Miksi Putin on kaikkien Jeesukseen uskovien amerikkalaisten liittolainen | TheConversation.comMiksi Putin on amerikkalaisten evankelikaalien liittolainen

Amerikkalaisten evankelikaalien ja Venäjän läheisestä suhteesta on viime aikoina keskusteltu laajalti tiedotusvälineissä. Erityisesti oikeusministeriö purki heinäkuussa rikosvalituksen venäläisestä naisesta Maria Butinasta, joka yritti käyttää tähtien täynnä olevaa National Prayer Breakfastia "takana viestintäkanavana" merkittävien amerikkalaisten uskonnollisten ja poliittisten johtajien kanssa. .

Heidän joukossaan on Franklin Graham, tunnetun evankelistan, Billy Grahamin poika, ja vaikutusvaltaisen Billy Graham Evangelistic Associationin johtaja.

Vuonna 2015 Graham vieraili tunnetusti Venäjällä, jossa hän tapasi lämpimästi presidentti Vladimir Putinin. Tuon matkan aikana Putin kertoi kertovansa, että hänen äitinsä oli pitänyt kristillisen uskonsa kommunistihallinnossa. Graham puolestaan ​​kiitti Putinia ortodoksisen kristinuskon tuesta, vastakohtana Venäjän "positiivisille muutoksille" ateistisen sekularismin nousulle Yhdysvalloissa.

Mutta se ei aina ollut niin. Amerikkalaisten evankelikaalien mielestä Neuvostoliitto ja muut kommunistiset maat olivat aikoinaan maailman suurin uhka heidän uskolleen.

He harjoittivat dramaattista ja laitonta toimintaa, salakuljetettiin Raamattuja ja muuta kristillistä kirjallisuutta rajojen yli. Ja silti tänään Venäjä on heidän ratkaiseva liittolainen.

Raamatun salakuljetus

1950-luvulta lähtien, mutta 1970- ja 1980-luvuilla voimistuen, Yhdysvaltain ja Euroopan evankelikaalit esittivät olevansa läheisessä yhteydessä kristittyihin, jotka kärsivät kommunististen hallitusten käsissä.

Yksi evankelinen ryhmä, joka syntyi tällä hetkellä, oli ”Avoimet ovet”, jonka päätavoitteena oli työskennellä ”vainottujen kristittyjen” hyväksi ympäri maailmaa. Sen perusti veli Andrew Vanderbijl, hollantilainen pastori, joka salakuljetti Raamattuja Neuvostoliittoon ja Itä-Eurooppaan.

Veli Andrew ja muut evankeliset väittivät, että mitä kommunististen maiden kristityt todella tarvitsivat, olivat Raamatut - evankelinen näkemys Raamatun henkilökohtaisen lukemisen keskeisestä asemasta uskollisten ylläpitämiseksi. Ja Raamattuja oli vaikea saada aikaan. Vuonna 1978 Time-lehti kertoi,

"Kristityn mahdollisuudet ostaa Raamattu avoimesti ovat tällä hetkellä hyvät Puolassa, epätasaiset Itä-Saksassa, vaikeat Tšekkoslovakiassa ja Unkarissa ..., erittäin vaikeat Romaniassa, käytännöllisesti katsoen mahdottomat Neuvostoliitossa ja Bulgariassa. Raamatun ostaminen on Albaniassa out-and-out-rikos. "

Hän muutti salakuljetuksen antikommunistiseksi poliittiseksi teatteriksi. Kun hän lähti kohti rajaa erityisen varustellulla ajoneuvolla, jonka piilotettu osasto mahti jopa 3000 Raamattua, hän rukoili. Erään kristillisissä aikakauslehdissä julkaistun ilmoituksen mukaan hän sanoi:

Herra, matkatavaroissani olen kieltänyt kirjoituksia, jotka haluan viedä lapsillesi rajan yli. Kun olit maan päällä, teit sokeiden silmien näkyviin. Rukoilen nyt, että silmät näkevät sokeana. Älä anna vartijoiden nähdä näitä asioita, joita et halua heidän näkevän. ”

Vanderbijlin muistelmasta "Jumalan salakuljettaja" tuli bestseller, kun se julkaistiin vuonna 1967.

Jeesuksen vieminen kommunistiseen maailmaan

1970-luvun alkuun mennessä protestanttisia järjestöjä oli yli 30, jotka harjoittivat jonkinlaista kirjallisuuden salakuljetusta, ja ryhmien välillä käytiin kovaa, joskus melko ikävää kilpailua.

Heidän työnsä riippui heidän karismaattisista johtajistaan, jotka käyttivät varainhankintaan usein sensationistisia lähestymistapoja.

Esimerkiksi vuonna 1966 Romanian pastori Richard Wurmbrand, joka ilmestyi senaatin oikeuslaitoksen komitean sisäisen turvallisuuden alivaliokunnassa, riisui vyötärön ja kääntyi näyttämään syvästi arpisen selkänsä.

...

Lue lisää:

Kommentit