Venäjän kukoistava maataloustuotanto on kasvanut 20 prosenttia viimeisten kuuden vuoden aikana: RT


  • Venäjästä uusi vehnän supervalta: Vienti on kaikkien aikojen huipputasolla


Venäjältä peräisin olevan vehnän maailmanlaajuisen viennin määrän vuosina 2020--2021 (joka alkoi 1. heinäkuuta) on tarkoitus lähestyä satovuoden 2017--2018 historiallista ennätystasoa, sanotaan Sovekonin tutkimuskeskuksen raportissa.

Sen asiantuntijat ovat nostaneet Venäjän vehnätuotteiden ennusteen miljoonalla tonnilla (2,5 prosenttia) 40,8 miljoonaan tonniin. "Uusi vehnäviennin ennuste on hieman alle kaikkien aikojen ennätyksen, 40,9 miljoonaa tonnia, joka saavutettiin maatalousvuosina 2017-2018", raportissa todetaan.

Arvioitu ohran ja maissin tarjonta on laskettu 4,9 miljoonaan tonniin ja maissin 3,9 miljoonaan tonniin. Maan viljan, palkokasvien ja jalostettujen tuotteiden viennin arvioidaan olevan 51,2 miljoonaa tonnia, mikä on 0,4 miljoonaa tonnia (0,8 prosenttia) edellistä ennustetta enemmän.

Ennuste tehtiin ottaen huomioon useiden Venäjältä peräisin olevien viljakasvien vientikiintiöt helmikuusta lähtien. Siinä ei otettu huomioon viljan vientitullin mahdollista käyttöönottoa, Sovekon sanoi. "Jos kiintiö korvataan vientitullilla, vehnän vienti on todennäköisesti vähäisempää. Mahdollisen tarkistuksen voidaan arvioida olevan noin useita miljoonia tonneja", se selitti.

Venäjän kukoistava maataloustuotanto on kasvanut 20 prosenttia viimeisten kuuden vuoden aikana. Maa on onnistunut tarttumaan yli puoleen maailman vehnämarkkinoista viime vuosina ja siitä on tullut maailman suurin viljan viejä puskurisatojen ja houkuttelevan hinnoittelun ansiosta. 2000-luvun alkupuolelta lähtien Venäjän osuus maailman vehnämarkkinoista on nelinkertaistunut. Vuosina 2018--2019 Venäjä toimitti 35,2 miljoonaa tonnia vehnää maailmanmarkkinoille.

Russia Today

https://www.rt.com/business/507757-russia-record-wheat-exports/
Kommentit