Kiina tähtää yli kuuden prosentin "maltilliseen" talouskasvuun vuonna 2021 | Sputnik Business News -julkaisu, Global Times, People's Daily -lehtiKiinan viime vuosina aiheuttama maailmanlaajuisten teknologiamarkkinoiden myrsky 5G-internetistä tekoälyyn on saanut aikaan puolustavan vastauksen Yhdysvalloissa, joka on kohdistanut voimakkaasti kiinalaisia ​​yrityksiä tariffeilla, pakotteilla ja kaupan mustilla listoilla.


Sen jälkeen kun vuosi ei ollut asettanut erityisiä kasvutavoitteita, Peking on suunnitellut yli 6 prosentin talouskasvua vuonna 2021 perjantaina kansalliskongressissa toimitettujen asiakirjojen mukaan.


Kiinan kansallinen lainsäätäjä on kutsunut koolle vuotuisen istuntonsa Pekingissä, jossa se asettaa vuoden ensisijaiset menoprioriteetit ja allekirjoittaa hallituksen suunnitelmat eri aloilla. Pääministeri Li Keqiang toimitti perjantaina NPC: n hyväksyttäväksi budjettiasiakirjat, joihin sisältyi bruttokansantuotteen kasvu yli 6% ja maan puolustusbudjetin kasvu 6,8% tänä vuonna - tavoite, jonka Global Times, Kommunistisen puolueen tytäryhtiö Kiinalainen omistama People's Daily -lehti, jota kuvataan "konservatiiviseksi".

Tuolloin viime vuonna Kiinaan tarttui pahin COVID-19-taudinpurkauksesta, joka julistettiin maailmanlaajuiseksi pandemiaksi vain viikkoja myöhemmin. Tämän seurauksena NPC ei halunnut asettaa lopullisia taloudellisia tavoitteita vuodelle - ensimmäistä kertaa se on koskaan pidättäytynyt käytännöstä.

"Tämän tavoitteen asettamisessa olemme ottaneet huomioon taloudellisen toiminnan elpymisen. Yli kuuden prosentin tavoite antaa meille kaikille mahdollisuuden käyttää täyttä energiaa uudistusten, innovaatioiden ja laadukkaan kehityksen edistämiseen", Li kertoi NPC: lle, joka koostuu noin 2900 edustajasta, jotka lähetetään eri puolilta maata. Vain vähän 2100 heistä on peräisin Kiinan kommunistipuolueelta, kun taas loput 800 tulevat noin puoli tusinaa muuta puoluetta yhdessä CPC: n kanssa sekä useita itsenäisiä puolueita.

Viime syksynä CPC-keskuskomitea julkisti maan 14. viisivuotissuunnitelman, sosialistisen taloussuunnittelustrategian, joka tukee taloutta vuosina 2021--2025. Suunnitelmassa kehotettiin painottamaan enemmän "teknologista omavaraisuutta" yhdessä vahvan suunnitelma jatkaa maan taistelua ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja sen vakaa talouskasvu, joka jatkui keskeytyksettä neljä vuosikymmentä vuoden 2020 ensimmäiseen neljännekseen asti, jolloin COVID-19-taudinpurkaus ilmoitti kansallisen seisokin viruksen torjumiseksi.

Muita tarkempia tavoitteita olivat 11 miljoonan uuden työpaikan luominen kaupungissa tänä vuonna. pitää kuluttajahintaindeksit 3 prosentissa ja kaupunkien työttömyysaste 5,5 prosentissa; ja saavuttaa yli 650 miljoonan tonnin viljatuotanto, Global Times raportoi.

Viisivuotissuunnitelman ja vuoden 2021 budjetin tavoitteena on säilyttää Kiinan asema maailman johtavana valmistajana tuotannon suhteen. South China Morning Postin mukaan talousarviossa määritellyt kahdeksan ensisijaista aluetta ovat harvinaiset maametallit ja erityismateriaalit; robotiikka; lentokoneiden moottorit; uudet energia-ajoneuvot ja älykkäät autot; kehittyneet lääketieteelliset laitteet ja lääkkeet, mukaan lukien useat COVID-19-rokotteet; maatalouskoneet; laivanrakennus-, ilmailu- ja suurten nopeuksien rautatieliikenteessä käytettävät laitteet; ja teolliseen käyttöön Beidoussa, maan satelliittinavigointijärjestelmässä, joka laukaisi viimeisen 35 satelliitin tähdistöstään viime kesäkuussa.

Ainakin 6 prosentin tavoite on edelleen selvästi alle sen, mitä talousennustajat ovat ennustaneet Itä-Aasian maalle. Koska COVID-19 on ollut menestyksekkäästi hallinnassa viime keväästä lähtien, Kiinan talous on jo elpynyt huomattavasti sen pysähtymisestä ja asettanut vientitietueet vuoden 2020 lähestyessä loppuaan ja maa toimitti suurelle osalle maailmaa taudin ja sään torjunnassa tarvittavat välineet sosiaaliset seisokit. CNBC ilmoitti joulukuussa, että arviot Kiinan BKT: n kasvusta vuonna 2021 ovat vaihdelleet matalasta 7,8 prosentista korkeimpaan 9 prosenttiin.

Kiinan valtion omistamilla yrityksillä (SOE) oli kriittinen rooli tässä elpymisessä, ja ne palasivat takaisin paljon nopeammin kuin yksityinen teollisuus. Vastauksena valtion omistaman omaisuuden valvonta- ja hallintotoimikunnan (SASAC) puheenjohtaja Hao Peng kehotti viime vuoden lopulla muodostamaan maan keskushallinto-omistukset "kansalliseksi joukkueeksi", joka voi tarjota vankkaa tukea taloudelliselle ja sosiaaliselle kehitykselle. ”

Yksityisen sektorin eniten kärsineiden osien elpymisen edistämiseksi budjetissa vaaditaan kuitenkin myös 30 prosentin lisäystä pankkilainoille pienyrityksille osana kohdennettua tukiohjelmaa. Samaan aikaan Li sanoi, että hallitus ryhtyy lopettamaan teknologiayritysten monopolistisen käyttäytymisen ja vahvistamaan valvontaa pankeissa ja rahoituslaitoksissa varmistaakseen, että ne "palvelevat reaalitaloutta kuten heidän pitäisi tehdä".

Torstaina ennen kongressia Kiinan kehityspankki ilmoitti 62 miljardin dollarin lainasuunnitelmasta "nousevien teknologioiden" tukemiseksi ja integroidun piirin teollisuuden investointirahaston tukemaan sirutuottajia, joihin Yhdysvaltain viime kuukausien pakotteet kohdistuvat.

Sputnik Business News

https://sputniknews.com/business/202103051082268463-china-returns-to-form-with-conservative

Kommentit