EU ei enää "tunnusta" Guaidoa Venezuelan presidentiksi: TERRORISTATUS? | ReutersEU-valtiot eivät enää tunnusta Guaidoa Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi


BRUSSELS (Reuters) - Venezuelan Juan Guaido on "etuoikeutettu keskustelukumppani", mutta sitä ei enää pidetä väliaikaisena presidenttinä, totesi Euroopan unionin valtio maanantaina antamassaan julkilausumassa pitäytymällä päätöksessään alentaa hänen asemaansa.

EU: n 27 valtiota oli sanonut 6. tammikuuta, että he eivät enää voineet tunnustaa Guaidoa laillisesti sen jälkeen, kun hän menetti parlamentin päällikkönsä Venezuelassa joulukuussa pidettyjen vaalien jälkeen huolimatta siitä, että EU ei tunnustanut tätä äänestystä.

Presidentti Nicolas Maduron kiistanalaisen uudelleenvalinnan jälkeen vuonna 2018 Guaidosta tuli parlamentin pääjohtaja. Yhdysvallat ja Iso-Britannia pitävät Guaidoa edelleen Venezuelan oikeutettuna johtajana.

Väliaikaisen presidentin asema antaa Guaidolle pääsyn länsimaiden hallitusten takavarikoimiin Maduron varoihin, antaa hänelle pääsyn korkeimpiin virkamiehiin ja tukee hänen demokratia-edistäjäänsä kotimaassa ja kansainvälisesti.

EU: n 27 jäsentä sanoi yhteisessä lausunnossaan olevansa osa demokraattista oppositiota - huolimatta Euroopan parlamentin viime viikolla antamasta päätöslauselmasta, jonka mukaan EU: n hallitukset säilyttävät Guaidon valtionpäämiehen aseman.

"EU toistaa vaatimuksensa kaikkien poliittisten vastustajien, erityisesti vuoden 2015 kansalliskokoukseen valittujen oppositiopuolueiden edustajien ja erityisesti Juan Guaidon, vapaudelle ja turvallisuudelle", julkilausumassa todettiin EU: n ulkoministerikokouksen jälkeen. Brysselissä.

"EU pitää heitä tärkeinä toimijoina ja etuoikeutetuina keskustelukumppaneina", se sanoi ja vaati oppositiota yhdistymään kiistanalaista Maduron sääntöä vastaan.

Vuonna 2015 valitun yleiskokouksen järjesti oppositio, kun taas uusi kokous on Maduron liittolaisten käsissä sen jälkeen, kun oppositio kehotti venezuelalaisia ​​boikotoimaan äänestystä.

Guaido kiitti viime viikolla Euroopan parlamenttia sen tunnustamisesta kansalliskokouksen puheenjohtajaksi, lainsäätäjien komiteaksi, joka väittää olevansa maan laillinen lainsäätäjä, väittäen, että vuoden 2020 parlamenttivaalit olivat petollisia.

Reuters

https://www.voanews.com/europe/eu-states-no-longer-recognize-guaido-venezuelas-interim-president

Kommentit