Kiina suunnittelee tutkimuskeskusta kuuhun: “Avaruuskilpailun mullistavaa” | CGTN


Pian sen jälkeen, kun Kiinan Chang'e-5-kuunäytteenottaja laukaistiin avaruuteen, Kiinan avaruusohjelmassa työskentelevä virkamies mainitsi jälleen suunnitelman kuututkimusasemasta.


"Chang'e-6, 7 ja 8 toteutetaan vähitellen", sanoi Kiinan kansallisen avaruushallinnon (CNSA) pääsihteeri Xu Hongliang, joka on Kiinan vastaava NASA.

"Suunnitteilla on myös kansainvälinen kuututkimuspiste", hän lisäsi.

Kuupohja isännöi hyvin todennäköisesti ensimmäisiä ihmisiä, jotka elävät muun pallon kuin maapallon pinnalla, mikä voi tehdä historiaa.

Milloin näemme sen tapahtuvan? Kymmenessä vuodessa ehkä.

CNSA: n johtaja Zhang Kejian, joka pääsi TIME 100 -luettelon 2019 versioon, kertoi medialle jo vuonna 2019, että kuutukikohta valmistuu "noin 10 vuoden kuluttua".

Kiina on jo edistynyt jonkin verran itsenäisen "Yuegong-1" -laboratorion kanssa, joka voi auttaa ihmisiä selviytymään Kuulla. Varhaiset kokeet vuosina 2017 ja 2018 osoittivat, että vapaaehtoiset voivat selviytyä vuodessa laboratoriossa.

Yhteensä 97 prosenttia laboratoriosta on itsenäinen. Tämä tarkoittaa sitä, että Kiinan on lähetettävä kuukaudelle vain kolme prosenttia tavaroista joka vuosi pitääkseen laboratorion käynnissä koko ajan.

Vielä tärkeämpää on, että se on Kiinan johtama kansainvälinen projekti, johon osallistuvat muut avaruusvallat kuten Venäjä ja Eurooppa.

"Se sijaitsee todennäköisesti kuun eteläpäässä", Wu Weiren, Kiinan kuuprojektin pääinsinööri. "Sitä käytetään vain rauhantarkoituksiin ja siitä on hyötyä kaikille osapuolille."

Venäjä on jo hylännyt Yhdysvaltojen kehotukset rakentaa kuulaboratorio yhdessä ja valinnut sen sijaan kumppaniksi Kiinan. Ja Eurooppa kiinnittää myös tarkkaa huomiota Kiinan kuuprojektiin ja etsii yhteistyön mahdollisuuksia.

USA ei ehkä ole tällä kertaa onnekas, koska he estivät itsensä kaikista Kiinan avaruusohjelmista vuodesta 2011 lähtien.

Mahdollinen ase?

Scifi-faneille tämä saattaa muistuttaa heitä Netflix-TV-komediasarjasta "Space Force", joka kuvaa kuvitteellista taistelua Kiinan ja Yhdysvaltojen kuun miehistön välillä, joka tuhosi molempien maiden kuutukikohdan.

Vaikka komedia sai avaruussodan näyttämään hauskalta, todellisuus on, että kuupohjaa voitaisiin mahdollisesti käyttää aseena.

"Me kiinalaiset vastustamme avaruussotaa", sanoi Kiinan kuuhankkeen johtava tutkija Ouyang Zhiyuan. "Mutta se ei estä muita käyttämästä kuuta sodissa."

Korkean maan hallinta voi olla hyödyllistä sotilaille. Siksi ihmiset vangitsevat vuorenhuiput ja rakentavat linnoja taisteluiden aikana. Nykyaikaisessa sodankäynnissä lentokoneita ja satelliitteja käytetään usein korkeuden tarjoamiseksi.

Korkein paikka, jonka ihmiset ovat koskaan saavuttaneet, on kuu.

"Jokainen avaruusvoima sanoo haluavansa rakentaa tutkimuslaitoksia kuuhun", Ouyang kertoi Global People -lehdelle, "mutta se on vain tekosyy. Se, mitä he todella haluavat, on maan miehittäminen Kuulla."

Ouyang kuvaili mahdollisuutta asettaa kevyitä aseita kuuhun. Tällainen ase voi osua maapallon kohteeseen alle kahdessa sekunnissa.

"Ja et voi tuhota asetta, koska se on liian kaukana", hän lisäsi.

Loputon energia?

Kuu voi auttaa ihmisiä tuhoamaan itsemme, mutta se voi myös auttaa meitä selviytymään kauemmin maailmankaikkeudessa.

Kuulla ei ole ilmakehää, joten auringonvaloa on runsaasti. Tämä tekee kuusta erinomaisen paikan rakentaa aurinkovoimaloita - ehkä parempi kuin missään muualla maan päällä.

Lisäksi kuu voi auttaa meitä rakentamaan "loputtoman" energialähteen - keinotekoisen auringon.
https://news.cgtn.com/news/2020-11-26/China-is-planning-a-moon-research-base-that-may-reshape-the-space-race-VJgJ2eElxe/index.html


Kommentit