Kuuba avaa uusia talouden sektoreita markkinataloudelle, suhteet Yhdysvaltoihin toivekkaita | Deutsche Welle


Kuuban hallitus avaa taloutta, presidentti Joe Biden hyvällä tuulella Kuuban suhteiden toivosta, sanoo haluavansa parantaa maiden kahdenvälisiä suhteita.


Kuuba on lisännyt sellaisten teollisuudenalojen määrää, jotka ovat vapaita valtion osallistumisesta. Se on yksi maan suurimmista talousuudistuksista vuosien varrella.

Kuuban hallitus ilmoitti lauantaina, että se antaisi yksityisten yritysten mahdollisuuden toimia suurimmalla osalla maata vuosien ajalta suurimmalla uudistuksella valtion hallitsemaan talouteen.

Ministerineuvosto hyväksyi viime elokuussa työministeri Marta Elena Feiton julkistaman toimenpiteen hallitsevan kommunistisen puolueen virallisen sanomalehden Granman mukaan.

Yksityinen toiminta rajoitettiin aiemmin valtion asettamaan luetteloon aloista. Valtuutettujen toimialojen luettelo on nyt laajennettu 127: stä yli 2 000: een.

Kuuban hallituksen virkamiehet kertoivat AFP-uutistoimistolle, että valtio keskittyy strategisina pidettyihin aloihin, kuten tiedotusvälineet, terveys ja puolustus.

Satojen tuhansien pientilojen lisäksi Kuuban valtiosta riippumaton sektori koostuu pääasiassa pienistä yksityisyrityksistä, joita hoitavat käsityöläiset, taksinkuljettajat ja kauppiaat.
 

Talouskriisi


Uudistusmieliset kuubalaiset taloustieteilijät ovat jo pitkään vaatineet pienyritysten roolin laajentamista talouden käynnistämiseksi ja työpaikkojen luomiseksi.

Talous on pysähtynyt vuosien ajan ja supistunut 11% viime vuonna johtuen turismin tuhonneensta koronaviruspandemiasta ja kovien Yhdysvaltain pakotteiden yhdistelmästä.

Presidentti Miguel Diaz-Canel sanoi viime vuonna, että maa joutui kohtaamaan kansainvälisen ja paikallisen kriisin ja toteuttaa useita uudistuksia viennin lisäämiseksi, tuonnin vähentämiseksi ja kotimaisen kysynnän lisäämiseksi. Kuubalaiset ovat käsitelleet perushyödykkeiden ja loputtomien linjojen puutetta niiden hankkimiseksi.

Noin 60 vuoden vihamielisyys Yhdysvaltojen ja Kuuban välillä lieveni vuonna 2015, jolloin Yhdysvaltain presidentti Obama ja Kuuban johtaja Raul Castro sopivat suhteiden normalisoinnista.

Muutto antoi Yhdysvaltain kansalaisille mahdollisuuden vierailla saarella ja antaa paikallisille yrityksille mahdollisuuden.

Mutta Obaman ponnisteluja palautti hänen seuraajansa, presidentti Donald Trump. Hawkilaiset kuubalaiset amerikkalaiset näkivät Obaman historiallisen avaamisen rauhoituksena Castron kommunistihallinnolle.

Barack Obaman varapresidenttinä toiminut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo haluavansa parantaa Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteita.

jf / aw (AFP, Reuters)

https://www.dw.com/en/cuban-government-opens-up-economy/a-56483919


Kommentit