"Hitler" ei hyväksynyt ydinaseita... | Amerikan ydinaseiden nopea sodanjälkeinen lisäys | GlobalResearch


Ydinaseiden puutostila 2. maailmansodan alkuvuosina antoi pontta ydinasevarustelulle

Uudenvuodenpäivään 1951 mennessä Yhdysvallat oli lisännyt atomipommivarastoa moninkertaisesti tarpeeksi pyyhkimään Neuvostoliiton. Kesäkuussa 1946 armeijalla oli yhdysvaltalaisten sotasuunnittelijoiden turhautumisen vuoksi vaatimaton yhdeksän atomipommia. Alle viisi vuotta myöhemmin maailman johtava voima hankki kuitenkin 400 tällaisen pommin arsenaalin. Sodanjälkeisten vuosien edetessä Amerikka karkotti ydinaseita "kuin makkarat" lainatakseen Neuvostoliiton presidentin Nikita Hruštšovin lauseen.

Huolimatta siitä, että Japani kärsi kahden atomihyökkäyksen kärsimyksestä elokuussa 1945, Amerikan ydinvoima kohdistui todella Neuvostoliiton suuntaan. Hiroshimaan ja Nagasakiin tehdyt atomi-iskut, joissa lopulta tapettiin yli 200 000 ihmistä, tarkoitettiin edelleen varoitusviestinä Neuvostoliitolle.

Yhdysvaltain kenraali Leslie Groves, joka on vastuussa "Manhattan-projektina" tunnetusta ydinohjelmasta, oli vuonna 1944 vahvistanut, että neuvostoliittolaiset tunnistettiin Amerikan todelliseksi pitkäaikaiseksi viholliseksi. Los Alamosissa, New Mexico, kenraali Groves oli paljastanut tämän pommin Joseph Rotblatille, Puolassa syntyneelle ydinfyysikolle. Rotblat sanoi monta vuotta myöhemmin,

"Uskoin, että meidän piti kehittää pommi pelotteena saksalaisille, jotka uskoimme - väärin - myös kehittivät pommia. Juuri silloin [1944] Groves mainitsi, että pommin valmistamisen todellinen tarkoitus oli hallita neuvostoliittoa. Olin kamalasti järkyttynyt ”.

Rotblatille ei ollut tiedossa, että Hitler oli jo kesäkuussa 1942 päättänyt vastustaa atomipommin kehittämistä - sekä rodullisin että käytännöllisin perustein - kuten natsisotaministeri Albert Speer, joka on kolmannen valtakunnan voimakkaimpia hahmoja, on toistuvasti esittänyt. . Kesään 1944 mennessä liittoutuneiden tiedustelutiedot virtasivat siinä, että natsien atomipommia ei ollut olemassa. Jo tätä aikaisemmin, vuoden 1943 lopulla, Saksassa toimiva brittiläinen vakooja Paul Rosbaud oli ilmoittanut esimiehilleen natsien ydinohjelman käyttämättömyydestä. Nämä tärkeät tiedot välitettiin myöhemmin Manhattan Projectin älypalveluille ja kenraali Grovesille.

Sillä välin vuoden 1944 lopussa Rotblat oli kestänyt tarpeeksi ja eronnut Manhattan-projektista moraalisista syistä, ainoa sellainen tiedemies. Jos natseilla ei ollut ydinsuunnitelmia, kuten venäläiset eivät olleet tuolloin vakavasti, olisiko todella syytä jatkaa atomiaseiden kehittämistä? Se johtaisi väistämättä ydinaseiden leviämiseen ja asettaisi ihmislajit, mukaan lukien amerikkalaiset, lisääntyvään vaaraan.

Seuraavien vuosikymmenien aikana Rotblatista tuli itse merkittävä ydinvoiman vastainen puolustaja ja aktivisti. Vain muutama kuukausi ennen kuolemaansa elokuussa 2005, 96-vuotias, Rotblat kirjoitti avoimen kirjeen Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille kirjoittamalla, että:

"Ainoa tapa estää ydinaseiden leviäminen ja poistaa pelko niiden väistämättömästä käytöstä on, kuten aina, kaikkien ydinaseiden maailmanlaajuinen poistaminen kaikkien valtioiden toimesta".

Kun toinen maailmansota päättyi elokuun puolivälissä 1945, muutama päivä Japanin antautumisen jälkeen amerikkalaiset strategit korostivat Neuvostoliiton kaupunkeja hyökätä atomipommilla. Kenraalimajuri Lauris Norstad, suuri ydinaseiden puolestapuhuja, lähetti kenraali Grovesille luettelon, jossa oli merkitty 15 "Neuvostoliiton avainkaupunkia", joita johtaa pääkaupunki Moskova, ja 25 muuta "johtavaa Neuvostoliiton kaupunkia", mukaan lukien Leningrad - joka etenkin oli edelleen paikoillaan. kaupungin natsien piirityksen kauhut. Norstad laati myös arvion siitä, kuinka monta atomipommia se tarvitsisi kunkin kaupungin tuhoamiseksi. Moskova ja Leningrad tarvitsevat kuusi kukin.

Dwight D. Eisenhower, komentavana kenraalina, oli tavannut Norstadin ensimmäisen kerran Algerissa lokakuussa 1942. Eisenhower kuvaili silloista everstiluutnantti Norstadia "nuoreksi ilmapäälliköksi, joka vaikutti minuun niin valppaudellaan, ongelmien ymmärtämisellään ja persoonallisuudellaan, että en koskaan sen jälkeen kadotti hänet. Hän oli ja on yksi niistä harvoista miehistä, joiden kapasiteetilla ei ole rajoja. Itse asiassa tavoittaminen ydinaseiden maanmuutoskohteeseen asti. Näin oli myös Eisenhowerissa hänen tullessaan presidentiksi vuonna 1953. Siihen aikaan, kun ”kenraali Ike” erosi tehtävistään kahden toimikauden jälkeen vuonna 1961, Yhdysvaltain arsenaali oli kasvanut 18 000 ydinpommiksi.

...

Kirjailija: Shane Quinn, Global Research, 9. elokuuta 2020 | Julkaistu ensimmäisen kerran (GR):ssä 28. kesäkuuta 2018'


Kommentit