MAKROTALOUS. Kiinan talouden uudet suuntaukset vuonna 2021 | Xinhua


2021-01-05 23: 38: 52 | Toimittaja: huaxi

  • Kulutus voi nousta Kiinan talouden tärkeimmäksi kasvun veturiksi vuonna 2021 työmarkkinoiden elpymisen, kuluttajien luottamuksen elpymisen ja suuremman poliittisen tuen ansiosta, ekonomistit ennustivat.


  • Kiina pitää makrotalouspolitiikkansa yhtenäisenä, vakaana ja kestävänä vuonna 2021 joulukuussa pidetyn Keski-talouden työkonferenssin mukaan.

 

  • Aikana, jolloin yhteistyö ja koordinointi ovat tärkeämpiä kuin koskaan, Kiinan odotetaan edelleen avaavansa maailmaa ja turvaavansa monenvälisen kauppajärjestelmän.

 

Kirjoituksen tehnyt Xinhua-kirjailijat Hu Wenjia, Lu Yun ja You Zhixin.

Peking, 5. tammikuuta (Xinhua) - Kiinan markkinoilla kasvoi optimismi vuoden 2021 alussa, kun osakkeet nousivat ja valuutta vahvistui.

Kiinan osakemarkkinat nousivat uuteen vuoteen optimistisesti, ja vertailuindeksi Shanghai Composite -indeksi nousi 1,6 prosenttia kahden ensimmäisen kaupankäyntipäivän aikana.

ChiNext-indeksi, joka seuraa Kiinan NASDAQ-tyyppistä kasvuyritysten hallitusta, nousi 0,65 prosenttia maanantain nousun jälkeen 3,77 prosenttia.

Kiinan valuutan renminbi tai juanin keskuskurssi nousi korkeimmalle tasolle kesäkuusta 2018 lähtien 6,476: een tiistaina Yhdysvaltain dollariin nähden, kun sijoittajat pysyvät nousussa maan talouden perustekijöissä. "Kiinan valuutan arvostus kotimaisen talouden elpymisen tukemana jatkuu todennäköisesti vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla", CIB Research kertoi.

Kuluttajakysynnän voimakkaan elpymisen johdosta Kiinan taloudessa odotetaan jatkuvan pandemian jälkeisen elpymisen hienosäätöpolitiikan avulla, joka tarjoaa mahdollisuuksia maailmalle, analyytikot totesivat.

 

KULUTUKSEN PALAUTTAMINEN

Kulutus voi tulla tärkeimmäksi kasvun veturiksi Kiinan taloudelle vuonna 2021 työmarkkinoiden elpymisen, kuluttajien luottamuksen elpymisen ja suuremman poliittisen tuen ansiosta, ekonomistit ennustivat.

Virallisten tietojen mukaan Kiinan kuluttajamenot elpyivät voimakkaasti COVID-19-laskusta.

 Kulutustavaroiden vähittäismyynti, merkittävä kulutusmittari, nousi 5 prosenttia edellisvuodesta marraskuussa, toipumalla harvinaisesta 20,5 prosentin supistumisesta vuoden 2020 kahden ensimmäisen kuukauden aikana ja pysyessään laajennusalueella elokuun jälkeen.

Työllisyys, joka on tärkeä tekijä asukkaiden tulojen lisäämiseksi ja siten kulutuksen lisäämiseksi, osoitti myös elpymisen merkkejä.

Ensimmäisten 11 kuukauden aikana luotiin yhteensä 10,99 miljoonaa uutta työpaikkaa kaupunkialueella, mikä täyttää 122,1 prosenttia koko vuodelle asetetusta tavoitteesta.

Suuntauksen odotetaan jatkuvan vuoteen 2021 saakka.

Morgan Stanleyn raportin mukaan työmarkkinat palaisivat tänä vuonna ennen COVID-tasoa tarjoamalla enemmän työpaikkoja kontaktipohjaisten palvelujen segmenteillä, mikä osaltaan edistää yksityisen kulutuksen elpymistä. 

Investointipankki ennusti Kiinan todellisen yksityisen kulutuksen kasvun nousevan 12,4 prosenttiin edellisvuodesta vuonna 2021, ja sillä on suurempi rooli kasvun edistämisessä kuin viennissä ja infrastruktuuri-investoinneissa.

Lisäksi kulutuksen roolin Kiinan talouden elvyttämisessä odotetaan osoittavan joitain rakenteellisia muutoksia vuonna 2021 ja sen jälkeen.

Kiinan palvelualueilla on runsaasti tilaa elpyä tänä vuonna, etenkin matkailun, viihteen ja koulutuksen kaltaisilla aloilla, sanoi tutkimuksen päällikkö Gao Ting ja Nomura Orient International Securitiesin päästrategi.

"Jopa pitkällä aikavälillä kulutuksen osuus BKT: sta on kasvanut vuosien varrella. Luulen, että tämä suuntaus jatkuu", Gao sanoi ja lisäsi, että kuluttajat käyttävät enemmän harkinnanvaraisiin tavaroihin ja palveluihin

Kiina on luvannut ryhtyä voimakkaampiin toimenpiteisiin kotimaisen kulutuksen kasvattamiseksi vuonna 2021.

Xinhuan kanssa äskettäisessä haastattelussa kansallisen kehitys- ja uudistuskomission varapäällikkö Ning Jizhe sanoi, että Kiina parantaa kysynnänhallintaa entisestään ja laajentaa kotimaista kysyntää napauttamalla potentiaalia uusissa kulutusmalleissa.

Ningin mukaan olisi pyrittävä poistamaan joitain hallinnollisia ostorajoituksia ja edistämään palveluja, kuten vanhustenhoitoa, lastenhoitoa ja taloudenhoitoa. 

POLITIIKAN NORMALISOINTI

Kiinan makrotalouspolitiikka "normalisoituu" vuonna 2021 viime vuonna käyttöön otettujen elvytystoimien ansiosta epidemian kärsimän talouden tukemiseksi, analyytikot sanoivat.

Osana rahapoliittisia ja finanssipoliittisia tukitoimia maa laski vertailulainan korkoja kahdesti viime vuonna ja laski liikkeeseen erityisiä valtionlainoja käteisrasitettujen yritysten auttamiseksi.

Poliittisen kannustimen kapeneminen tulee olemaan hyvin asteittaista ja mitattua, sanoi Standard Charteredin vanhempi kiinalainen ekonomisti Li Wei ja lisäsi, että pankki odotti, että maan sosiaalirahoituksen kokonaiskasvu hidastuu viime vuoden noin 15 prosentista noin 10 prosenttiin vuodessa.

Kiina pitää makrotalouspolitiikkansa johdonmukaisena, vakaana ja kestävänä vuonna 2021 joulukuussa pidetyn Keski-talouden työkonferenssin mukaan. 

"Meidän on pyrittävä toteuttamaan kohdennettuja ja tehokkaita politiikkoja, emme saa tehdä jyrkkiä käännöksiä ja kiinnittää huomiota politiikkojen ihanteelliseen ajoitukseen, laajuuteen ja vaikutuksiin", kokous totesi. Kokouksessa tehtyjen päätösten mukaisesti keskuspankki on vannonut toteuttavansa varovaisen rahapolitiikan, joka on joustava, tarkka, kohtuullinen ja maltillinen vuonna 2021, samalla kun se kulkee hienolla linjalla talouden elpymisen ja riskien ehkäisemisen välillä.

Finanssipolitiikassa valtiovarainministeri Liu Kun on sitoutunut tekemään finanssipolitiikasta kestävämpää menojen mittakaavan ja vahvuuden suhteen ja pitämään valtion yleisen vipuvaikutussuhteen vakaalla tasolla, jotta politiikan tila jää tulevaisuuden riskien ja haasteiden torjumiseksi.

"Odotamme alijäämämäärän hitaammaksi tänä vuonna, koska Kiinan kasvu on pitkälti normalisoitunut", Li sanoi.

JAETTU KÄYTTÖÖNOTTO

Aikana, jolloin yhteistyö ja koordinointi ovat tärkeämpiä kuin koskaan, Kiinan odotetaan edelleen avaavansa maailmaa ja turvaavansa monenvälisen kauppajärjestelmän.

Marraskuussa 2020 15 Aasian ja Tyynenmeren maata, mukaan lukien Kiina, allekirjoittivat alueellisen kattavan talouskumppanuuden, mikä merkitsi maailman suurimman kaupparyhmän perustamista.

Vain kuukautta myöhemmin Kiina ja Euroopan unioni (EU) saivat päätökseen aikataulun mukaiset investointisopimusneuvottelut, mikä oli vaikeasti saavutettu saavutus 35 neuvottelukierroksen jälkeen, joissa molemmat osapuolet tarjosivat korkeatasoisia, molempia osapuolia hyödyttäviä markkinoillepääsysitoumuksia. 

Ponnistelut monenvälisen kaupan edistämiseksi ovat suuri sysäys markkinoiden tunteisiin, mikä heijastaa sitä, että suurin osa maailmantaloudesta tukee edelleen monenvälisyyttä, Li sanoi.

Kiinan Euroopan unionin kauppakamarin puheenjohtaja Joerg Wuttke sanoi, että liike-elämä odottaa innolla Kiinan ja EU: n investointisopimuksen yksityiskohtien julkistamista.

"Vahva sopimus olisi vahva lausunto siitä, että rakentava sitoutuminen voi tuottaa tuloksia", hän sanoi.

Samaan aikaan Keskitalouskonferenssin mukaan Kiina harkitsee myönteisesti liittymistä Tyynenmeren alueen kumppanuutta koskevaan kattavaan ja edistykselliseen sopimukseen, mikä osoittaa edelleen Kiinan sitoutumista avoimempaan ja osallistavampaan kasvuun.

Tulevaisuudessa Kiina on sitoutunut avaamaan edelleen kauppaa ja investointeja näiden sopimusten täytäntöönpanolla, mikä syventää alueellista yhdentymistä, laajentaa markkinoille pääsyä ja parantaa teknologista innovaatiota, Gao sanoi.

■ (Videotoimittajat: You Zhixin, Sun Qin, Fan Haoyu, Huang Aiping; Videon toimittajat: Zhu Longchuan, Huang Aiping)

Xinhua-uutiset

http://www.xinhuanet.com/english/2021-01/05/c_139644073.htm

Kommentit