Kiina kehoittaa Turkkia kitkemään maansisäistä kansallismielistä terrorismia | Global Times

 

Turkkia kehotettu pysymään valppaana Kiinan vastaisista ​​terroristeista ja kansallismielisiä poliitikkoja kohtaan

Pekingin ja Ankaran välinen riita ei vaikuta siteisiin: tarkkailijat


Kiinan ulkoministeriö ja tarkkailijat ovat kehottaneet Turkkia olemaan valppaana pientä poliitikkoryhmää vastaan, jotka yrittävät hyödyntää Xinjiangiin liittyviä asioita itsekkäissä poliittisissa tarkoituksissa sen jälkeen, kun Ankaran ja Pekingin välinen riita johtui alunperin Turkin oppositiojohtajien kaunistaen verisiä Xinjiangin mellakoita. . He varoittivat myös, että nämä luvut tukevat myös Turkin kohtaamaa terrorismin uhkaa. Pekingin ja Ankaran välistä käytännön yhteistyötä ei kuitenkaan varjosteta yksittäisten poliitikkojen kunnianosoituksella.

Turkki kutsui tiistaina Kiinan suurlähettilään Liu Shaobinin sen jälkeen, kun Kiinan suurlähetystö Turkissa twiittitasi tuomion ja sanoi, että Kiinalla "on oikeus vastata" Turkin oppositiojohtajille, IYI-puolueen johtajalle Meral Aksenerille ja Ankaran pormestarille Mansur Yavasille, kuten he kutsuvat. Kiina käsittelee vuoden 1990 Baren-mellakan "vainoa" ja mellakoita, joissa poliisi surmattiin julmasti ja siepattiin muita "marttyyrikuolemana".

Suurlähetystö twiitti tiistaina tiistaina, että "Kiina vastustaa päättäväisesti ja tuomitsee jyrkästi minkä tahansa henkilön tai vallan asettamat haasteet Kiinan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle".

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian sanoi, että suurlähetystön vastaus on "täysin perusteltu ja moitteeton". Turkki kärsii myös terrorismin ja separatismin aiheuttamasta kivusta. Toivottavasti Turkin ihmiset voivat nähdä Kiinan lujan kannan kansallisen itsemääräämisoikeuden ja alueellisen koskemattomuuden puolustamisessa sekä terrorismin ja radikalisoitumisen torjunnassa Zhaon mukaan oikein, järkevästi ja objektiivisesti.

"En henkilökohtaisesti usko, että kumpikaan Baren-mellakan puolustajista tiesi, mitä Barenissa todella tapahtui", kertoi Global Timesille Istanbulissa toimiva toimittaja Erkin Oncan, joka keskittyy ääriliikkeisiin Kiinassa ja Lähi-idässä.

Hän totesi, ettei ole sattumaa, että kaksi nimeä, jotka muistuttavat Barenin mellakoita, edustivat tunnettuja kansallismielisiä ja antikommunistisia poliittisia liikkeitä Turkissa. Toisaalta Aksener ja hänen puolueensa tuki Kiinan Xinjiangin separatisteille tunnetaan laajalti.

On mahdollista sanoa, että oppositiossa olevien ja vallassa olevien nationalistien välillä käydään "kilpailu" Uygurs-aiheista. Oppositiolainen IYI-puolue syyttää muita puolueita olemasta hiljaa Uygursista, sanoi turkkilainen toimittaja.

Pekingin Kiinan nykyaikaisten kansainvälisten suhteiden instituutin terrorismin torjunnan asiantuntija Li Wei kuvasi vuoden 1990 Baren-mellakkaa "yhdeksi varhaisimmista ja tappavimmista terroristitoiminnoista, jotka tapahtuivat Xinjiangissa".

 Itäisen Turkistanin islamilaisen liikkeen (ETIM) kutsuma separatistiryhmä, joka houkutteli konekiväärejä, pistooleja, räjähteitä ja kranaatteja, kokosi yli 200 ihmistä 5. huhtikuuta 1990 hyökkäämään Barenin hallintorakennukseen. kauppala, Akton lääni, Kizilsu Kirgizin autonominen prefektuuri, sieppaa 10 ihmistä, tappoi 6 aseistettua poliisia ja räjäytti 2 ajoneuvoa.

Viralliset asiakirjat osoittavat, että yksi poliisin kaula oli melkein repeytynyt, ja vain yksi ihokerros liittää hänen päänsä vartaloon. Terroristit hakkasivat toisen upseerin ensin kepeillä ja lapioilla, minkä jälkeen hän puukotti yli 30 kertaa.

Oncan sanoi, että valitettavasti turkkilaiset eivät useinkaan näe tällaisia ​​raportteja, koska länsimaisilla tiedotusvälineillä on suuri vaikutus tähän, ja kiinalaisten tiedotusvälineiden ääni on edelleen kuulematon.

"Länsimaiset tiedotusvälineet ja jotkut länsimaat muodostavat suoraan nationalistisen käsityksen Xinjiangista. Voimme nähdä, että kun länsimainen media aloittaa uuden ns. Ihmisoikeusraportin Kiinasta, myös Turkin nationalistit ryhtyvät toimiin" sanoi.

Turkkilaisessa Milliyet-sanomalehdessä työskentelevä Gokhan Karakas vieraili Xinjiangissa heinäkuussa 2019 ja haastatteli uygur-etnisen ryhmän muusikkoa Abdurrehim Heyitiä. Ennen vierailua jotkut länsimaiset tiedotusvälineet, Kiinan vastaiset joukot ja Turkin ulkoministeriö väittivät muusikon kuolleeksi.

Wang sanoi myös, että Itä-Turkistanin separatistien läsnäolo Turkissa myös esti ihmisiä totuudesta Xinjiangista.

Pitkään Turkissa asuvien länsimaisten tiedotusvälineiden ja Itä-Turkistanin separatistien vaikutuksesta monet turkkilaiset muodostivat väärinkäsityksiä Kiinan Xinjiangin politiikasta. He ajattelivat väärin, että "heidän Uygur-veljensä ovat sortossa Xinjiangissa" huolimatta siitä, että Kiina on julkaissut heinäkuussa 2019 valkoisen kirjan, jonka mukaan uygurit eivät "ole turkkilaisten jälkeläisiä".

Lue lisää:

https://www.globaltimes.cn/page/202104/1220510.shtml

 

Kommentit