Väite: Läntinen journalismi kukoistaa, uutiset tuodaan suoraan Yhdysvaltain suurlähetystöstä | Granma-uutiset


"JULKAISE TAI ..."


Kuuban kommunistisen puolueen julkaisu toi julki äskettäin kuvan raa'asta journalistisesta elämästä toimittajien keskuudessa länsimaissa, teko, joka on ajattelijoiden ja intellektualismin hehkutus jota ei yleensä voi odottaa kommunistiselta maalta.

Puolueen lehti kuvaa lännen nykytilanneta hyvin samanlaiseksi kuin Vietnamin sodan aikana sotatilanteessa, he sanovat: "Kas tässä juttu, allekirjoitus tähän." Lehti vertaa nykytilannetta Stanley Kubrickin Full Metal Jacket -elokuvan vastaavaan sotatilan journalismiin. Tämä kukoisti muun muassa Irakin sodan aikana, niin kutsuttujen "embedded journalist":ien keskuudessa, erotuksena puolueen lehti väittää olevan ihan arkipäiväistä saada juttuja suoraan suurlähetyksestä.

Jos ei suostu yhteistyöhön journalistina (lännessä) suurlähetystöjen kanssa, voi tulla kotiratsioita, jne. muita häirintää. Joidenkin, puolueen lehden mukaan, väitetään myös kuolleen lopulta, kun he eivät ideologisesta perustaltaan intellektualeina antaneet periksi yleisesti rautanyrkkijournalismiksi kutsutulle painokonejulkaisulle, erotuksena, jossa toimittajat ovat painokoneita, ja (vaikkapa Amerikan?) suurlähetystö toimittajien aivot.

Granman mukaan siten läntiset monipuoluejärjestelmät eivät kovinkaan paljon erotu demokraattisena, elävänä, voimana. Itsenäinen journalismi on monesti todellisuudessa liian riskialtista bisnestä, ettäkö joku tekisi sitä.

Lehti kuvaa läntisen nykyjournalismin käytännön tilaa manipuloivaksi, valmistettujen valeuutisten valmistajaksi, joka on ihan yleinen käytäntö, jota ei kukaan ihmettele.

Se myös siteeraa loputtomasti esimerkkejä muun muassa keskustiedustelupalvelu CIA:sta, miten se esimerkiksi Angolassa julkaisi "valheellisia" uutisia kuubalaisista joukoista maassa, jotka isot mediatalot julkaisivat virallisina uutisina (mm. AFP) - jotka olivat kuitenkin yleisesti kiistanalaisia, ja syytetty propagandaksi.

Suuret mediat kuten vaikkapa Time-lehti ja Washington post ovat Granman mukaan täysin tiedustelupalvelun alaisia, lista jatkuu loputtomasti - ja niin edelleen.

Tietysti näitä tahoja jotka puhuvat avoimesti asioista, kuten muun muassa mediamanipulaatiosta ja uutisfabrikaatiosta haitataan jatkuvasti systemaattisesti. Se on heidän työnsä.

Kokonaisia kulttuurikokonaisuuksia: artisteja, intellektualeja/ajattelijoita pilkataan avoimesti Amerikassa, oli sitten kyseessä Kuuba tai ranskalainen viini tai suomalainen HK:n sininen lenkkimakkara - käyttäytyminen on äärimmäisen ylimielistä. Mutta hyökkäykset erottuvat sillä, että ne ovat äärimmäisen hyvin koordinoituja.

Granma kuvaa tilannetta "kulttuuriseksi kylmäksi sodaksi." Mikä ilmenee myös Suomessa, miten vähän intellektualleilla älykkäimmillä ihmisillä on julkaisuvaltaa suuressa mediassa.

Tämä kaikki yhdistyy tarjotuilla "ilmaisilla matkoilla" ajattelijoille Yhdysvaltoihin, mikäli tarvitaan vallanvaihtoa heidän kotimaassa.

Kuuban vastainen informaatisota kiteytyy paljolti julkituotuun talousuutisiin.

Amerikka kuluttaa Granman mukaan ainakin 50 miljoonaa dollaria vuodessa Kuuban vastaiseen infosotaan. Mukana on 12 eri yhdysvaltalaisvirastoa, joilla on pakkomielle Kuubaan - myös heidän ajattelijoita kohdin.

Myös ihmisten pilkkaaminen, alistaminen ja suorainen häpäiseminen kuuluu tähän infosotaan. Mutta, kuten aina, tämä ei kaiken jälkeen toisaalta pitäisi yllättää ketään laisinkaan.

Apuna kirjoitukseen lähde: Granma

http://en.granma.cu/mundo/2021-01-11/the-independence-of-the-last-to-know

Kommentit