Onko uusi START-sopimus alku globaalille ydinaseiden poistolle? | Deutsche Welle


 

Presidentit Biden ja Putin ovat nopeasti sopineet jatkavansa ydinaseidensa rajoittamista. Mutta kuten Teri Schultz kertoo, Washington ei ehkä voi luottaa siihen, että Kremli hillitsee Pekingin kasvavaa arsenaalia.


Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ei ollut edes ollut virassa koko päivän, kun hän muutti korvaamaan menetetyn ajan säilyttääkseen ainoan jäljellä olevan sopimuksen, joka rajoittaa Yhdysvaltojen ja Venäjän strategisten ydinaseiden määrää. Venäjä vastasi luontoissuorituksina keskiviikkona Venäjän duuman uuden START-laajennuksen hyväksymisellä melkein välittömästi.

Yksi valtava helpotuksen huokaus tuli Kaliforniasta, jossa Rose Gottemoeller, joka liittyi Stanfordin yliopistoon poistuttuaan Naton apulaispääsihteerinä vuonna 2019, oli seurannut huolestuneena kellon kutistumista kohti 5. helmikuuta sopimuksen päättyessä. Gottemoeller löi uuden START-sopimuksen venäläisten kollegoidensa kanssa Genevessä jo vuonna 2010, ja hän on kannattanut sen jatkamista vuosien ajan, vaikka Trumpin entinen hallinto ei onnistunut.

Huolimatta vakaumuksestaan ​​siitä, että molemmat hallitukset halusivat - ja sopivat tarvitsevansa - jatkamista, hän oli erittäin iloinen nähdessään, että kauppa saatiin nopeasti aikaan, varsinkin kun keskitason ydinvoimassopimus INF lopetettiin, koska Venäjä kehitti ohjusta rikkoo rajoituksia. Nyt Gottemoeller voi kuvitella yhteistyön lisäämistä.

"Esityslistalla ja horisontissa on asioita, jotka saavat minut melko optimistiseksi ydinaseiden rajoittamisen tulevaisuudesta", hän kertoi DW: lle. "Siellä on paljon mielenkiintoisia ideoita siitä, miten voimme edetä, mukaan lukien taistelukärkien rajoittaminen, keinon löytäminen näiden rajojen seuraamiseksi ja tarkistamiseksi yhteistyössä myös kiinalaisten kanssa." New STARTin laajennuksen myötä hän lisäsi: "Meillä on vankka perusta työskennellä tulevan asialistan parissa."

Keskiviikkona hän antoi peukalon Venäjän varaulkoministerin Sergei Ryabkovin tweetille, joka oli vastannut sopimusneuvotteluista Trump-tiimin kanssa, kun hän oli tyytyväinen viisivuotiseen ikkunaan, joka on nyt avoin keskustelujen laajentamiseksi.

Deutsche Welle

https://www.dw.com/en/nuclear-disarmament-treaty-russia-us-china/a-56373924

Kommentit