XINHUA: Kiina julkaisee valokopioita Dunhuangin muinaisesta tiibetiläisestä kirjallisuudesta


 

LANZHOU, 14. tammikuuta (Xinhua) - Kiina on julkaissut ensimmäistä kertaa valokopioita muinaisesta tiibetiläisestä kirjallisuudesta, joka vietiin Ranskaan vuosisataa sitten kuuluisasta Mogao Grottoesista.


Dunhuangin käsikirjoitukset löydettiin ensimmäisen kerran vuonna 1900 Mogao Grottosista, joka on Unescon maailmanperintökohde Luoteis-Kiinan Gansun maakunnassa. Niitä on yli 60000, joissa on historiaa, politiikkaa, uskontoa ja kansan tapoja. Luvut ovat peräisin 4. – 11. Vuosisadalta, suurin osa käsikirjoituksista on kiinankielisiä, mutta jotkut ovat edustettuina muilla etnisillä kielillä, mukaan lukien tiibetiläiset.

1900-luvun alkupuolella suuri määrä Dunhuangin tiibetiläisiä käsikirjoituksia vietiin maihin kuten Ranska ja Britannia. Tällä kertaa koottu ja julkaistu tiibetiläinen kirjallisuus on nyt säilytetty Ranskan kansalliskirjastossa.

Luoteis-Minzun yliopisto ja Shanghai Chinese Classics Publishing House yhdessä Ranskan kansalliskirjaston toimittajien kanssa laativat valokopiot, jotka on julkaistu 35 osassa sarjana, ja yli 28 000 teräväpiirtokuvaa on esitetty numeerisessa järjestyksessä.

Sarja sisältää tiibetiläistä kirjallisuutta 7. – 10. Vuosisadalla, joka kattaa buddhalaisia ​​kirjoituksia, historiallisia teoksia, sopimuksia, laillisia tekstejä ja kirjeitä. Julkaisujen odotetaan valaisevan sosioekonomista toimintaa ja etnisten ryhmien välistä kulttuurivaihtoa Tubon hallituskaudella Dunhuangissa.

Toimitusryhmällä kesti noin 15 vuotta järjestää ja koota asiakirjat kiinaksi ja tiibetiksi. Se on ensimmäinen kerta, kun koko Ranskassa säilytetty tiibetiläinen kirjallisuus on julkaistu valokopioina, kertoi sarjan päätoimittaja Tsering.

Kiina aikoo myös koota ja julkaista Britanniassa säilytetyt muinaiset tiibetiläiset käsikirjoitukset vuonna 2021. Kiinalaiset tutkijat digitalisoivat antiikin kirjallisuutta maan pyrkimysten avulla tutkia ja säilyttää erottuva Tiibetin kulttuuri. Tiibetin käsikirjoituksiin perustuvan tietokannan ennustetaan mahdollistavan koko tekstin noutamisen tulevaisuudessa, Tseringin mukaan.

Lähde: Xinhua | 2021-01-14 18: 44: 26 | Toimittaja: huaxia

Xinhua

http://www.xinhuanet.com/english/2021-01/14/c_139667852.htm

Kommentit