NEW YORKER -lehti: Miksi Amerikka vaikuttaa entiseltä neuvostotasavallalta?

Minua on viime aikoina vaivannut pahoinvoiva tunnustustunne. Tarinan jälkeen tarina Yhdysvaltain pandemian vastauksesta muistuttaa minua maasta, josta vietin suurimman osan työelämästäni kirjoittaessani: Neuvostoliitosta ja myös Venäjän valtiosta, joka syntyi sen romahtamisen jälkeen, mutta joka ei pystynyt ravistamaan monia sen piirteitä.

Yksi pysyvä Neuvostoliiton piirre on tapa, jolla venäläiset instituutiot käsittelevät tietoa - jota voimme kutsua ”yläkerran raportointikulttuuriksi”. Tunnetuin esimerkki on Neuvostoliiton hallituksen peite Tšernobylin ydinonnettomuuden laajuudesta, luonteesta ja vaarasta. Kyse ei ollut pelkästään tai edes ensisijaisesti epämukavien totuuksien tukahduttamisesta. Se, mikä sai virkamiehet valehdella, ei ollut niinkään halu piilottaa tosiasiat tavallisilta ihmisiltä, ​​vaan se oli tarve toimittaa johdolle suotuisat raportit. Monille virkamiehille ennen ja jälkeen Tšernobylin, iloisten tarinoiden tuottaminen, jotka olivat täysin erillään todellisuudesta, oli kokopäiväinen työ. He valehtelivat maan tehtaiden valmistamien kenkämäärien ja sen työntekijöiden rakentamien teiden pituuden ja sijainnin suhteen. (Kerran, kun olin noin 11-vuotias, vanhempani näkivät televisiokertomuksen hiljattain rakennetusta tiestä ja päättivät matkustaa siihen äskettäin hankittuun Zhiguli-autoomme. Kävi ilmi, että tietä ei ollut - vain muutaman metrin päässä jalkakäytävä, jossa raportti oli kuvattu.) Se, mitä Neuvostoliiton viralliset instituutiot tekivät tai sanoivat, sopivat, toimivat suunnitellulla tavalla tai eivät olleet mitään järkeviä, koska niin paljon siitä oli vain ilmoittamista varten yläkerrassa. (Vanha Neuvostoliiton vitsi: "Mikä ei sumise eikä sovi perseeseen? Neuvostoliiton kone sumisemaan perseesi sisällä.")

Tunnen itseni tunnustavan tämän kulttuurin Yhdysvalloissa nyt, kun esimerkiksi luin Timesin raportin siitä, kuinka Trumpin hallinto vakuutti itsensä huhtikuussa, että covid-19-pandemia oli heikentymässä. Tai kun hallinto siirsi koronavirustietojen keräämisvelvoitteen tautien torjuntaa ja ennaltaehkäisyä käsitteleviltä keskuksilta terveys- ja ihmispalveluille - C.D.C. oli ollut taipuisa, mutta ei vaikuttanut olevan riittävän taipuisa Trumpille. Voisiko tiedonkeruun siirtäminen kabinettivirastoon selittää, miksi uusien tapausten käyrä näytti tasoittuvan? Tunsin samanlaisen tunnustuksen tunteen, kun luin Timesin raporttia viisikymmentäkaksi miljoonan dollarin arvosta väliaikaisesta sairaalasta New Yorkissa, joka päätyi hoitamaan yhteensä seitsemänkymmentäyhdeksää covid-19-potilasta, kun taas ihmiset kuolivat virukseen. muissa sairaaloissa, joskus hoidon puutteen vuoksi. Queensiin Billie Jean Kingin kansallisen tenniskeskuksen yhteydessä perustettu laitos käänsi jotkut potilaat pois, koska he eivät olleet riittävän sairaita, ja toiset, koska heillä oli kuume. Koska epäselvyys vallitsi siitä, voiko potilaita siirtää sinne muista sairaaloista, hyvin harvat olivat. Kaaos muistutti Yhdysvaltoja. Mukavuus, jonka piti myös helpottaa New Yorkin sairaaloiden taakkaa. Lähes pandemian huipussa oli vain kaksikymmentä tuhatta vuodepaikkaa. Arkaat ja järjetön säännöt ja menettelytavat estävät sitä pääsemästä useampia potilaita. Ajattelin takaisin kaikkiin aikoihin, kun kertoisin tarinan Venäjästä yhdelle amerikkalaiselle ystävälle ja siitä, kuinka he eivät voineet ymmärtää kuinka järjetöntä sääntöä voitaisiin hallita ja tuhota ihmisten elämää. En koskaan pystynyt selittämään sitä, ja minulla oli aina tunne, että ystäväni eivät usko minua oikein. Esimerkiksi: Neuvostoliitossa vankilassa palvellut henkilöt eivät voineet saada oleskelurekisteröintiä - valtion lupaa asua tietyssä osoitteessa - jos heillä ei ollut työtä ja he eivät voisi saada työtä ilman asuinpaikan rekisteröinti; työskentelemättä jättäminen puolestaan ​​oli rikos, josta rangaistaan ​​vankeutta.

...

Lue lisää:

Kommentit