Haagi myöntää Iranille 37 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia USA:n takavarikoista | Sputnik Business News


Haagin tuomioistuin ilmoitti myöntävän Iranille 37 miljoonaa dollaria vahingonkorvauksia USA:n tekemistä laittomista omaisuuden takavarikoinneista

Kymmeniä miljardeja dollareita iranilaisia ​​varoja on juuttunut Yhdysvaltain pankkeihin, ja suurin osa varoista jää loukkuun siellä vuoden 1979 Iranin vallankumouksen jälkimainingeissa. Yhdysvaltain tuomioistuimet ovat vuosien varrella pyrkineet tuhoamaan nämä varat. Iran tekee kaiken voitavansa saadakseen rahansa takaisin.


Tuomioistuin (IUSCT) on tiettävästi määrännyt Washingtonin maksamaan 37 miljoonaa dollaria Teheranille todettuaan, että Yhdysvaltain valtiovarainministeriön määräykset estivät tai viivästyttivät iranilaisten varojen siirtämistä takaisin Iraniin vastoin vuoden 1981 Algerin sopimusta.

Keskiviikkolausunnossaan Iranin virasto, jonka tehtävänä on koordinoida kansainvälisiä oikeusjuttuja, ilmoitti, että "Haagin korvaustuomioistuin on määrännyt Yhdysvaltojen hallituksen maksamaan taloudellisia vahinkoja Iranille ja palauttamaan osan Iranin hallitukselle ja hallitukselle kuuluvasta omaisuudesta. "

"Tässä tuomiossa Iran valitti, että Yhdysvaltain hallitus, toisin kuin Algerin sopimuksessa asetetut velvoitteet antamalla valtionhallinnon määräykset 26. helmikuuta 1981, kielsi osan iranilaisen omaisuuden siirrosta tai viivästytti tätä prosessia", virasto, viranomaislähde, kertoi.

Palkinnon ilmoitetaan olevan uuvuttavan, vuosikymmeniä kestäneen oikeudellisen taistelun jälkeen. Iranin sanottiin saattaneen asian IUSCT: n käsiteltäväksi vuonna 1982, jolloin tuomioistuin määritteli periaatteet ja puitteet väitetylle Yhdysvaltojen estämiselle Iranin omaisuuden siirrosta ja antoi alkuperäisen päätöksen vuonna 1992. Sen jälkeen kesti lähes kaksikymmentä vuotta. tuomioistuin vahingonkorvauksen laajuuden määrittämiseksi, ja istuntoja pidetään vuosina 2013--2014.

"Kuulemisten jälkeen tuomioistuin antoi lopullisen tuomionsa maaliskuun 2020 lopulla tuomitsemalla Yhdysvallat siitä, ettei se ole siirtänyt tai on viivästyttänyt Iranin omaisuuden siirtoa. Tuomion mukaan Yhdysvaltain hallitus määrättiin maksamaan Iranille noin 29 miljoonaa dollaria ”, virasto sanoi. Noin 8 miljoonan dollarin lisäpalkkiosta sovittiin, jos Yhdysvallat ei palauta joitain Iranille kuuluvia historiallisesti arvokkaita varoja, jolloin palkinnon kokonaissumma on 37 miljoonaa dollaria.

IUSCT perustettiin tammikuussa 1981, ja sen tehtävänä oli ratkaista Iranin ja Yhdysvaltojen väliset vaateet. Tuomioistuin perustettiin osana Algerian välittämää sopimusta Teheranin panttivankikriisin ratkaisemiseksi. Tuomioistuimen kotipaikka on Haag, Alankomaat. 40 vuoden historiansa aikana elin saattoi päätökseen yli 3900 korvausvaatimusta ja määräsi maksamaan 3,5 miljardia dollaria, mikä on 2,5 miljardia dollaria Iranin Yhdysvaltain kansalaisille suorittamista korvauksista.

Iranilla tiedetään olevan kymmeniä miljardeja varoja jäädytettynä Yhdysvaltain pankeissa, ja miljardeja on loukussa Etelä-Koreassa, Irakissa, Kiinassa, Japanissa ja Luxemburgissa. 2010-luvun puolivälissä Barack Obama arvioi näiden varojen olevan yhteensä noin 50-60 miljardia dollaria. Yhdysvallat löi rajoituksia islamilaiselle tasavallalle välittömästi vuoden 1979 Iranin vallankumouksen jälkeen, rajoitukset mukaan lukien varojen jäädyttäminen. Noin 30 miljardin dollarin varojen jäädyttäminen alkoi, kun Iranin ydinsopimus allekirjoitettiin vuonna 2015, mutta suuri osa niistä pysyi jumissa laillisessa köydenvedossa, ennen kuin Yhdysvallat palautti Iranin pakotteilla murskaamisen vuonna 2018.

Vuosikymmenien aikana Yhdysvaltain tuomioistuimet ovat pyrkineet piilottamaan osan Iranin varallisuudesta, joka on varastettu Yhdysvaltain pankkeihin. Vuonna 2018 New Yorkin tuomioistuin määräsi islamilaisen tasavallan maksamaan huimat 6 miljardia dollaria "korvaamaan" syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhreille. Tuomio tuli huolimatta siitä, että ei ole todisteita siitä, että Iranilla olisi ollut mitään tekemistä hyökkäysten kanssa, ja huolimatta siitä, että Teheran on torjunut al-Qaidan * ääriliikkeitä Irakissa, Syyriassa ja Afganistanissa.

Neljä vuotta aiemmin, vuonna 2016, yhdysvaltalainen tuomioistuin määräsi maksamaan lähes 2 miljardia dollaria jäädytettyjä iranilaisia ​​varoja Beirutissa vuonna 1983 tapahtuneiden terroristirekisteripommitusten uhrien perheille, joissa kuoli 241 Yhdysvaltain merijalkaväkeä ja 58 ranskalaista laskuvarjohyppääjää. Iran väittää, ettei sillä ollut mitään tekemistä hyökkäysten kanssa, ja se on kiistänyt päätöksen Kansainvälisessä tuomioistuimessa.

Näiden tappioiden ohella Iran on toisinaan nauttinut suurista voitoista saadakseen rahansa takaisin. Vuonna 2019 Kansainvälinen tuomioistuin päätti, että Teheranilla on oikeudellinen vaatimus 2 miljardin dollarin varoista, jotka on jäädytetty Yhdysvaltain pankeissa, vaikka Yhdysvallat väitti, ettei Haagilla ole toimivaltaa asiassa. Viime vuonna Iranin presidentti Hassan Rouhani ilmoitti, että Teheran oli voittanut Yhdysvaltojen yli erillisessä oikeudellisessa riidassa, johon liittyi noin 1,6 miljardia dollaria Iranin varoja, jotka jäädytettiin Luxemburgissa Yhdysvaltojen viranomaisten pyynnöstä.

Sputnik Business

https://sputniknews.com/business/202103041082253586-hague-claims-tribunal-reportedly-awards-iran-37-mln-in-damages-over-illegal-us-asset-seizures/

 

Kommentit