REUTERS: Kiinan talous kasvoi 3,2% toisella vuosineljänneksellä

Kiinan talouden on raportoitu kasvaneen 3,2% toisella vuosineljänneksellä, verrattuna vuotta aikaisempaan tietoon.

Reutersin kyselemät taloustieteilijät odottivat bruttokansantuotteen BKT:n kasvaneen maltilliset 2,5% huhtikuusta kesäkuuhun kesäkuun vuosineljänneksillä.

Kiinan talouskasvu ylitti analyytikkojen odotukset, ja talouskasvu korjaantui ensimmäisen vuosineljänneksen poikkeamasta.

Tiedot tulevat samalla kun maan sulkutilanne on korjattu, ja maa on avautunut onnistuneesti. Kiina on myös tehnyt elvytystoimia maan talouden palauttamiseksi normaaliin rutiiniin.

Maan talous kuitenkin koki ensimmäisellä vuosineljänneksellä arviolta 6,8%:n pudotuksen vuotta 2020 aiemmasta, ja kärsi näin merkittävän iskun koronaviruspandemian seurauksena. Maan bruttokansantuotteen BKT:n pudotus ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli ensimmäinen luokkaansa aina sitten vuoden 1992.

Kiina on maailman toiseksi suurin talous. Monet maan ulkopuoliset asiantuntijat ovat esittäneet epäluuloja maan virallisista tilastoista.

Maa on elvyttänyt talouttansa muun muassa kulutusta lisäämällä, lainakorkoja laskemalla, ja pankkien reservirajoituksia muuttamalla.

Kaiken kaikkiaan maan dollari-nominoidun kaupankäynnin katsotaan lisääntyneen.

Kiinan katsotaan saaneen "massiivisen markkinaosuuden" muun maailman oltua lockdown -sulkutilanteessa.

Virallisten tietojen mukaan arviolta 5%:n kasvu seuraavan kahden vuosineljänneksen aikana on "varmasti ennustettavissa olevaa." Kiinan koko vuosittainen BKT:n kasvu oli 6,1%:n luokkaa.

Myös maan sisäinen turismimatkustelu on palautunut. 

Maailmantalouden kuitenkin arvioidaan siirtyvän taantumaan tänä vuonna.

Reuters


Kommentit