Ydinvastakkainasettelu lievenee: Yhdysvallat ja Venäjä edistyivät asevalvontaneuvotteluissa - Pompeo | TASS-uutiset

Washington toivoo uutta kokousta lähitulevaisuudessa

WASHINGTON, 6. elokuuta 2020, (TASS) - Yhdysvallat ja Venäjä ovat edistyneet asevalvontaneuvotteluissa, ja Washington toivoo uutta kokousta lähitulevaisuudessa, Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi keskiviikkona pidetyssä tiedoitustilanteessa.

"Viime muutaman kuukauden aikana olemme työskennelleet ahkerasti saadaksemme kolme maata, joilla on suurin ydinvoimavarat - Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina - käymään strategista vuoropuhelua siitä, miten etenemme yhdessä vähentääkseen riskiä maailmalle, että näitä massiivisia aseita käytetään, ja olemme edistyneet venäläisten kanssa. Meillä on ollut kaksi hyvää kokoontumista; toivon, että meillä on yksi aikaisemmin liian kauan ", hän sanoi.

"Ja toivomme, että kiinalaiset päättävät osallistua. Mielestämme se on heidän etujensa mukaista. Tiedämme, että se on maailman etujen mukaista", Pompeo sanoi luottavaisesti.

"Toivon, että he osallistuvat siihen. Toivomme, että venäläiset kehottavat heitä osallistumaan siihen, ja toivomme, että koko maailma ymmärtää, että on erittäin tärkeää, että ne kolme ydinvoimaa, jolla on merkittävät resurssit ja kyvyt, kokoontuvat yhdessä luoda vankempi ja vakaampi strateginen tilanne ydinaseiden käytön lisäksi myös niiden leviämisen vaarojen suhteen ", hän lisäsi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi vastatessaan TASS-kysymykseen 4. marraskuuta 2019, että Yhdysvallat haluaisi tehdä uuden aseiden valvontasopimuksen Venäjän ja Kiinan, ja ehkä joidenkin muiden maiden kanssa. Trump kuitenkin kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, yrittikö Washington jatkaa New START -sopimusta (strateginen aseiden vähentämissopimus). Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies ilmoitti 9. huhtikuuta, että Yhdysvaltojen hallinto harkitsee mahdollisuutta jatkaa perussopimusta ottaen huomioon nykyiset uhat sekä Venäjän valmius uudistaa sopimus ilman ennakkoehtoja.

Uusi START-sopimus päättyy vuoden 2021 alussa, elleivät Moskova ja Washington sovi sen uusimisesta. Amerikan yhdysvaltojen ja Venäjän federaation välinen sopimus strategisten loukkaavien aseiden edelleen vähentämistä ja rajoittamista koskevista toimenpiteistä (uusi START-sopimus) tuli voimaan 5. helmikuuta 2011. Asiakirjassa määrätään, että seitsemän vuoden kuluttua sen voimaantulosta kullakin osapuolella ei saa olla enempää kuin 700 mantereiden välistä ballistista ohjuketta (ICBM), sukellusveneiden käynnistämiä ballistisia ohjuksia (SLBM) ja strategisia pommikoneita, samoin kuin enintään 1 500 taistelupäätä käyttöön otetuissa ICBM: issä, käyttöön otettuja SLBM: iä ja strategisia pommikoneita, ja yhteensä 800 käyttöönotettua ja käyttämätöntä ICBM-kantorakettia, SLBM-kantoraketteja ja strategisia pommikoneita.

Uusi START-sopimus on voimassa kymmenen vuoden ajan 5 päivään helmikuuta 2021 saakka, ellei sitä korvata ennen kyseistä päivää myöhemmällä sopimuksella strategisten hyökkäävien aseiden vähentämisestä ja rajoittamisesta. Sitä voidaan myös jatkaa enintään viidellä vuodella (eli vuoteen 2026 asti) osapuolten yhteisellä sopimuksella.

Moskova on toistuvasti kehottanut Washingtonia olemaan lykkäämättä sitä sopimusta, jota se kuvaa kultaisena standardina aseriisunnassa.

TASS

https://tass.com/world/1186299

Kommentit