ICC käynnistää Palestiina-tutkimuksen väitetyistä ihmisoikeusrikkomuksista | Sputnik News


  • Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) käynnistää puolueettoman tutkimuksen väitetyistä sotarikoksista Palestiinan alueilla | SputnikNews.com

  • Viime kuussa Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu syytti Kansainvälistä rikostuomioistuinta "puhtaasta antisemitismistä" sen jälkeen, kun Haagissa sijaitseva tuomioistuin hyväksyi tutkimuksen väitetyistä sotarikoksista Israelin hallitsemilla palestiinalaisalueilla.


Kansainvälinen rikostuomioistuin on aloittanut virallisen tutkimuksen väitetyistä rikoksista, jotka on tehty Israelin miehitetyillä palestiinalaisalueilla, sanoi Kansainvälisen rikostuomioistuimen pääsyyttäjä Fatou Bensouda keskiviikkona antamassaan lausunnossa.

"Vahvistan tänään, että Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjän toimisto aloitti tutkimuksen Palestiinan tilanteesta", Bensouda sanoi.

Syyttäjä tarkensi, että koe "kattaisi tuomioistuimen lainkäyttövaltaan kuuluvat rikokset, joiden väitetään tapahtuneen tilanteessa 13. kesäkuuta 2014 lähtien, päivästä, johon viitataan Situtuationin lähettämisessä toimistooni."

Bensouda korosti myös, että Kansainvälisen rikostuomioistuimen perustavanlaatuisten periaatteiden mukaisesti hänen toimistonsa tutkimukset "suoritettaisiin riippumattomasti, puolueettomasti ja objektiivisesti, ilman pelkoa tai suosiota" ja "kattavat kaikki arvioinnin kannalta merkitykselliset tosiasiat ja todisteet" siitä, onko rikollinen toiminta tapahtunut.

Päätös tutkimuksen tekemisestä tehtiin sen jälkeen, kun syyttäjä kutsui "huolellisen alustavan tutkimuksen", joka käytiin lähes viiden vuoden ajan yhteistyössä sekä Israelin että Palestiinan alueiden edustajien kanssa.

Palestiinalaishallinto oli tyytyväinen Kansainvälisen rikostuomioistuimen päätökseen, ja ulkoministeriö kutsui sitä "kauan odotetuksi askeleeksi, joka palvelee Palestiinan väsymättömää oikeuden ja vastuuvelvollisuuden tavoittelua, jotka ovat välttämättömiä pylväitä rauhalle, jota palestiinalaiset haluavat ja ansaitsevat".

Tutkimuksen alku tapahtuu sen jälkeen, kun Kansainvälisen rikostuomioistuimen esitutkintajaosto teki helmikuussa päätöksen, jonka mukaan tuomioistuimella on valtuudet käyttää rikosoikeudellista toimivaltaan Gazassa, Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa, ja että uskovat, että Israel "on tehnyt tai on tekemässä Länsirannalla sotarikoksia".

Israelin viranomaiset räjäyttivät päätöksen, pääministeri Netanyahu syyttäen tuomioistuinta "puhtaasta antisemitismistä" ja räjäyttämällä Kansainvälisen rikostuomioistuimen pyrkimyksiä tutkia niin kutsuttuja "väärennettyjä sotarikoksia".

https://sputniknews.com/middleeast/202103031082243831-icc-launches-investigation-into-alleged-war-crimes-in-palestinian-territories/

Kommentit