Lavrov, TASS: Venäjä on valmis työskentelemään Yhdysvaltojen kanssa uusien asevalvontasopimusten parissa


Yhdysvaltain puolen ehdot muotoiltiin uuden START-sopimuksen ja osapuolten toimivallan ulkopuolella, Lavrov sanoi.

Moskova, 16. lokakuuta, (TASS) - Venäjä on valmis työskentelemään Yhdysvaltojen kanssa uusien strategisten vakaus- ja asevalvontasopimusten parissa, ulkoministeri Sergey Lavrov sanoi presidentti Vladimir Putinin tapaamisessa Venäjän turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenten kanssa perjantaina.

"Rakas Vladimir Vladimirovich [Putin], olemme neuvojesi mukaan olleet melko tiiviissä yhteydessä amerikkalaisten kollegojemme kanssa kaikilla strategisilla vakauskysymyksillä, erityisesti korostamme aloitettanne, joka on edelleen voimassa ja on yhä tärkeämpi tekemään päätös voimassa olevan uuden START-sopimuksen [Sopimus strategisten hyökkäysaseiden vähentämistä ja rajoittamista koskevista toimenpiteistä] voimassaolon jatkamisesta, joka päättyy helmikuussa ilman ennakkoehtoja. Vahvistamme samalla, että olemme valmiita jatkamaan työtä uusien sopimusten parissa. ", Lavrov sanoi.

"Suostumuksellasi teimme erityisiä ehdotuksia strategisen vakauden kattavan lähestymistavan kehittämiseksi, jotka siirrettiin Yhdysvaltojen puolelle. Vastauksena amerikkalaiset antoivat meille ehdotuksensa, jotka esitettiin uuden START-sopimuksen jatkamisen edellytyksinä. Lisäksi nämä ennakkoedellytykset ovat melko lukuisat", Venäjän ulkoministeri sanoi.

Yhdysvaltojen puolen ehdot muotoiltiin sopimuksen ja osapuolten toimivallan ulkopuolella, Lavrov sanoi.

"Kriittinen tilanne on jossain määrin kehittynyt, koska olen jo sanonut, että sopimuksen voimassaolo päättyy helmikuun alussa. Sen voimassaolo päättyy, jos molemmat osapuolet eivät ole sopineet sopimuksessa määrättyjen menettelyjen mukaisesti sen jatkamisesta. Itse asiassa työ sopimuksen välittömään jatkamiseen ilman sopimuksessa ehdottomia ehtoja ei ole vielä alkanut ", Venäjän korkein diplomaatti sanoi.

Amerikan yhdysvaltojen ja Venäjän federaation välinen sopimus strategisten hyökkäysaseiden vähentämistä ja rajoittamista koskevista toimenpiteistä (uusi START-sopimus) allekirjoitettiin vuonna 2010, ja se tuli voimaan 5. helmikuuta 2011.

Asiakirjassa määrätään, että seitsemän vuoden kuluttua voimaantulosta kullakin osapuolella ei saa olla yli 700 käyttöönotettua mannertenvälistä ballistista ohjusta (ICBM), sukellusveneiden laukaisemaa ballistista ohjusta (SLBM) ja strategista pommikoneita sekä enintään 1 550 taistelupäätä. käyttöönotetuissa ICBM: issä, käytetyissä SLBM: issä ja strategisissa pommikoneissa sekä yhteensä 800 käytössä olevissa ja käyttämättömissä ICBM-laukaisimissa, SLBM-laukaisimissa ja strategisissa pommikoneissa.

Uusi START-sopimus on voimassa 10 vuoden ajan vuoteen 2021 asti, ellei sitä korvata myöhemmällä sopimuksella. Sitä voidaan pidentää enintään viidellä vuodella (eli vuoteen 2026 asti) osapuolten yhteisellä suostumuksella.

Moskova on useaan otteeseen pyytänyt Washingtonia olemaan viivyttämättä sopimuksen mahdollista jatkamista.

TASS

https://tass.com/defense/1213053

Kommentit