"Sanoimme: Inshallah": Yhdysvaltain pakotteet eivät estä Irania myymästä ennätysmääriä raakaöljyä energiahimoiselle Kiinalle


Iran on tiettävästi onnistunut toimittamaan ennätysmääriä öljyä Kiinaan Yhdysvaltojen taloudellisten pakotteiden ollessa tutkan alapuolella, jotka ovat kieltäneet islamilaisen tasavallan myymästä raakaöljynsä Kiinalle, Intialle, Japanille ja Etelä-Koreaan vuodesta 2018 lähtien.


Kiina ei ole koskaan pysäyttänyt iranilaisen raakaöljyn tuontia huolimatta Yhdysvaltain pakotteista, ja suurin osa toimituksista ilmoitetaan olevan epäsuoria, virallisesti määritelty öljynä muista Persianlahden valtioista.

Islamilainen tasavalta on lähettänyt noin 17,8 miljoonaa tonnia raakaöljyä Kiinan satamiin viimeisten 14 kuukauden aikana, ja volyymit ovat saavuttaneet historiallisen korkeimman arvon tammi- ja helmikuussa, kertoo Refinitiv Oil Research, maailmanlaajuisen finanssimarkkinatietojen toimittajan energiapainotteinen yksikkö, infrastruktuuri Refinitiv, kuten Reuters lainaa.

Lähes 75 prosenttia näistä määristä siirrettiin Omanin, Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ja Malesian kautta, kun taas loput 25 prosenttia saapui Kiinan satamiin, jotka oli virallisesti merkitty Iranin rahtina.

"Volyymit alkoivat nousta vuoden 2020 viimeiseltä vuosineljännekseltä, ja Shandongin maakunta on suurin vastaanottava alue, mikä osoittaa, että riippumattomat laitokset ovat tärkeimpiä kuluttajia", kertoi Refinitivin raaka-aineanalyytikko Emma Li, kuten virasto lainasi.

Asiantuntija lisäsi, että iranilaista öljyä täyttävillä säiliöaluksilla katkaistiin transponderit kuormituksen aikana havaitsemisen välttämiseksi ja että ne olivat jäljitettävissä vain Omanin, Arabiemiirikuntien ja Irakin satamien lähellä. Suurimman osan rahoitustoimista suoritettiin Kiinan juanissa tai euroissa Yhdysvaltojen valvonnan ohittamiseksi.

"Iran on ystävällinen kansa Kiinalle, ja molemmat kansat ovat ylläpitäneet normaalia vaihtoa ja yhteistyötä. Kiinan ja Iranin yhteistyö kansainvälisen lainsäädännön puitteissa on sekä kohtuullista ja laillista, että ansaitsee kunnioitusta ja suojelua ", Kiinan ulkoministeriön tiedottajavirasto kertoi tiedotusvälineille.

Samaan aikaan intialaiset jalostajat ovat tiettävästi lisänneet Iranin raakaöljyä vuotuisiin tuontisuunnitelmiinsa siinä uskossa, että Joe Bidenin johtama Yhdysvaltain hallinto helpottaa Iranin vastaisia ​​pakotteita lähitulevaisuudessa.

"Kun Yhdysvaltojen epäoikeudenmukaiset pakotteet poistetaan, Iran voi myydä öljynsä mihin tahansa maahan, ja voin vakuuttaa teille, että monet sopimukset allekirjoitetaan", tiedotusvälineet mainitsevat maan öljyministeriön virkamiehen.

Lisäksi National Iranian Oil Company (NIOC) on aloittanut neuvottelut aasialaisten asiakkaiden kanssa uuden Yhdysvaltain presidentin virkaan astumisen jälkeen arvioidakseen potentiaalista kysyntää, nimeämättömät lähteet kertoivat Reutersille.

”He puhuivat meille. He sanoivat: ”Hyvin pian he toivovat voivansa palata öljytoimituksiin.” Sanoimme: ”Inshallah” [Jumala haluaa] ”, kertoi eräs intialainen jalostaja.

Kiina ja Intia luokitellaan maailman toiseksi ja kolmanneksi suurimmiksi öljyn kuluttajiksi Yhdysvaltojen jälkeen.

RT-liiketoiminta

https://www.rt.com/business/517514-china-iran-crude-shipments-sanctions/

Kommentit