seuraamukset on kumottava tai sopimusta ei tule, olemme kohti umpikujaa."

Virkamiehen mukaan Yhdysvallat kehottaa Irania käymään suoria neuvotteluja, mutta ei ole valmis maksamaan siitä siinä tai toisessa muodossa.

"Mielestämme olisi parempi, jos voisimme istua iranilaisten kanssa. Emme aio maksaa siitä hintaa. Ja niin jos he eivät halua tavata meitä, niin paha. Kuten sanoin, se on vain tulee olemaan paljon vaikeampaa - heidän on saatava vastineeksi vaatimustensa noudattaminen, koska on niin paljon vaikeampaa saada tällaisia ​​keskusteluja ", hän sanoi.

"Olisi paljon helpompaa saada se Iranin kanssa, jos he olisivat pöydän yli meistä. Mutta jos se on heidän kantansa, emme voi pakottaa heitä istumaan kanssamme, ja meidän on mentävä", Yhdysvaltain diplomaatti lisätty.

JCPOA-ongelma

JCPOA, joka tunnetaan myös nimellä Iranin ydinsopimus, allekirjoitettiin Iranin, Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenen (Venäjä, Iso-Britannia, Kiina, Yhdysvallat ja Ranska) ja Saksan välillä vuonna 2015. Sopimuksen nojalla Iran sitoutui hillitsemään ydintoimintaansa ja asettamaan sen Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) täydelliseen valvontaan vastineeksi hylkäämisestä YK: n turvallisuusneuvoston, Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen ydinohjelmasta aiemmin määräämistä pakotteista.

Kaupan tulevaisuus kyseenalaistettiin Yhdysvaltojen yksipuolisen vetäytymisen jälkeen toukokuussa 2018 ja Washingtonin yksipuolisten öljynviennin sanktioiden Teherania vastaan. Iran väitti, että kaikki muut osallistujat, ensinnäkin eurooppalaiset, sivuuttivat joitain omia taloudellisia velvoitteitaan ja tekivät sopimuksesta sen nykyisessä muodossaan järjettömän. Tästä huolimatta se alkoi vähitellen vähentää sitoumuksiaan sopimuksesta.

Iranin presidentti Hassan Rouhani varoitti ranskalaista kollegaansa Emmanuel Macronia 2. maaliskuuta, että JCPOA: n määräykset eivät olleet keskustelunaiheita, ja ainoa tapa elvyttää sopimus olisi peruuttaa Washingtonin Iraniin kohdistamat pakotteet. Yhdysvallat sanoo kuitenkin olevansa valmis poistamaan vain JCPOA: n määräysten vastaiset pakotteet.

TASS

https://tass.com/world/1276337

Kommentit