KGB-päällikkö paljasti autopommi-iskun suunnittelun Ukrainassa, jossa tapettiin toimittaja | Russia Today-uutiset


Kiovan mukaan Valko-Venäjän KGB-päällikkö väitettiin nauhoittaneen suunnitelman räjäyttää Ukrainassa toimiva toimittaja Sheremet, joka myöhemmin tapettiin autopommissa

Ukrainan sisäasiainministeriö on myöntänyt tallenteita, joissa Valko-Venäjän KGB: n turvallisuuspalvelun edustajat väittivät suunnittelevan Kiovassa toimivan toimittajan Pavel Sheremetin murhan, joka kuoli vuonna 2016 räjähdyksessä.

Ministeriön tiedottaja Artem Ševtšenko sanoi maanantaina kommenteissaan Ison-Britannian valtion lähetystoiminnan harjoittajalle BBC: lle, että 24 minuutin nauhan vapauttaminen, jolla kerrotaan suunnitelma juontaja-toimittajan tappamiseksi, tukee Kiovan versiota tapahtumista.

Brysselissä toimivan EUobserver-uutissivuston julkaiseman äänityksen sanotaan olevan peräisin vikasta, joka sijoitettiin vuonna 2012 Minskin toimistoon Vadim Zaitseville, joka oli tuolloin salaisen vakoojaviraston puheenjohtaja. Ääni nauhalla, jonka ilmoitetaan olevan Zaitsevin, keskustellaan Sheremetistä KGB: n alfa-ryhmän, eliitin terrorismin vastaisen yksikön, upseerien kanssa.

Kuvailemalla toimittajaa "kipu perseeseen", nauhalla oleva ääni sanoo, että "istutamme [pommin] ja niin edelleen, ja tämä f *** rotta otetaan alas paloina - jalat yhteen suuntaan, kädet toiseen suuntaan. Jos kaikki [näyttää] luonnollisilta syiltä, ​​se ei tule ihmisten mieleen samalla tavalla. "

Eräässä uudessa kommentissa, joka todennäköisesti lisää maan viranomaisten valvontaa, Zaitsev ilmoitti sanoneen, että "presidentti odottaa näitä operaatioita". Valkovenäjän pitkäaikainen johtaja Alexander Lukašenko on jo tuominnut EU: n ja Yhdysvaltojen joukkomielenosoitusten käsittelystä. Kymmenet tuhannet ovat lähteneet kaduille maassa sen jälkeen, kun hän julisti voiton elokuun presidentinvaaleissa, ja oppositioryhmät ja monet kansainväliset tarkkailijat vaativat, että hän oli vankina hänen hyväkseen.

Sheremet kuoli sen jälkeen, kun hänen kumppanilleen, joka perusti Ukrainska Pravda -uutissivuston, kuuluva auto räjähti Kiovan keskustassa heinäkuussa 2016. Tuolloin Ukrainan sisäministeriön avustaja Zoryan Shkiryak kertoi toimittajille, että tutkijat epäilivät, että omistettu räjähde oli ollut aiheutti räjähdyksen. Hän lisäsi, että viranomaiset eivät voineet sulkea pois "Venäjän erityispalvelujen osallistumista" Sheremetin kuolemaan.

Kolme ihmistä syytetään Ukrainassa jo tapauksesta, mukaan lukien rock-muusikko Andriy Antonenko, lastenkirurgi Yulia Kuzmenko ja asevoimien sairaanhoitaja Yana Dugar. Tutkijoiden mukaan Dugar oli avustanut tontin valmisteluissa, kun taas Antonenko ja Kuzmenko olivat suorittaneet pommituksen. Syytetyn asianajajat kertoivat BBC: lle, että uudet paljastukset "tuhoavat täysin syyttäjien esittämän tapahtumien hullun version". Shevchenko vaatii kuitenkin, että uudet paljastukset eivät vaikuta tapaukseen, koska uskottiin jo, että he olivat toimineet muualta saatujen määräysten nojalla.

Jotkut todennäköisesti kyseenalaistavat äänitteiden oikeellisuuden, kun otetaan huomioon, että Kiova on aiemmin osoittanut sormea ​​ulkomaisiin pääkaupunkeihin, joilla on vähemmän vankkoja todisteita. Vuonna 2018 ukrainalaisen toimittajan Arkady Babchenkon ilmoitettiin murhatun hänen pääkaupunginsa ulkopuolella. Maan silloinen pääministeri Volodymyr Groysman väitti, että hänen tappamisensa liittyi hänen raporttiinsa "Venäjän hyökkäyksestä", länsimielisten tiedotusvälineiden laajasti esittämissä huomautuksissa.

Vain päivää myöhemmin Babtšenko esiintyi yllättävällä tavalla Ukrainan televisiossa maan turvallisuuspalvelujen edustajien rinnalla. He väittivät, että hän oli ollut mukana pistooperaatiossa, joka oli suunniteltu maassa työskentelevien venäläisten "agenttien" poistamiseksi.

RT

https://www.rt.com/russia/511602-kiev-belarus-assassination-sheremet/

Kommentit