Kurillin saaret: Venäjä ja Japani matkaavat "pikaisesti" kohti rauhansopimuksen allekirjoittamista | TASS


 
  • Maailma, 1. joulukuuta, 11:58 (TASS) - Japani aikoo siirtyä askel askeleelta kohti Kuril-saarten kysymyksen ratkaisemista Tämä asia on ratkaistava mahdollisimman pian, Japanin pääministeri Yoshihide Suga sanoi

TOKIO, 1. joulukuuta 2020, (TASS) - Japanin viranomaiset aikovat siirtyä askel askeleelta kohti eteläisen Kuril-saaren kysymyksen ratkaisemista ja rauhansopimuksen allekirjoittamista Venäjän kanssa, Japanin pääministeri Yoshihide Suga sanoi tiistaina Hokkaidon kansan kanssa pidetyssä tapaamisessa. 

"Vaikka sodan jälkeen on kulunut 75 vuotta [Venäjän ja Japanin välillä], pohjoisten alueiden [Etelä-Kuril-saaret] ongelma on edelleen ratkaisematta ja rauhansopimus on edelleen allekirjoittamaton. Uskomme, että tämä asia on ratkaistava mahdollisimman pian", hän sanoi NHK:n mukaan.

"Syyskuussa puhelimessani Venäjän presidentin [Vladimir] Putinin kanssa kerroin hänelle aikomuksestani saada asia päätökseen luovuttamatta sitä tuleville sukupolville. Aiomme siirtyä askel askeleelta kohti pohjoisten alueiden kysymyksen ratkaiseminen ja kohti rauhansopimusta, joka on maamme pääkurssi."

"Moskova ja Tokio käyvät neuvotteluja rauhansopimuksesta toisen maailmansodan lopusta lähtien 1900-luvun puolivälissä. Eteläisen Kurilin saarien itsemääräämisoikeus on edelleen tämän prosessin suurin este.

Vuonna 1945 koko saaristosta on tullut osa Neuvostoliittoa, mutta Japani haastaa Iturupin, Kunashirin, Shikotanin ja pienempien asutumattomien saarten suvereniteetin, joka tunnetaan Japanissa nimellä Habomai. Venäjän ulkoministeriö on toistuvasti korostanut, että Venäjän suvereniteetilla näillä saarilla on kansainvälinen oikeudellinen perusta ja että sitä ei voida kyseenalaistaa.

TASS

https://tass.com/world/1229889

Kommentit